Σ τη Ρουμανία οι ευρωεκλογές θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν μια απλή παρένθεση ανάμεσα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από έξι μήνες και στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται… έπειτα από έξι μήνες, το φθινόπωρο του 2009. Σε αυτές μάλιστα φαίνεται ότι θα κατέλθει και πάλι ως υποψήφιος ο σημερινός πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου,

αν και προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει τίποτε. Εξάλλου αισθάνεται ισχυρός έπειτα από την απόρριψη σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 2007 με το αίτημα της καθαίρεσής του λόγω υπέρβασης των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές καθορίζονται από το Σύνταγμα. Παράλληλα ο κ. Μπασέσκου έχει λάβει τα εύσημα για την εκστρατεία του προς καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι Ρουμάνοι, αν και πολίτες ενός από τα δύο «φρεσκότερα» κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (εντάχθηκε το 2007 μαζί με τη Βουλγαρία), δεν προβλέπεται να προσέλθουν στις κάλπες σε ποσοστό υψηλότερο του 34%, κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο. Η προεκλογική εκστρατεία υπήρξε βαρετή, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αλλωστε με νεοεκλεγείσα κυβέρνηση η οποία αποτελείται από έναν «μεγάλο συνασπισμό» των κεντροδεξιών Φιλελευθέρων Δημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών το σκηνικό δεν προσφερόταν για σκληρή αντιπαράθεση. Η άκρα Δεξιά εμφανίζεται κατατεμαχισμένη, παρά το ενωτικό ψηφοδέλτιο που κατέβασε ως Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας και δεν αναμένεται να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο.

Υπήρξε όμως μία εξαίρεση: η υποψηφιότητα της εντυπωσιακής Ελενας Μπασέσκου, κόρης του προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου, προσέφερε το απαραίτητο «αλατοπίπερο». Η όμορφη Ελενα,

η οποία έχει εργαστεί στο παρελθόν και ως μοντέλο, αποφάσισε, όπως η ίδια είπε, να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο. Αντί λοιπόν να διεκδικήσει την είσοδό της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα του πατρός της, αποφάσισε να κατέλθει ως ανεξάρτητη επειδή τον αγαπά και δεν θέλει να του δημιουργήσει προβλήματα. Προς το παρόν, πάντως, είναι γνωστή για τις γκάφες και τα γραμματικά λάθη στα οποία υποπίπτει.

Το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας αποτελείται από δύο νομοθετικά σώματα, τη Γερουσία (Senat) και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (Camera Deputatilor). Τα μέλη των δύο σωμάτων εκλέγονται κατά τις εκλογές που διεξάγονται κάθε τέσσερα έτη. Οσον αφορά τις εθνότητες, το 90% του πληθυσμού είναι Ρουμάνοι και το 7% Ούγγροι. Η Ρουμανία αποτελεί επίσης στρατηγικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, στο οποίο εντάχθηκε το 2004, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης στη Μαύρη Θάλασσα και των ναυτικών βάσεων που μπορεί να προσφέρει στην Ατλαντική Συμμαχία.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι η ρουμανική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Αλλωστε, ενώ ως πριν από λίγους μήνες ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, αναγκάστηκε να καταφύγει στον δανεισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) όταν άρχισε να εξαπλώνεται η διεθνής κρίση.

Το ΑΕΠ φέρεται να έχει συρρικνωθεί κατά 6,4% το πρώτο τετράμηνο του 2009 σε σχέση με εκείνο του 2008, ενώ η ανεργία έχει πάρει την ανιούσα. Οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής μιλούν για άνοδο της ανεργίας στο 8% το 2009 έναντι 5,8% το 2008. Οσον αφορά την ανάπτυξη, προβλέπεται συρρίκνωση 4% για το τρέχον έτος. Η ρουμανική κυβέρνηση θέσπισε μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάσχεση της οικονομικής κάμψης, ενώ αναμένεται να προωθήσει πακέτο δημοσίων επενδύσεων.