Ευοίωνο για τον στόχο της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας στις προσεχείς εθνικές εκλογές είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε το ΠαΣοΚ στην ευρωκάλπη της Κυριακής. Οσους αστερίσκους και υποσημειώσεις και αν επιχειρεί να θέσει η ΝΔ επισημαίνοντας το ιστορικό ρεκόρ της χαμηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα, η καθαρή επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατετάγη στην πρώτη θέση σε 34 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Η απόσταση μάλιστα των 4,35 εκατοστιαίων μονάδων της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας, αλλά κυρίως οι υψηλές επιδόσεις που είχαν οι 21 εξωκοινοβουλευτικοί σχηματισμοί που συμμετείχαν στην τελευταία ευρωαναμέτρηση (έφθασαν το 7,38%) οδηγεί, υπό όρους, το ΠαΣοΚ σε τροχιά- έστω οριακής- αυτοδυναμίας, ακόμη και με εξακομματική κοινοβουλευτική σύνθεση.

Για να συμβεί αυτό, βεβαίως, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο «νόμος Παυλόπουλου», που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρειαστεί να βελτιώσει περίπου κατά μία μονάδα το 36,64% που έλαβε στην ευρωκάλπη. Με τον ισχύοντα για την προσεχή εθνική αναμέτρηση εκλογικό «νόμο Σκανδαλίδη» και με τα ίδια ποσοστά όλων των κομμάτων μπορεί να σχηματιστεί μόνο «συμμαχική» κυβέρνηση, εφόσον στις έδρες του ΠαΣοΚ προστεθούν οι βουλευτές που θα εκλέξει οποιοδήποτε από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ειδικότερα, με αναγωγή των καταγεγραμμένων δυνάμεων στην κάλπη της περασμένης Κυριακής, ο «νόμος Σκανδαλίδη»- που προνοεί «μπόνους» 40 εδρών για το πρώτο κόμμα- δίνει 143 έδρες στο ΠαΣοΚ, 91 στη ΝΔ, 23 στο ΚΚΕ, 20 στον ΛΑΟΣ, 13 στον ΣΥΡΙΖΑ και 10 στους Οικολόγους Πράσινους. Αντιστοίχως ο «νόμος Παυλόπουλου» – που ανεβάζει σε 50 το «μπόνους» υπέρ του πρώτου κόμματος- δίνει 149 βουλευτές στο ΠαΣοΚ, 88 στη ΝΔ, 22 στο ΚΚΕ, 19 στον ΛΑΟΣ, 13 στον ΣΥΡΙΖΑ και 9 στους Οικολόγους Πράσινους.

Σ την προκειμένη, βεβαίως, περίπτωση ο στόχος του ΠαΣοΚ για αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενισχύεται σημαντικά από τις «σκόρπιες» – και «χαλαρές» κατά ορισμένους – ψήφους που δόθηκαν στα πολύ μικρά κόμματα ( τα οποία αθροιστικά κατέγραψαν το δεύτερο υψηλότερο ευρωποσοστό), καθώς το 1999- όταν, μεταξύ άλλων, δεν κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή η Πολιτική Ανοιξη του κ. Α. Σαμαρά με 2,26% και Οι Φιλελεύθεροι του κ. Στ. Μάνου με 1,62%είχαν φθάσει το 10,41%.

Σε συνθήκες εθνικών εκλογών, βοηθούντων και των υποψηφίων βουλευτών που επιδίδονται στο κυνήγι του σταυρού, είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι τα κόμματα εξουσίας ενισχύονται και τα ποσοστά των μικρότερων- κοινοβουλευτικών και μη- κομμάτων υποχωρούν αισθητά σε σχέση με τις ευρωεκλογές, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία. Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, για παράδειγμα, στην κάλπη προσήλθαν 7.355.06 εκλογείς οι οποίοι ήταν κατά δύο και πλέον εκατομμύρια περισσότεροι από 5.261.036 ψηφοφόρους που πήγαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την περασμένη Κυριακή και οι οποίοι ήταν επίσης κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι από τους ψηφίσαντες στις προ πενταετίας ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004, όταν ψήφισαν 6.122.632 εκλογείς. Η πανσπερμία των «μικρών»
Από την πανσπερμία των κομμάτων που δεν εξασφάλισαν έδρα ξεχωρίζει η επίδοση του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου που πήρε την έκτη θέση στις δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ψηφίστηκε συνολικά από 65.177 εκλογείς, αριθμός ο οποίος είναι κατά τι μεγαλύτερος από τις 57.167 ψήφους που είχε συγκεντρώσει ο εκ των επικεφαλής του κ. Στ. Παπαθεμελής όταν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε πολιτευθεί ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης.

Επίσης αξιοσημείωτη παρουσία είχε το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών που κατετάγη όγδοο, συγκεντρώνοντας 64.782 ψήφους, αφήνοντας ένατη τη Δράση του κ. Στ. Μάνου που έπεισε μόλις 38.895 ψηφοφόρους και κατάφερε να προηγηθεί ελαφρώς από τους Οικολόγους Ελλάδας (33.236 ψήφοι) και τους Ελληνες Οικολόγους του κ. Δ. Βεργή (31.288

ψήφοι).

Μειωμένη απήχηση είχε εξάλλου και η πληθώρα των σχημάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που πήραν μέρος στις εκλογές, ενώ από τα «λοιπά» κόμματα αξίζει να επισημανθεί η τέταρτη θέση με 2.591 ψήφους (ή ποσοστό 4,84%) που κατέλαβε στον Νομό Ροδόπης ο σχηματισμός με την επωνυμία «Λευκό» που επελέγη από μειονοτικούς ψηφοφόρους, τους οποίους κάποιοι «ταγοί» της περιοχής είχαν καλέσει σε «ψήφο διαμαρτυρίας», όπως και η πέμπτη θέση που κατέλαβε στη Φλώρινα το Ουράνιο Τόξο, το οποίο πάντως συνολικά πήγε χειρότερα από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αφού συγκέντρωσε 4.530 ψήφους από 6.176 που είχε λάβει το 2004.