Περίπου δέκα εκατομμύρια έλληνες ψηφοφόροι καλούνται από το πρωί σήμερα στις κάλπες για μια εκλογική αναμέτρηση που τυπικά θα αναδείξει τους 22 νέους ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπούν για τα προσεχή πέντε χρόνια τη χώρα μας στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Στην πραγματικότητα καλούνται να αποφασίσουν για το αν θα διαμορφώσουν νέες πολιτικές συνθήκες σε μια χώρα που κυβερνάται από μια κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία, εκπέμποντας μηνύματα δυσαρέσκειας για ένα τμήμα του πολιτικού συστήματος, όπως συμβαίνει συνήθως, ή για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, όπως προαναγγέλλουν οι δημοσκοπήσεις, αναδεικνύοντας νέους πολιτικούς σχηματισμούς που δεν εκπροσωπούνται καν στη Βουλή.

Οσον αφορά τη σημερινή αναμέτρηση, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 9.866.913 Ελληνες, συν 36.758 που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 27 κομμάτων που κατέθεσαν συνδυασμούς στο Πρωτοδικείο, προτείνοντας 513 υποψηφίους που περιλαμβάνονται στις ευρωλίστες, εκ των οποίων πέντε κόμματα εκπροσωπούνται ήδη στο εθνικό Κοινοβούλιο. Οπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα το κορυφαίο ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο ύψος θα φθάσει η αποχή των ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι πολίτες εκφράζουν στις σφυγμομετρήσεις την απογοήτευσή τους από τα πολιτικά κόμματα και το επίπεδο της δημόσιας αντιπαράθεσής τους.

Σύμφωνα ωστόσο με τις τάσεις της κοινής γνώμης που έχουν μετρηθεί πανευρωπαϊκά, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές (66%) φαίνεται ότι θα έχουν οι Ελληνες και οι Ιρλανδοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ποσοστό που δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από το 50%. Η Ελλάδα όμως εμφανίζει όσον αφορά τους ψηφοφόρους μια σημαντική διαφορά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στις ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση επειδή δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι για τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για τον λόγο αυτόν θεωρούν περιττή ή ανώφελη τη συμμετοχή τους. Αντιθέτως στην Ελλάδα η πλειοψηφία των πολιτών που δηλώνουν ότι έχουν ήδη αποφασίσει να μη συμμετάσχουν στις εκλογές τονίζουν πως θα απόσχουν επειδή πιστεύουν ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει τίποτε στη ζωή τους.

Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται και από τη στάση των μεγαλύτερων κομμάτων, τα οποία και εφέτος έχουν επικεντρώσει την προεκλογική τους εκστρατεία στην αντιπαράθεση για τα ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας, ανταλλάσσοντας κατηγορίες και διαξιφισμούς και αποκλείοντας από την ατζέντα τους τόσο τα ευρωπαϊκά ζητήματα όσο και τα ζητήματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν και διαρκώς επιδεινώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έλληνες πολίτες αναφέρουν ως προβλήματα που τους απασχολούν περισσότερο την ανεργία (57%), την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στο εισόδημά τους (45%), τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας (32%), το χαμηλό ύψος των συντάξεων (31%) και την άνοδο του πληθωρισμού (29%). Ωστόσο η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στα σκάνδαλα και στην ανικανότητα της κυβέρνησης να θέσει το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, ενώ η καμπάνια της κυβέρνησης αναλίσκεται σε έναν ανούσιο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών αναλώθηκαν στην αντιπαράθεση των υποθέσεων του Βατοπαιδίου και της Siemens, αποφεύγοντας η μεν ΝΔ να εξειδικεύσει τα νέα μέτρα που θα λάβει μετά τις ευρωεκλογές για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως το ΠαΣοΚ να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης για την οικονομία, την Υγεία και την Παιδεία- τομείς στους οποίους οι πολίτες ζητούν επειγόντως λύσεις.

Η αγωνία των κομμάτων
Οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 7 το απόγευμα και, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ως τις 10 το βράδυ θα έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον το 15% των εκλογικών αποτελεσμάτων, το οποίο θεωρείται και ασφαλές δείγμα για το τελικό αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση στηρίζεται στη δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για να μειώσει τις απώλειές της και ελπίζει ότι τελικώς η διαφορά της από το ΠαΣοΚ δεν θα υπερβεί τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι, αν δεν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που προβλέπουν μεγαλύτερη διαφορά, η ΝΔ δεν θα αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα και θα μπορέσει να προχωρήσει κανονικά στον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών της.

Αντιθέτως, ανώτατοι αξιωματούχοι του ΠαΣοΚ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση θα είναι τελικώς μεγαλύτερη και θα δημιουργήσει συνθήκες ουσιαστικής αμφισβήτησής της από την κοινωνία, καθιστώντας αδύνατη την παράταση της θητείας της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει τη βραδιά των εκλογών και το αποτέλεσμα για τα μικρότερα κόμματα καθώς, εκτός του ΚΚΕ που φαίνεται ότι θα διατηρήσει τις δυνάμεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ είναι πιθανόν να απειληθούν από την άνοδο των Οικολόγων Πρασίνων που σε αυτές τις ευρωεκλογές μεταβάλλονται σε πόλο έλξης των δυσαρεστημένων από το πολιτικό σύστημα ψηφοφόρων. Την τάση του εκλογικού σώματος να επιλέξει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά συνδυασμούς και κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή ενίσχυσε και η μοναδική τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφού τα μικρότερα κόμματα δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ τα δύο κόμματα εξουσίας περιορίστηκαν και πάλι σε αμυντικούς προσανατολισμούς, μειώνοντας το ενδιαφέρον για τη διαδικασία.