Τ ο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ουσιαστικά τη μήτρα του ευρωσκεπτικισμού, ήδη από την πρώτη ημέρα της ένταξής του στην τότε ΕΟΚ, το 1973. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά- διαχρονικά- συμμετοχής στις ευρωεκλογές μεταξύ των παλαιών μελών της ΕΕ. Το 2004, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ήταν 38,5%.

Οι εφετινές ευρωεκλογές απετέλεσαν (οι Βρετανοί ψήφιζαν την Πέμπτη) τη δυσκολότερη- ως την επόμενη- δοκιμασία για τον Γκόρντον Μπράουν. Ο πρωθυπουργός και το Εργατικό Κόμμα περνούν τη σοβαρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας τους, δηλαδή μετά την επάνοδό τους στην εξουσία υπό την ηγεσία του Τόνι Μπλερ. Η οικονομική κρίση που έχει πλήξει σοβαρά τους Βρετανούς, αλλά και το σκάνδαλο που πρόσφατα ξέσπασε με τις δαπάνες των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν επιβαρύνει το κλίμα. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον

υιοθετεί σκληρή ευρωσκεπτικιστική στάση και καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Οι δημοσκοπήσεις ήταν καταστροφικές για τον Μπράουν και δύσκολα τα τελικά αποτελέσματα θα κρύβουν κάποια ανατροπή. Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη αναμενόταν να είναι το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (ΒΝΡ) του Νικ Γκρίφιν, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά, σύμφωνα με τις έρευνες, στο να κερδίσει για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η «Daily Τelegraph» προέβλεψε πρόσφατα ότι ίσως κερδίσει επτά! Αν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν απόψε, τότε η ήττα των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές του 2010 μοιάζει προδιαγεγραμμένη.

Το πολίτευμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι συνδυασμός συνταγματικής μοναρχίας και κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το κυρίως Σώμα του κοινοβουλίου είναι η Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία έχει 646

μέλη που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία. Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων, που δεν μπορούν να υπερβούν τα 700, είναι ισόβιοι λόρδοι, κληρονομικοί λόρδοι και επίσκοποι. Η Σκωτία διαθέτει ξεχωριστό κοινοβούλιο που εδρεύει στο Εδιμβούργο και έχει ευρείες τοπικές εξουσίες. Η Ουαλλία επίσης διαθέτει τη Συνέλευση της Ουαλλίας με έδρα το Κάρντιφ, της οποίας οι αρμοδιότητες περιορίζονται στις υποθέσεις της Ουαλλίας, αλλά μπορεί να θεσπίζει νόμους σε ορισμένους τομείς. Οι Αγγλοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του πληθυσμού. Οι Σκωτσέζοι αποτελούν σχεδόν το 10% του πληθυσμού και οι Ουαλλοί μαζί με τους Ιρλανδούς της Βόρειας Ιρλανδίας το υπόλοιπο.

Η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,8% το 2009 και θα παραμείνει στάσιμη το 2010, βάσει των προβλέψεων της Επιτροπής. Λόγω των αυξημένων δαπανών της κυβέρνησης Μπράουν, αλλά και των κρατικοποιήσεων στις οποίες προέβη για τη διάσωση τραπεζών, το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτοξεύθηκε από το 5,5% του ΑΕΠ το 2008 σε 11,5% του ΑΕΠ το 2009. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει περαιτέρω το 2010 με το έλλειμμα να προσεγγίζει το 14%. Αύξηση θα παρουσιάσει και ο δείκτης της ανεργίας, στο 8,2% το 2009.

Το Λονδίνο προώθησε μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα και προχώρησε σε εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους τριών δισ. ευρώ για την τόνωση της οικονομίας. Η κυβέρνηση Μπράουν προέβη επίσης σε φοροαπαλλαγές του προσωπικού εισοδήματος, στήριξης των συνταξιούχων και των ανέργων. Εξήγγειλε επίσης την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.