Με τον κ. Κ. Καραμανλή στο στόχαστρο και με αιχμή τις διαφορές μεταξύ των λόγων και των έργων του στα πεδία της οικονομίας και της διαφθοράς ξεκίνησε χθες το τελευταίο σκέλος της προεκλογικής εκστρατείας του ΠαΣοΚ. Στόχος είναι η διατήρηση του βαθμού συσπείρωσης των ψηφοφόρων και η αποδόμηση του ηγετικού προφίλ του Πρωθυπουργού, το οποίο επιχειρήθηκε να στηριχθεί τις προηγούμενες ημέρες με τις εμφανίσεις και τις συνεντεύξεις του κ. Καραμανλή. Παράλληλα στη διαμόρφωση του δικού του ηγετικού προφίλ επενδύει στην τελική ευθεία ο κ. Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας χθες στο συνέδριο για τις κλιματικές αλλαγές έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και προανήγγειλε μια συνάντηση με την αμερικανική ηγεσία το φθινόπωρο στην Ουάσιγκτον. Επιδίωξη του επιτελείου του κ. Παπανδρέου θα είναι σε αυτό το πλαίσιο και μια συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα (περισσότερα για το συνέδριο στη σελ. Α13).

O πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιτέθηκε χθες και προσωπικώς κατά του κ. Καραμανλή μιλώντας στο Αlter και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί να μην τα έχει καταφέρει ως πρωθυπουργός της χώραςαλλά ως αντιπολίτευση καλά τα πήγαινε». Ως προς το αν θεωρεί έντιμο τον Πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Ηθελα και θέλω να τον θεωρώ έντιμο. Από εδώ και πέρα όμως κρίνεται από τις πράξεις του».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη εμπλοκή προσώπων από το κόμμα ή από το περιβάλλον του σε σκάνδαλα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε: «Δική μου δέσμευση και για αύριο ως κυβέρνηση είναι ότι όταν υπάρχει δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχουν φίλοι, δεν υπάρχουν συγγενείς, δεν υπάρχουν σύντροφοι, δεν υπάρχουν παράγοντες. Δεν χρωστάω σε κανέναν». Με αφορμή τα σενάρια για το αποτέλεσμα των εκλογών και τις επιπτώσεις τους στο πολιτικό σκηνικό ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να προσδιορίσει τον πήχη της νίκης λέγοντας: «Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω αυτή την καινούργια θεωρία που κάνει την ήττα νίκη». Για τα ενδεχόμενα παραίτησής του σε περίπτωση ήττας απάντησε: «Είμαι άνθρωπος που ούτε παραιτείται εύκολαούτε γαντζώνεται στις καρέκλες» και συμπλήρωσε: «Εχουμε βάσιμες ελπίδες να είμαστε όχι μόνο πρώτο κόμμααλλά με αυτοδυναμία να κυβερνήσουμε τον τόποκαι να έχω την ευκαιρία να κριθώ ως πρωθυπουργός της χώρας». Για τη στάση που θα τηρήσει το ΠαΣοΚ σε περίπτωση που δεν έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι το απώτατο όριο ζωής της κυβέρνησης είναι οι προεδρικές εκλογές. Λίγες ώρες νωρίτερα πάντως ο κ. Δ. Ρέππας είχε περιγράψει όλα τα θεωρητικά σενάρια για τη στάση που θα τηρήσει το ΠαΣοΚ τον Μάρτιο του 2010 μιλώντας για εκλογή Προέδρου μετά από εκλογές αλλά και ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου πριν από εκλογές με προηγούμενη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προσφύγει στις κάλπες αμέσως μετά.

ΟΚΤΩ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙΠΡΩΗΝ ΗΓΕΤΕΣ
Διακήρυξη για σοσιαλιστή πρόεδρο στην ΕΕ
Κοινή διακήρυξη με την έκκλησή τους προς τους σοσιαλιστές και τους σοσιαλδημοκράτες για κοινό υποψήφιο απέναντι στην υποψηφιότητα Μπαρόζο υπέγραψαν οκτώ ευρωπαίοι σοσιαλιστές πρώην ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κ. Σημίτης. Η πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή ανήκει στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες και υπογράφεται από τους πρώην πρωθυπουργούς: της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, της Φινλανδίας Πάαβο Λιπόνεν, της Αυστρίας Φρανς Βρανίτσκι και τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβανιέφσκι. Οι οκτώ ηγέτες μιλούν για «ιστορική ευθύνη» και για «ιστορικές επιλογές» καθώς «στην υφιστάμενη οικονομική και πολιτική κατάσταση μια νέα πλειοψηφία είναι δυνατή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “ανοίγοντας” μια πραγματική ευκαιρία για έναν υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». Επισημαίνουν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ήδη παρουσιάσει τον επίσημο υποψήφιό του, τον σημερινό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο (θεωρείται φαβορί για μια δεύτερη θητεία).