Ο ι Σουηδοί, οι οποίοι εντάχθηκαν στην ΕΕ το 1995, είναι από εκείνους που αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές σοβαρά. Και είναι από τους λίγους που ψηφίζουν επί ευρωπαϊκών ζητημάτων, όχι εθνικών. Αυτή τη φορά μάλιστα οι εκτιμήσεις μιλούν για αυξημένη συμμετοχή συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή (το 2004 ήταν 39%) που ίσως αγγίξει το 50%, καθώς και για αποδυνάμωση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Ισως να ευθύνεται για αυτό και το γεγονός ότι από 1ης Ιουλίου η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πριν από πέντε χρόνια το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Λίστα του Ιουνίου» κέρδισε τρεις έδρες, κεφαλαιοποιώντας το κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά την απόρριψη της ένταξης της Σουηδίας στην ευρωζώνη με δημοψήφισμα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι οι Σουηδοί δεν είναι πλέον τόσο εχθρικοί έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς η κορόνα, λόγω και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, έχει υποτιμηθεί. Η υποστήριξη προς την κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ, η οποία θεωρείται ότι έδρασε αρκετά αποτελεσματικά για την ανάσχεση των συνεπειών της κρίσης, αλλά και προς τον κεντροαριστερό συνασπισμό που βρίσκεται στην αντιπολίτευση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως η «Λίστα του Ιουνίου» και οι «Σουηδοί Δημοκράτες», τα οποία υποστηρίζουν σκλήρυνση της στάσης της χώρας έναντι των μεταναστών, δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν σε ποσοστό το 4%. Ανάλογη μείωση θα έχει λογικά το Αριστερό Κόμμα, το οποίο επίσης ασκεί έντονη κριτική στις πολιτικές των Βρυξελλών.

Ωστόσο η ευχάριστη έκπληξη αυτών των εκλογών είναι το «Κόμμα των Πειρατών». Μάλιστα, το 50% των ανδρών ψηφοφόρων

κάτω των 30 ετών δηλώνει ότι σκοπεύει να ψηφίσει τον νέο σχηματισμό. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, το κόμμα αυτό να έρθει τέταρτο στις εκλογές και να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές.

Ποιοι είναι όμως οι «Πειρατές»; Κατ΄ αρχήν, το όνομά τους προέκυψε από μια ιστοσελίδα, τον… «Κόλπο των Πειρατών», την οποία ίδρυσαν οι Φρέντρικ Νέιτζ, Καρλ Λούντστρομ, Πέτερ Σουντ και Γκόντφριντ Σβάρτχολμ Βαργκ ώστε όσοι θέλουν να μπορούν να κατεβάσουν «πειρατικά» μουσική, ταινίες και λογισμικό. Το κόμμα δημιουργήθηκε το 2006 όταν η κυβέρνηση της χώρας ψήφισε νόμο με τον οποίο ποινικοποιούσε τις ανταλλαγές αρχείων διαδικτυακά, με σκοπό την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Σήμερα έχει 40.000 μέλη, τα οποία όμως συνεχώς αυξάνονται.

Ενας από τους λόγους για την ενίσχυση της δύναμης των «Πειρατών» είναι ότι στις 17 Απριλίου 2009 δικαστήριο της Στοκχόλμης

καταδίκασε τους δημιουργούς της ιστοσελίδας σε φυλάκιση ενός έτους και τους επέβαλε πρόστιμο ύψους 2,7 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλλουν σε γνωστές εταιρείες παραγωγής μουσικής και ταινιών. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ενώ ο «Κόλπος των Πειρατών» συνεχίζει να… κατακλύζεται από επισκέπτες.

Η Σουηδία εθεωρείτο για χρόνια μία από τις υγιέστερες οικονομίες της ΕΕ, συνδυάζοντας την υψηλή ανάπτυξη με ένα από τα καλύτερα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας διεθνώς. Αυτός ήταν ο συνδυασμός του διάσημου «σουηδικού μοντέλου». Πάντως, ούτε η Στοκχόλμη έμεινε ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση και το ΑΕΠ της σκανδιναβικής χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% το 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση Ράινφελντ έλαβε, μεταξύ άλλων, μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα και της αυτοκινητοβιομηχανίας.