Σαρωτικές αλλαγές σε κυβέρνηση, κράτος και κόμμα προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός αποτιμώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένος να αλλάξει ό,τι δεν λειτουργεί, ό,τι δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις και ό,τι πικραίνει και απογοητεύει τους πολίτες, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως δεν έχει απορρίψει την ιδέα του ανασχηματισμού, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το κόμμα, που βρίσκεται ήδη από χθες σε φάση αναδιοργάνωσης. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε περισσότερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από τα στελέχη του, απευθυνόμενος προσωπικά σε κάθε υπουργό, δείχνοντας από τις προτεραιότητες που έθεσε από ποιους είναι ευχαριστημένος και από ποιους όχι.

Οπως παρατηρούσαν μετά το τέλος της συνεδρίασης οι ίδιοι οι υπουργοί, δήλωση εμπιστοσύνης έλαβαν οι κκ. Γ.Σουφλιάς, Ευ.Μεϊμαράκης , Α. Σπηλιωτόπουλος και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, Αντιθέτως ο κ. Καραμανλής δεν δήλωσε ικανοποιημένος από τους τομείς της δημόσιας ασφάλειας και της Υγείας, ενώ ταχύτερους ρυθμούς ζήτησε και από το υπουργείο Μεταφορών, σκιαγραφώντας έτσι το προφίλ της νέας κυβέρνησης, εφόσον προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

«Ο,τι δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις, πρέπει να αλλάξει. Ο,τι δεν λειτουργεί όπως χρειάζεται, πρέπει να αλλάξει. Ο,τι πικραίνει, ό,τι απογοητεύει τους πολίτες, πρέπει να αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Και θέλω να σας το πω καθαρά: Εγώ είμαι απόλυτα αποφασισμένος να αναλάβω για τον σκοπό αυτόν όποια πρωτοβουλία χρειαστεί» .

Ταυτόχρονα ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους υπουργούς του να μη διαπληκτίζονται δημοσίως για τα αίτια της ήττας και να μην αποδίδει ο ένας ευθύνη στον άλλον, σε μια προσπάθειά του να περιορίσει την εσωστρέφεια που αρχίζει να εμφανίζεται στο εσωτερικό της ΝΔ. Παράλληλα υπενθύμισε ότι δεν πρέπει στο εξής να υπάρξουν συμπεριφορές που εξοργίζουν τους πολίτες επισημαίνοντας: «Η απογοήτευση πολλών πολιτών αφορά και συμπεριφορές, πράξεις ή παραλείψεις που τους ενόχλησαν και τους πίκραναν. Από σήμεραγυρίζουμε σελίδα.Είναι καθολική απαίτηση των πολιτών. Είναι βασικός άξονας της πολιτικής μας. Πέραν τούτου, καθένας από εμάς αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη στον τομέα των αρμοδιοτήτων του».

O λοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι με την τεράστια αποχή έδειξαν πως δεν τις επιθυμούν και οι πολίτες.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών εξακολουθεί να πιστεύει πως ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει εκλογές για το φθινόπωρο και, όπως υποστηρίζουν, για τον λόγο αυτόν ζήτησε χθες γρήγορα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών με την παρούσα σύνθεση και γι΄ αυτό αργά ή γρήγορα ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό που ήδη υπαινίσσεται.

Πιθανότερη περίοδος φέρεται το τέλος του μηνός, αφού ως τότε ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στη συνέχεια να υποδεχθεί τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα παραστούν στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης και στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα.

Οι τέσσερις προτεραιότητες
Π εριγράφοντας τους τομείς στους οποίους δίδει προτεραιότητα η κυβέρνηση, ο κ. Κ. Καραμανλής ζήτησε:

▅ Μαχαίρι στη σπατάλη. Οπως είπε, ταξίδια, εκδηλώσεις και οτιδήποτε άλλο περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία, και οτιδήποτε περιττό πρέπει να κόβεται στη ρίζα του.

▅ Δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. «Δεν μπορεί να πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και να φοροδιαφεύγουν οι έχοντες και κατέχοντες» σημείωσε.

▅ Ταχύτερη προώθηση του Συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. «Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσει πλέον, πλήρως και αποτελεσματικά, το νέο σύστημα προμηθειών. Και, βέβαια, η εγκαθίδρυση μηχανισμών και διαδικασιών για τον αυστηρότερο έλεγχο της συνταγογραφίας και της φαρμακευτικής δαπάνης» παρατήρησε.

▅ Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ασφάλεια των πολιτών. Ανακοίνωσε ότι θεσπίζεται άμεσα αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους δράστες εγκληματικών πράξεων που καλύπτουν ή αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, για να ανακοπεί η δράση των κουκουλοφόρων. Θεσπίζεται επίσης η ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, με παράλληλη ωστόσο διασφάλιση των εγγυήσεων που αφορούν τα στοιχεία προσωπικών δεδομένων.