Στις έξι μονάδες σκαρφαλώνει η διαφορά ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VΡRC για τη διαδικτυακή τηλεόραση «ΤV Χωρίς Σύνορα»-ΤVΧs (22.5.2009-4.6.2009), ενώ υποχωρεί το ποσοστό των Οικολόγων Πρασίνων. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32%, το ΠαΣοΚ 38%, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 5,5% και ο ΛΑΟΣ 5%. Υψηλή καταγράφεται η πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές με ποσοστό των ψηφοφόρων να απαντούν σε ποσοστό 80% ότι «σίγουρα ναι ή μάλλον ναι» θα πάνε να ψηφίσουν. Σύμφωνα με την ανάλυση του πανεπιστημιακού και επιστημονικού συνεργάτη της VΡRC κ. Χρ.Βερναρδάκη, η ΝΔ είναι τη στιγμή αυτή ο «αδύνατος κρίκος» της αναμέτρησης- έχουν αυξηθεί τα ποσοστά διαρροών της προς ΛΑΟΣ και ΠαΣοΚ-, ενώ από την εκλογική αντοχή της θα κριθεί τόσο το ύψος της διαφοράς όσο και το δικομματικό άθροισμα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα επίπεδα του 70%.

Νίκη του ΠαΣοΚ με ποσοστό 35% έναντι 31% της ΝΔ προβλέπει έρευνα της London School of Εconomics and Ρolitical Science και του Τrinity College του Δουβλίνου, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και πραγματοποιήθηκε με βάση προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα και δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η έρευνα προβλέπει ότι το ΠαΣοΚ θα εκλέξει οκτώ ευρωβουλευτές έναντι επτά της ΝΔ, καθώς και νίκη των συντηρητικών δυνάμεων έναντι των Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα εξασφαλίσει 262 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές θα εξασφαλίσουν 194 έδρες. Αναλυτικά, η έρευνα προβλέπει στη Γαλλία νίκη του κόμματος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί έναντι των Σοσιαλιστών. Στη Μεγάλη Βρετανία προβλέπει τη νίκη των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών, που βρίσκονται στην εξουσία. Στην Ισπανία το Σοσιαλιστικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία προβλέπεται να χάσει έδρες, αλλά χωρίς να εξασφαλίζεται η νίκη του Λαϊκού Κόμματος, καθώς τα δύο κόμματα προβλέπεται να εξασφαλίσουν 20 έδρες. Στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν έδαφος, αλλά παραμένουν πρώτη δύναμη έναντι των Σοσιαλδημοκρατών. Στην Κύπρο τέλος το ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 32% και το ΑΚΕΛ 28%.