Η ορθή «ανάγνωση» του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Κυριακής είναι πλέον το κύριο μέλημα του κ. Γ. Παπανδρέου και του επιτελείου του. Οι χαμηλοί τόνοι και η αποφυγή της θριαμβολογίας ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της στάσης που τηρήθηκε χθες, σε συνδυασμό με το σχόλιο ότι «ο μόνος που δεν φαίνεται να πήρε το μήνυμα είναι ο Πρωθυπουργός». Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής θέτει το ΠαΣοΚ ενώπιον της μεγάλης πρόκλησης στην οποία θα πρέπει να αντεπεξέλθει στις εθνικές εκλογές: είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας (ή μιας κυβερνητικής συνεργασίας) και οι προϋποθέσεις για την επίτευξή του- κάτι που με βάση την προχθεσινή καταγραφή δυνάμεων μοιάζει δυσχερές.

Το στοιχείο της αποχής ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος προβληματίζει και την Ιπποκράτους, καθώς γνωρίζουν ότι στις κάλπες δεν προσήλθαν πολλοί πολίτες που είχαν ψηφίσει ΠαΣοΚ το 2007.

Ο προβληματισμός αυτός συμπίπτει πάντως με την εκτίμηση στην οποία επιμένουν τα στελέχη του ΠαΣοΚ, ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες είτε λόγω αδιεξόδων είτε οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ.

Στις χθεσινές επίσημες δηλώσεις του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε μεν για καθαρή νίκη και συντριπτική καταδίκη των πολιτικών της ΝΔ, αλλά σημείωσε απαντώντας σε πολλές σχετικές ερωτήσεις ότι στο εξής το ζήτημα της αποχής θα είναι κάτι που θα απασχολεί κατά μείζονα λόγο την αξιωματική αντιπολίτευση, έστω κι αν αυτή ερμηνεύεται πρωτίστως ως στάση διαμαρτυρίας έναντι της ΝΔ.

Παρά ταύτα υπάρχει σειρά άλλων στοιχείων, τα οποία κατά το αμέσως προσεχές διάστημα (όπως π.χ. στο Πολιτικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδος) θα εξεταστούν με μεγάλη προσοχή.

Στο ΠαΣοΚ μιλούν μεν για δυσαρμονία μεταξύ κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και κάλπης, όμως μελετούν με εμφανή προβληματισμό κάποιες κρίσιμες παραμέτρους:

Κατ΄ αρχάς, τη συσπείρωση του δικού τους κόμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το ποσοστό της συσπείρωσης στις προχθεσινές κάλπες έφθασε το 90%, δείχνοντας ότι ακόμη και σε «συνθήκες δημοψηφίσματος» το ποσοστό του ΠαΣοΚ αγγίζει το 37%- παραμένει δηλαδή χαμηλότερο εκείνου των εθνικών εκλογών του 2007. Η Ιπποκράτους επ΄ αυτού επικαλείται ιστορικά και στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα ποσοστά του κόμματος στις ευρωεκλογές είναι κατά 4 ως και 11 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εθνικές εκλογές.

Τ ην ίδια στιγμή, με καταγεγραμμένη την αποσυσπείρωση της ΝΔ στο επίπεδο του 70% και με ένα ποσοστό λίγο υψηλότερο του 32%, στην Ιπποκράτους προβληματίζονται αφενός από την άνοδο του ΛΑΟΣ (πάνω από 7%) αλλά και τη σημαντική διαρροή «δεξιών» ψήφων προς τον σχηματισμό του κ. Στ. Παπαθεμελή και σε πολύ μικρότερο ποσοστό προς τη Δράση και άλλα μικρότερα κόμματα που συγκαταλέγονται στα «λοιπά» με το υψηλό ποσοστό του 7% και πλέον. Ο λόγος του προβληματισμού αυτού οφείλεται στη θεωρητικώς ευχερέστερη επιστροφή πολλών εξ αυτών των ψήφων στη ΝΔ σε περίπτωση εθνικών εκλογών. Ηδη από χθες στο ΠαΣοΚ ξεκίνησε και ο σχολιασμός πιθανών εξελίξεων στον χώρο της Δεξιάς, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Θα δούμε κατά πόσον ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να πιστεύει ότι ο ΛΑΟΣ αποτελεί “άκρα” στο πολιτικό σύστημα ή όχι».

Παράλληλα με όλα αυτά στο ΠαΣοΚ αναμένουν τις εξελίξεις των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποχώρησε κάτω από το 5%, σε συνδυασμό με την καταγραφή σταθερότητας για το ΚΚΕ, που δεν θεωρείται πλέον συνομιλητής. Η συζήτηση περί συνεργασίας αναμένεται ότι θα τεθεί και πάλι σε νέα βάση, αλλά μόνον αφότου λυθούν οι διαφορές στην Κουμουνδούρου. Πάντως οι περισσότεροι στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι πολύ δύσκολα μπορεί το ΠαΣοΚ να διεκδικήσει το σύνολο των ψήφων της ανανεωτικής Αριστεράς.