Π έντε χρόνια μετά την ένταξη της βορειότερης χώρας της Βαλτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το διακύβευμα των ευρωεκλογών στην Εσθονία αφορά την εσωτερική πολιτική ατζέντα και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται. Οι εκλογές θεωρούνται «τεστ αντοχής» για τη δημοφιλία του πρωθυπουργού Αντρους Ανσιπ και την απήχηση του κεντροδεξιού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται. Το πολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό, καθώς η κυβέρνηση του Ανσιπ επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις σημαντικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Το Κεντρώο Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση, υποστηρίζεται από πολλούς πολίτες ρωσικής καταγωγής και αναμένεται να αυξήσει τη δύναμή του. Αντιθέτως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα καταγράψουν υποχώρηση των ποσοστών τους σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2004. Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής που καταγράφηκε προ πενταετίας (μόλις 27%) εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένο εφέτος. Ο βασικός λόγος είναι ότι σημαντική μερίδα των πολιτών θεωρεί τις εκλογές ευκαιρία για την έκφραση δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, η στάση αδιαφορίας των πολιτών για τα συμβαίνοντα στις Βρυξέλλες- και εν γένει για ευρωπαϊκά ζητήματα- δεν αναμένεται εφέτος το ίδιο έντονη όπως πριν από πέντε χρόνια. Και αυτό γιατί οι Εσθονοί είδαν στην πράξη τα οφέλη από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ. Τον Μάιο του 2007 η Εσθονία ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕ για τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην απόφασή της να απομακρύνει σοβιετικό μνημείο από το κέντρο της πρωτεύουσας Ταλίν. Για τους Εσθονούς το συγκεκριμένο μνημείο, ενός στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού, συμβόλιζε τη σοβιετική εισβολή στη χώρας τους, ενώ

για τους Ρώσους τον αγώνα κατά του ναζισμού. Πολλοί πολίτες της Εσθονίας εκτιμούν πλέον ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ λειτούργησε ως ομπρέλα προστασίας απέναντι στους Ρώσους.

Η Εσθονία ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ενωση το 1991. Το έδαφός της είναι κατά κύριο λόγο πεδινό στις ανατολικές ακτές της Βαλτικής. Το ένα τέταρτο του εδάφους καλύπτεται από δάση στα οποία ζουν ελάφια, αγριόχοιροι και κάστορες, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 1.400 λίμνες. Στη μικρή χώρα ανήκουν περί τα 1.500 νησιά στη Βαλτική θάλασσα. Η πρωτεύουσα Ταλίν θεωρείται μία

από τις πλέον καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περί το 15% του ΑΕΠ, ενώ στους κυριότερους τομείς της οικονομίας συμπεριλαμβάνονται η μηχανουργία, η παραγωγή ειδών διατροφής, η μεταλλουργία και η χημική βιομηχανία.

Η οικονομική κρίση επηρέασε σημαντικά την Εσθονία. Πριν από λίγες ημέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την οικονομία της χώρας. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 13% εφέτος, και εκτιμά ότι το κράτος της Βαλτικής θα χρειαστεί να περιμένει το ενωρίτερο ως το τέλος του 2010 για να υπάρξει βελτίωση των οικονομικών του προοπτικών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να διασφαλίσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το όριο του 3%. Η κυβέρνηση του Αντρους Ανσιπ μελετά δεύτερο γύρω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.