Σύννεφα ηττοπάθειας και κύματα εκνευρισμού χτυπούν από χθες το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης, με τα κορυφαία στελέχη τους να διαπιστώνουν πως η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από το ΠαΣοΚ μπορεί τελικά να μην είναι τη βραδιά των εκλογών εύκολα διαχειρίσιμη. Ο συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Ι. Λούλης ενημέρωσε από προχθές τον κ. Κ. Καραμανλή ότι τα μαντάτα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαίτερα καλά καθώς η συσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ μόλις και μετά βίας αγγίζει το 70%. Ο ίδιος ο κ. Λούλης με άρθρο που ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα του προαναγγέλλει το υψηλό ποσοστό αποχής, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως αυτή θα βλάψει κυρίως το κυβερνών κόμμα. Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος εγκατέλειψε χθες τη στρατηγική χρέωσης της υπόθεσης της Siemens στο ΠαΣοΚ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κλείσει το θέμα που ανέκυψε με την αδράνεια του μηχανισμού του υπουργείου Εξωτερικών.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες που συμμετείχαν στη διοργάνωση της ανοιχτής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι φροντίζουν για την προετοιμασία και της σημερινής συγκέντρωσης στο Πεδίον του Αρεως παρατηρούσαν χθες ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ επιδεικνύουν πρωτόγνωρη αδιαφορία συμμετοχής σε τέτοιες εκδηλώσεις και προσέρχονται πολύ δύσκολα ακόμη και οι οργανωμένοι οπαδοί του κόμματος. Ο κομματικός μηχανισμός κατέβαλλε χθες αγωνιώδεις προσπάθειες για να συγκεντρώσει αρκετό κόσμο σήμερα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ, αλλά παρά τα πούλμαν που επιστρατεύθηκαν από γειτονικούς νομούς η συμμετοχή των οργανωμένων οπαδών εμφανιζόταν και πάλι απογοητευτική.

Ταυτόχρονα τα μηνύματα που στέλνει η βάση της ΝΔ φανερώνουν πως ακόμη και εκείνοι που εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον κ. Καραμανλή δεν πιστεύουν πια πως μπορεί να κερδίσει, χρεώνοντάς του ταυτόχρονα λάθη στην επιλογή των υπουργών αλλά και των συνεργατών του. Κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι η αποχή θα πλήξει τη ΝΔ περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα και ότι σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο συσπείρωσης που επιτυγχάνει το ΠαΣοΚ η διαφορά υπάρχει κίνδυνος να εκτιναχθεί σε απρόσμενα για το κυβερνών κόμμα ύψη.

«Ο Καραμανλής υποτίμησε τον αντίπαλό του και δείχνει τώρα να εκπλήσσεται και ο ίδιος που βλέπει τη διαφορά από το ΠαΣοΚ να μη μειώνεται» τονίζουν χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη, επισημαίνοντας πως κόστισαν σε σημαντικό βαθμό και τα λάθη της τελευταίας στιγμής, όπως η όψιμη σκανδαλολογία στην οποία υπέκυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και η διένεξη της υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση της διαφυγής του κ. Χρ. Καραβέλα.

«Οι ευρωεκλογές διαχρονικά υπήρξαν πεδίο για ψήφο διαμαρτυρίας.Από αυτήν πλήττονταν κυρίως κυβερνώντα κόμματα» παρατηρεί σε άρθρο που ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Ι. Λούλης, μεταφέροντας το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. «Παράλληλα στις ευρωεκλογέςευνοούνταν παγίως και μάλιστα με όχι αμελητέα ποσοστάτα μικρότερα κόμματα. Η ΝΔ βελτιώνει τη θέση της έναντι του ΠαΣοΚ (που προηγείται φυσικά), χάρη στην κυριαρχία Καραμανλή σε όλους τους δείκτες σύγκρισης με τον Γιώργο Παπανδρέου.Στις εκλογές όμως αυτές δεν εκλέγεται Πρωθυπουργός» επισημαίνει ο κ. Λούλης, προαναγγέλλοντας τα επιχειρήματα τα οποία πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει και ο κ. Καραμανλής την επομένη των εκλογών.

Π λήρη πολιτική κάλυψη παρείχε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής στην υπουργό Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η ολιγωρία που υπήρξε από υπηρεσιακούς παράγοντες δεν μπορεί να οδηγήσει σε παραίτηση της κυρίας Μπακογιάννη.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται υπηρεσιακή καθυστέρηση» σημείωσε ο κ. Καραμανλής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν έπρεπε να παραιτηθεί η υπουργός Εξωτερικών που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη απάντησε ότι δεν σημαίνει πως όταν αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη παραιτείσαι και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός είναι που κρίνει αν πρέπει να γίνουν κάπου αλλαγές. Και αν οι πρωθυπουργοί έκαναν αλλαγές για τέτοιου είδους ζητήματα μιας ή δύο ημερών καθυστερήσεις, τότε δεν θα έπρεπε να μείνει κανένας όρθιος».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε πως υπάρχει καν ένδειξη για ποινικές ευθύνες υπουργών στα θέματα των ομολόγων ή του Βατοπαιδίου, ενώ επανέλαβε ότι είναι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια στελεχών που δημιούργησαν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους. Επανέλαβε, δε, ότι πρόθεσή του είναι να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ, αν ηττηθεί στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι πρέπει ταυτόχρονα να συντρέχει και μια άλλη προϋπόθεση: «Να σε θεωρούν και οι γύρω σου και ευρύτερα ικανό-άξιο,και να θέλουν να είσαι μαζί τους σε αυτόν τον αγώνα».