Το σημαντικότερο ερώτημα που προέκυψε προτού ακόμη κλείσουν οι κάλπες την προηγούμενη Κυριακή ήταν το πραγματικό μέγεθος της αποχής και οι λόγοι που οδήγησαν τους μισούς πολίτες να μη συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Η έρευνα της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε χθες και δημοσιεύουμε σήμερα επιχειρεί να ρίξει φως στα αίτια της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα αποχής.
Ενα πρώτο και σημαντικό εύρημα είναι
ότι το πραγματικό μέγεθος της αποχής είναι μικρότερο από αυτό που εμφανίζεται, αφού περισσότερες από 1.000.000 εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους είτε είναι λανθασμένες είτε αφορούν Ελληνες του εξωτερικού.
Το δεύτερο αφορά την ηλικιακή
κατανομή των ψηφοφόρων και δείχνει ότι οι μισοί ανήκουν στις δυναμικές ηλικίες των 24-44 ετών.
Το τρίτο είναι η πρόθεση της πλειονότητας να συμμετάσχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Την προηγούμενη Κυριακή (7 Ιουνίου 2009) οι έλληνες πολίτες έσπασαν την παράδοση της συμμετοχής τους στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ήταν από τις υψηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών της Ενωσης. Το ποσοστό της αποχής άγγιξε το 47% ξεπερνώντας τον κοινοτικό μέσο όρο αποχής στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004, που είχε διαμορφωθεί στο 45%. Η τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, έχει σκοπό να προσεγγίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αποχής, δηλαδή τα αίτια, τον χρόνο διαμόρφωσης αυτής της τάσης, καθώς και την προδιάθεση του εκλογικού σώματος να υιοθετήσει την ίδια συμπεριφορά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα, επιχειρείται μια συγκριτική προσέγγιση μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ με βάση τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Αναλυτικότερα:

Η αποχή από τις ευρωεκλογές φαίνεται να μην έχει συγκυριακό χαρακτήρα: το 58,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στις εκλογές, είτε αρκετές εβδομάδες πριν είτε αρκετούς μήνες πριν. Μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ από εκείνο των ψηφοφόρων της ΝΔ που είχαν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους πριν από την τελευταία εβδομάδα (68% έναντι 56%). Η αποχή αυξήθηκε την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Η απουσία προτάσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δείχνει να επιδείνωσε την ήδη υπάρχουσα διάθεση για αποχή (74,4% στο σύνολο των ερωτηθέντων). Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens βάρυναν περισσότερο στην απόφαση των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ να απέχουν από τις ευρωεκλογές από ό,τι στους ψηφοφόρους της ΝΔ (21,3% έναντι 12,1% για τους ψηφοφόρους της ΝΔ).

Ως το πρωταρχικό αίτιο της αποχής εμφανίζεται η αποδοκιμασία του πολιτικού προσωπικού της χώρας (65,2% στο σύνολο των ερωτηθέντων). Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, η δεύτερη βασική αιτία της αποχής είναι το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος (30,5%), ενώ πολλοί ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ δηλώνουν ότι δεν μετακινήθηκαν προς τον τόπο όπου ψηφίζουν λόγω της χιλιομετρικής απόστασης (23,4%).

Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ αποδίδουν επιπλέον πολιτικά χαρακτηριστικά στην αποχή από τις ευρωεκλογές, δηλώνοντας ότι διαφωνούν με τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών της (17% για τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ και 3,4% για τους ψηφοφόρους της ΝΔ).

Η πλειονότητα των πολιτών που απείχαν, δηλώνει ότι προτίθεται να επιστρέψει στις κάλπες στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι σίγουρα δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι μεγαλύτερο στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ (10,6%) από ό,τι στους ψηφοφόρους της ΝΔ (5,1%).

Oσον αφορά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 61%, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εμμεσα, δηλαδή, μετανιώνουν για την αποχή τους και την επικράτηση του ΠαΣοΚ.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 42,5% των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ δηλώνει μη ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα της Κάπα Research