Σ τη Λετονία το εκλογικό τοπίο είναι σύνθετο. Οι Λετονοί δηλώνουν αδιάφοροι για τις εκλογές αφού σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο μόνο το 20% των πολιτών επιθυμεί να ψηφίσει για το Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο εφέτος η συμμετοχή αναμένεται μεγάλη καθώς οι ευρωεκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές. Πριν από πέντε χρόνια ψήφισε στις ευρωεκλογές μόλις το 41,34% των εγγεγραμμένων. Στις κάλπες αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί η δυσπιστία των Λετονών απέναντι στους συμπολίτες τους που έχουν ρωσική καταγωγή- κατά κανόνα μιλούν ρωσικά και τα παιδιά τους πηγαίνουν σε ξεχωριστά σχολεία.

Τα κόμματα που εκπροσωπούν την εθνοτική πλειοψηφία τοποθετούνται πολιτικά στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Το κοινοβούλιο της Λετονίας έχει ένα νομοθετικό σώμα με 100 έδρες το οποίο εκλέγεται απευθείας από τον λαό κάθε τέσσερα χρόνια. Ο πρόεδρος εκλέγεται επίσης κάθε τέσσερα χρόνια από τη Βουλή. Ανάμεσα στα κεντροδεξιά κόμματα κερδισμένο αναμένεται ότι θα βγει το κυβερνών κόμμα Νέα Εποχή του πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Τον περασμένο Φεβρουάριο διαδέχθηκε στη θέση του πρωθυπουργού τον παραιτηθέντα Ιβάρς Γκοντμάνις. Στους κόλπους του κεντροδεξιού τετρακομματικού συνασπισμού που υποστήριζε τον Γκοντμάνις εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες για τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος βρίσκονται τα κεντροαριστερά κόμματα που εκπροσωπούν τη μειοψηφία, τους Λετονούς ρωσικής καταγωγής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα καταγράψουν αύξηση της εκλογικής τους δύναμης στις ευρωεκλογές, ωστόσο οι υποστηρικτές τους προέρχονται αποκλειστικά

από τους κόλπους της κοινότητας που εκπροσωπούν.

Αιτία της πολιτικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα στις αρχές του έτους ήταν ο οικονομικός μαρασμός. Τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα αν αναλογιστεί κανείς ότι η Λετονία είχε καταρρίψει το 2006 το ρεκόρ ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ: η αύξηση του ΑΕΠ είχε αγγίξει το 12,2%! Δύο χρόνια αργότερα, εν μέσω γενικευμένης οικονομικής κρίσης, η Λετονία αναγκάστηκε να ζητήσει δάνειο 7,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οπως και τα γειτονικά κράτη της Βαλτικής, η Λετονία ασπάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια τις αρχές της ελεύθερης αγοράς. Ανάμεσα στο 2004 και στο 2007 σημειώθηκε ανάπτυξη της οικονομίας της τάξεως του 50%, αλλά η κρίση χάλασε το «πάρτι». Το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 12% το 2009 και παράλληλα την εκτίναξη της ανεργίας κατά 50%. Το τρομακτικό σενάριο της ύφεσης

για τη χώρα της Βαλτικής άρχισε να ξετυλίγεται ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η χώρα κατέγραψε το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2009 πανευρωπαϊκό ρεκόρ συρρίκνωσης του ΑΕΠ το οποίο υποχώρησε κατά 18%! Η μεγαλύτερη υποχώρηση (34%) καταγράφηκε στον κλάδο των ξενοδοχείων. Η βιομηχανική παραγωγή «βυθίστηκε» κατά 22%, ενώ η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο του λιανεμπορίου μειώθηκε κατά 25%.

Για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης, η κυβέρνηση στήριξε με κεφάλια τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και εξήγγειλε πακέτο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα προχωρεί σε δραστικές περικοπές δαπανών του δημοσίου τομέα με στόχο να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού εντός του 5% του ΑΕΠ το 2009. Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν, ωστόσο, ότι η χώρα «πληρώνει» τους υπερβολικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια.