O κ. Καραμανλής ανέβηκε στην εξέδρα στις 8.45, με τη βροχή να συνεχίζει να πέφτει. Ετσι δόθηκε η ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να παρατηρήσει ότι υπό αυτές τις συνθήκες και τις αντιξοότητες η υποδοχή των Μακεδόνων είναι συγκινητική. Στην πρώτη σειρά βρίσκονταν και πάλι η σύζυγός του και τα δύο παιδιά τους μαζί με τους βουλευτές που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Το κεντρικό νόημα της ομιλίας του ήταν ότι κανένας μακεδόνας νεοδημοκράτης δεν πρέπει να λείψει την Κυριακή από τις κάλπες.

«Ανάμεσα στις αναγκαίες, δύσκολες αποφάσεις και στα ευχάριστα, ψεύτικα λόγια επιλέξαμε το πρώτο. Ανάμεσα στο εθνικό και στο κομματικό συμφέρον διαλέξαμε το εθνικό. Ανάμεσα στον δρόμο της υπευθυνότητας και στον δρόμο της ανευθυνότητας δεν είχαμε και δεν έχουμε κανένα δίλημμα. Διαλέγουμε τον δρόμο της ευθύνης. Τον δρόμο του χρέους» τόνισε.

«Αυτόν τον δρόμο διαλέξαμε και σε αυτόν τον δρόμο πορευόμαστε. Σταθερά, αποφασιστικά, αταλάντευτα. Αυτή είναι η επιλογή που ακολουθώ σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Αυτή είναι η διαδρομή που χάραξα εδώ, στην πόλη μας. Μαζί με εσάς. Με συμμάχους εσάς. Αυτή την επιλογή, την κοινή επιλογή, την επιλογή των κοινών μας αξιών, δεν την παζάρεψα και δεν την παζαρεύω. Δεν την εγκαταλείπω. Δεν την αλλάζω. Μ΄ αυτή την επιλογή συνεχίζω, συνεχίζουμε μαζί, το έργο που απαιτούν οι κρίσιμες διεθνείς περιστάσεις. Μ΄ αυτή την επιλογή παλεύω, και θα συνεχίσω να παλεύω, για την πατρίδα μου. Μαζί θα είμαστε και πάλι νικητές» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις ευρωεκλογές.

Και από τη χθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή δεν έλειψε η κριτική στο ΠαΣοΚ για τη στρατηγική που ακολουθεί:

«Σε κάθε προσπάθεια αντιμετωπίζαμε έντονες αντιδράσεις βολεμένων συμφερόντων. Σε κάθε μεταρρύθμιση αντιμετωπίζαμε την πολεμική του συστήματος ΠαΣοΚ. Σε κάθε αλλαγή αντέτασσαν ένα μονότονο “όχι”. Δεν ήθελαν να αλλάξουν κατεστημένες δομές. Δεν ήθελαν να αλλάξουν πρακτικές και νοοτροπίες που κρατούσαν επί δεκαετίες πίσω τη χώρα μας» υπογράμμισε. «Ξέρουμε ότι δεν διορθώσαμε τα πάντα. Ξέρουμε ότι πολλά μένουν ακόμη να γίνουν. Εχουμε τη δύναμη να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα, τα λάθη, τις παραλείψεις που έγιναν. Δεν διεκδικήσαμε ποτέ το αλάθητο. Κάναμε, όπου χρειάστηκε, την αυτοκριτική μας. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Δεν το κάναμε ποτέ. Κανείς όμως δεν μπορεί να μηδενίσει το έργο μας. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το ΠαΣοΚ κινδυνολογούσε με πρωτόγνωρη ανευθυνότητα. Μιλούν για ναυάγια και υπόσχονται θαύματα. Υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Αλλά δεν λένε από πού θα τα έβρισκαν. Δημαγωγούν. Βουλιάζουν στον λαϊκισμό. Βουλιάζουν στην ανευθυνότητα. Δεν αλλάζουν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σκανδαλολογεί ανεύθυνα. «Οταν όμως το ΠαΣοΚ σκανδαλολογεί απλώς θυμίζει έτσι το παρελθόν του! Και το παρελθόν του είναι νωπό. Το ξέρουμε όλοι! Το θυμόμαστε όλοι! Γιατί το έχει βιώσει ο τόπος. Και δεν θέλει να το βιώσει ξανά! Η αξιωματική αντιπολίτευση αοριστολογεί και υπεκφεύγει».

Σ χολιάζοντας εξάλλου την προεκλογική καμπάνια του ΠαΣοΚ τόνισε:

«Θλίψη και μόνο θλίψη προκαλεί το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας του ΠαΣοΚ. Ξεκίνησε με το απαράδεκτο και υβριστικό δίλημμα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”, χωρίς κανένα θετικό μήνυμα, γιατί απλούστατα δεν έχει τίποτα θετικό να προτείνει, και τώρα κορυφώνεται λίγο πριν από την κάλπη με μαύρη διαφήμιση. Καταλαβαίνω γιατί την ώρα αυτή καταφεύγουν στην γκρίζα προπαγάνδα. Είναι προϊόν πανικού. Μεγάλου πανικού. Δεν αλλάζουν. Δεν μπορούν να αλλάξουν. Δεν τους παρακολουθούμε σε αυτόν τον κατήφορο». Εν τω μεταξύ ο κ. Καραμανλής παραχώρησε χθες το μεσημέρι συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αntenna, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα το πρωί, ενώ χθες παραχώρησε συνέντευξη και στο ΑΠΕ υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωεκλογές έχουν ασφαλώς και πολιτικό περιεχόμενο.

«Θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά από εκεί και πέρα οφείλω να σας πω ότι η ατζέντα και της προηγούμενης και της επόμενης ημέρας είναι δεδομένη. Και η ατζέντα αυτή είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, όλα εκείνα που χρειάζεται, που πρέπει να κάνουμε και ήδη κάνουμε και έχουν σχέση με τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεγάλης διεθνούς κρίσης και την ετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει την επομένη της κρίσης με πολύ καλύτερους όρους» παρατήρησε.