Σ τη Μάλτα το ζήτημα της μετανάστευσης κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο και ήταν βασικό θέμα που απασχόλησε τους πολίτες και τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Το σύμπλεγμα των επτά νησιών της Μεσογείου (κατοικούνται τα τρία μεγαλύτερα, Μάλτα, Γκότσο και Κομίνο) βρίσκεται στο θαλάσσιο σταυροδρόμι που ενώνει την αφρικανική Ηπειρο με την Ευρώπη. Στις ακτές των νησιών της Μάλτας καταλήγουν πολλά σκάφη που μεταφέρουν κατοίκους της Αφρικής οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη Γηραιά Ηπειρο. Η Μάλτα συντάχθηκε για το ζήτημα αυτό με τη γειτονική Ιταλία. Οι δύο χώρες ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Μάλιστα το φιλοευρωπαϊκό Εθνικιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι υποστήριξε προεκλογικά ότι η χώρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο για να «ταράξει» τα ήρεμα νερά της ΕΕ και να αναγκάσει τις άλλες χώρες να ασχοληθούν ενεργά με το ζήτημα.

Επικεφαλής της κυβέρνησης στη Μάλτα είναι ο αρχηγός του κόμματος με την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η θητεία της είναι πενταετής. Ο πρωθυπουργός Λόρενς Γκόνζι βρίσκεται σε αυτή τη θέση από τον Μάρτιο του 2004 και επανεξελέγη με μικρή διαφορά τον Μάρτιο του 2008. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το κυβερνών Εθνικιστικό Κόμμα θα διατηρήσει τις τρεις θέσεις που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εκλέχθηκε το 2004. Εκτιμάται ότι θα φτάσει το ποσοστό του 55%, υψηλότερο κατά 7% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2004.

Το σύμπλεγμα των νησιών εντάχθηκε μαζί με την Κύπρο στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2008. Η οικονομία της χώρας βασίζεται στον τουρισμό, ενώ τα τελευταία

χρόνια ιδιαίτερη άνθηση γνώρισε ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών. Η κρίση χτύπησε τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τα 15 τελευταία χρόνια. Η οικονομία στηρίζεται επίσης στις βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών και στις φαρμακοβιομηχανίες. Ωστόσο η πτώση της ζήτησης λόγω της κρίσης επηρέασε και τους δύο αυτούς κλάδους. Τον Οκτώβριο του 2008 ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τόνιο Φένετς εγγυήθηκε τις καταθέσεις των φυσικών προσώπων μέχρι

του ποσού των 100.000 ευρώ για τους μαλτέζους και τους ευρωπαίους καταθέτες «για να πάψουν οι άνθρωποι να ανησυχούν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τον Φεβρουάριο του 2009 ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίζει κατά περίπτωση τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Διευκρίνισε ότι το κράτος θα συμβάλει στις νέες επενδύσεις των εταιρειών με σκοπό την τροφοδότηση της ανάπτυξης «μετά την κρίση». Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο της μαλτέζικης κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του ελλείμματος το οποίο εκτινάχθηκε το 2008 στο 4,1% του ΑΕΠ.

Η Μάλτα κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1964. Η εθνική γλώσσα είναι τα μαλτέζικα αλλά τα αγγλικά έχουν αναγνωριστεί επίσης ως επίσημη γλώσσα. Η χώρα παράγει μόνο το 20% των αναγκών της σε τρόφιμα, έχει περιορισμένα αποθέματα γλυκού νερού και εισάγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει.