Σ τη Γερμανία οι ευρωεκλογές θεωρούνται ένα γερό τεστ για τα κόμματα που θα αναμετρηθούν στις εθνικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου 2009. Πολλά θα κριθούν για την καγκελάριο

Ανγκελα Μέρκελ από τις επιδόσεις της Ενωσης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, κόμμα που εκπροσωπεί στο ομόσπονδο κρατίδιο το «αδελφό» κόμμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το CSU της Βαυαρίας βρίσκεται σε δεινή θέση και κάποιες μετρήσεις δείχνουν ότι θα δυσκολευθεί πολύ να «πιάσει» το κατώφλι του 5% για την είσοδο στην Ευρωβουλή. Αν υλοποιηθεί το «σενάριο τρόμου» για τη Μέρκελ, το αποτέλεσμα θα δυσκολέψει σημαντικά την πορεία της προς τις εκλογές. Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας επιχειρούν απεγνωσμένα να αυξήσουν την εκλογική τους απήχηση καταφεύγοντας στον λαϊκισμό και στην εθνικιστική ρητορεία. Χαρακτηριστική είναι η επιθετική στάση που τηρεί το βαυαρικό κόμμα απέναντι στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, ενώ παράλληλα ζητεί δημοψήφισμα για πολλά ζητήματα που απαρτίζουν την ατζέντα της ΕΕ Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SΡD), παρ΄ ότι συνεταίρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στον «μεγάλο συνασπισμό» που κυβερνά τη χώρα με καγκελάριο τη Μέρκελ, επιθυμεί σφόδρα την εκλογική του ανάκαμψη, πέντε χρόνια μετά τη «χαμηλή πτήση» του 2004. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ωστόσο ότι η συγκυβέρνηση δεν θα το ευνοήσει εκλογικά στην αναμέτρηση του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Η ηγεσία του CDU προτάσσει ως βασικό διακύβευμα και για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις την προστασία των θέσεων εργασίας στις βιομηχανίες της χώρας.

Ως γνωστόν, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Είναι πρωτοπόρος σε διάφορους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, όπως τα αυτοκίνητα, οι μηχανές ακριβείας, τα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, ο ηλεκτρονικός και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός. Παράλληλα οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έγιναν μέλη της ΕΕ το 2004.

Η οικονομική κρίση προκάλεσε αναταραχή στη χώρα. Οδήγησε σε έκρηξη της ανεργίας και σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας Τον Οκτώβριο του 2008 η κυβέρνηση ενέκρινε «πακέτο» 50 δισ. ευρώ για τη σωτηρία της τράπεζας Ηypo Real Εstate, μια από τις μεγαλύτερες στη Γερμανία. Το κράτος δεσμεύτηκε για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα με 500 δισ. ευρώ- εγγυήσεις δανείων και κεφαλαιακή ενίσχυση. Τον Φεβρουάριο του 2009 το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την έξοδο από την

ύφεση, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ. Εξαγγέλθηκαν μέτρα για την προώθηση της πράσινης οικονομίας, την ενθάρρυνση της καινοτομίας, την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων των εργαζομένων και για την αποφυγή απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η μικρή υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας που σημειώθηκε τον Μάρτιο- το ποσοστό περιορίστηκε από το 8,6% στο 8,2%- εκτιμάται ότι δεν αντιπροσωπεύει μια διατηρήσιμη τάση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας ανακοίνωσε άλλωστε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για διατηρούμενη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Το κλίμα στην οικονομία χάλασε πριν από λίγες ημέρες και από την ανακοίνωση των αριθμών για τις εργοστασιακές παραγγελίες που κατέγραψαν ανησυχητική πτώση 58% τον Απρίλιο. Το στοιχείο αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ύφεση στον κρίσιμο κλάδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.