Σ τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κυριάρχησε το αντιευρωπαϊκό και ιδιαίτερα εχθρικό προς τις μειονότητες κόμμα Αληθινοί Φινλανδοί. Λόγω της επιθετικής του καμπάνιας πολιτικοί αναλυτές της χώρας αναμένουν αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, καθώς θεωρούν ότι οι ακραίες θέσεις του κόμματος «τρόμαξαν» τους μετριοπαθείς οπαδούς των άλλων κομμάτων. Τα μεγαλύτερα κόμματα της Φινλανδίας, το κυβερνών Κεντρώο Κόμμα (του πρωθυπουργού Μάτι Βανχάνεν ) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση «σπατάλησαν» το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας προσπαθώντας να αντικρούσουν τις παρεμβάσεις των ακροδεξιών για διάφορα θέματα, και έτσι έχασαν την ευκαιρία να προωθήσουν αποτελεσματικά τη δική του ατζέντα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ευρωπαϊκής έκδοσης των «Financial Τimes», αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκφραστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στο «πολιτικό κατεστημένο» που κατοικεί στο Ελσίνκι και στον πληθυσμό που κατοικεί στην αραιοκατοικημένη ύπαιθρο χώρα. Οι ψηφοφόροι της υπαίθρου αποτελούν προνομιακό πολιτικό ακροατήριο για το κόμμα Αληθινοί Φινλανδοί. Η ρητορική του Τίμο Σόινι, προέδρου του ακροδεξιού μορφώματος και υποψηφίου για την Ευρωβουλή, έχει σημαντική απήχηση στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης, το Κεντρώο Κόμμα του πρωθυπουργού Μάτι Βανχάνεν θα καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες εξαιτίας της ανόδου των ακροδεξιών.

Αρχηγός του κράτους στη Φινλανδία είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος εκλέγεται με απευθείας ψήφο από τον λαό, ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους οι οποίοι προκύπτουν από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Η κυβέρνηση

πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της φινλανδικής Βουλής (Εduskunta) στην οποία εκλέγονται 200 βουλευτές κάθε τέσσερα χρόνια. Η Φινλανδία ανέπτυξε τα 20 τελευταία χρόνια μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία, ενώ παραμένει πρωτοπόρος παγκοσμίως στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, με κορυφαία εταιρεία τη Νokia. Βασικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας υπήρξε η εκμετάλλευση των δασικών πόρων. Η δασοκομία, η ξυλεία και η βιομηχανία πολτού και χάρτου παρέχουν σημαντικό μερίδιο στο εθνικό εισόδημα, ενώ η βιομηχανία μετάλλου και ο τομέας των υπηρεσιών συγκαταλέγονται επίσης στους μεγάλους συντελεστές του ΑΕΠ. Η χώρα εξάγει κυρίως τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, μηχανολογικά προϊόντα, χαρτί, ξυλεία, ξυλοπολτό, είδη από γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα και κεραμικά.

Η υποχώρηση των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, η οποία ξεκίνησε πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης

λόγω του κορεσμού των αγορών της Δύσης, οδήγησε τη Νokia σε μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας. Συνολικά οι μειώσεις προσωπικού που προγραμματίζει η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία κινητών τηλεφώνων στον κόσμο φτάνουν τις 4.000. Για την αντιμετώπιση της ευρύτερης οικονομικής κρίσης, η Φινλανδία εφήρμοσε μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα με στόχο την υποβοήθηση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από πλευράς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξήγγειλε μέτρα για τη χρηματοοικονομική στήριξη των ΜΜΕ και την ενίσχυση των οικοδομικών δραστηριοτήτων.

Η Φινλανδία είναι μια χώρα πλούσια σε λίμνες και δάση, γνωστή για την παρθένα φυσική ομορφιά της. Στο βόρειο τμήμα της, οι «λευκές νύκτες» κατά τις οποίες ο ήλιος δεν δύει, διαρκούν περίπου δέκα εβδομάδες το καλοκαίρι. Τον χειμώνα στην ίδια περιοχή και για οκτώ εβδομάδες περίπου, ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ.