Εκάλη, Αράχοβα, Μύκονος, Αντίπαρος, Πάρος και Σαντορίνη. Στο θρίλερ με τη φυγοδικία του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens Ελλάς Χρ.Καραβέλα προστέθηκε, την Παρασκευή, μετά την δέσμευση των λογαριασμών της οικογένειάς του, το… μπλόκο για όλες τις πιθανές αγοραπωλησίες στα ακίνητα της οικογένειας, που βρίσκονται σε ορισμένες από τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας. Ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός, με την ίδια διάταξη δέσμευσης, «μπλοκάρει» και το περιεχόμενο όλων των τραπεζικών θυρίδων της οικογενείας Καραβέλα, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται τιμαλφή και χρυσαφικά μεγάλης αξίας. Η κίνηση αυτή του ανακριτή είναι η τελευταία μιας σειράς άλλων που συνέθεσαν τμήμα των ανατροπών και των πολλαπλών εκπλήξεων κατά τον πρώτο κύκλο της ανακριτικής διαδικασίας για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens που αφορά την προγραμματική συμφωνία 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Ραγδαίες εξελίξεις
Το ανακριτικό έργο των δύο τελευταίων εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων κλήθηκε σε απολογία η πρώτη φουρνιά κατηγορουμένων στην υπόθεση, αποτιμάται σε έξι προφυλακίσεις, πέντε περιπτώσεις επιβολής περιοριστικών όρων και δύο φυγοδικίες. «Επεται συνέχεια» εκτιμούν νομικοί κύκλοι αναφερόμενοι στον δεύτερο κύκλο των απολογιών που θα αρχίσει την προσεχή εβδομάδα, οπότε ο κ. Ν. Ζαγοριανός θα αποστείλει κλήσεις σε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αμέσως μετά το πέρας των απολογιών αυτών ο ανακριτής θα περάσει στην υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων που προσέφερε η Siemens, όπως έχει επιβεβαιώσει ο Μ. Χριστοφοράκος, στο ΠαΣοΚ.

«Σε κάθε περίπτωση και μετά τις ευρωεκλογές,ο ανακριτής θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στις υποθέσεις που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ» εκτιμούν νομικοί κύκλοι. Για την ώρα βασικοί πρωταγωνιστές των τελευταίων δεκαπέντε ημερών παραμένουν οι μεγάλοι απόντες.

Οι δύο φυγόδικοι, Χρ. Καραβέλας και Μ. Χριστοφοράκος, κατά σειρά διαδοχής τα δύο πρώην κατ΄ ουσίαν «αφεντικά» της Siemens Ηellas, στο παρά πέντε του χρόνου της απολογίας τους διέφυγαν στο εξωτερικό- πιθανότατα βρίσκονται στη Γερμανία- προκειμένου να απαλλαγούν κατ΄ αρχάς από την προφυλάκισή τους, την οποία θεωρούσαν δεδομένη, και στη συνέχεια από την ποινή της ισοβίου καθείρξεως που επικρέμαται πάνω από το κεφάλι τους και η οποία ίσως τελικά τους επιβληθεί σε περίπτωση κατά την οποία οι κατηγορίες που τους αποδίδονται στοιχειοθετηθούν και τελικώς αποδειχθούν.

Από εκεί και μετά οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και απροσδόκητες. Ο 4ος ειδικός ανακριτής, στην προσπάθειά του να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα του επέτρεπαν να συνεχίσει το έργο του, δηλαδή την παρουσία των κατηγορουμένων ενώπιόν του, αμέσως μετά και τη δεύτερη φυγοδικία, αυτή του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens Ηellas Χρ. Καραβέλα, κινήθηκε ραγδαία εκδίδοντας έξι εντάλματα σύλληψης.

Τα δύο εξ αυτών αφορούν δύο ήδη κατηγορουμένους στην υπόθεση και συγκεκριμένα το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens Ηλ. Γεωργίου και το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη. Ο ανακριτής προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους, την προπερασμένη Παρασκευή, λίγες μόλις ώρες μετά τη χορήγηση νέας προθεσμίας που ζήτησαν και έλαβαν προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Τι έγινε και ο ανακριτής άλλαξε γνώμη; « O φόβος φυλάει τα έρμα » έλεγαν όσοι συσχέτισαν την ενέργειά του με τις δύο προηγούμενες φυγοδικίες. Με ευθείες καταγγελίες σε βάρος του ανακριτή αντέδρασαν οι δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων. Κατέθεσαν εναντίον του μηνύσεις και αιτήθηκαν την εξαίρεσή του από την υπόθεση.

Τελικά οι Σκαρπέλης και Γεωργίου κατόπιν των δηλώσεών τους στον ανακριτή με τις οποίες εξηγούσαν ότι δεν πρόκειται να απολογηθούν επί της ουσίας της υποθέσεως, κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Αμέσως μετά και οι δύο οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για λόγους υγείας. Τα υπόλοιπα τέσσερα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από τον κ. Ν. Ζαγοριανό στράφηκαν εναντίον της οικογένειας του κ. Χρ. Καραβέλα- τη σύζυγό του Μάρθα και τις τρεις θυγατέρες του, Αλεξία, Φοίβη και ΧρυσάνθηΒαλεντίνη- , καθώς ο ανακριτής διαπίστωσε συνενοχή της οικογένειας στις πράξεις του φυγόδικου.

Ετσι, μετά τις απολογίες τους οδηγήθηκαν στη φυλακή και η κυρία Μάρθα Καραβέλα, όπως και η μεγάλη κόρη της Χρυσάνθη-Βαλεντίνη. Εκτός φυλακών βρίσκονται η Φοίβη και η Αλεξία, αλλά ίσως όχι για πολύ. Οπως οι ίδιες δηλώνουν διά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, η φυλακή φαντάζει μονόδρομος και για αυτές. Με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, την εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα, αλλά δίχως χρηματική εγγύηση, αφέθη ελεύθερος, αμέσως μετά την απολογία του, και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Φόλκερ Γιουνγκ ο οποίος κατηγορείται, όπως και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, για τα κακουργήματα της δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Απαγόρευση εξόδου
Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να σταλεί το πρώτο «πακέτο» κλήσεων για απολογία σε όσα πρόσωπα κατηγορούνται στην υπόθεση της Siemens και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη σύμβαση ψηφιακοποίησης των Κέντρων του ΟΤΕ. Ηδη αργά το βράδυ της Παρασκευής εστάλη διάταξη απαγόρευσης εξόδου στον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Εξαγωγών Προϊόντων Δημήτριο Νέγρη. Ο κ. Νέγρης, ο οποίος συνδέεται με συγγενικό δεσμό με το πρώην στέλεχος της Siemens και αυτή τη στιγμή προφυλακισμένο Ηλία Γεωργίου, φέρεται να κατέχει λογαριασμό στην Ελβετία μέσω του οποίου διακινήθηκαν ύποπτα ποσά.