ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ηταν που ήταν στραβό το κλήμα τις τελευταίες ημέρες στη ΝΔ ήλθε και μια καταρρακτώδης βροχή να καταστρέψει την προεκλογική φιέστα που προετοίμαζε επί ημέρες η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΟΝΝΕΔ, που επιστράτευσε με τις πρώτες σταγόνες το γνωστό, ποδοσφαιρικού περιεχομένου, σύνθημα «βρέξει χιονίσει, ο Κώστας θα μιλήσει», όλα όσα συνέβησαν χθες στη συμπρωτεύουσα καταρράκωσαν το ηθικό του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ και τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι αυτή τη φορά «η νίκη δεν θα έλθει από τη Θεσσαλονίκη», όπως ζητωκραύγαζαν και χθες οι μουσκεμένοι μέχρι το κόκαλο οπαδοί της ΝΔ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους για να υποδεχθούν τον Πρωθυπουργό. Η γενικότερη αδιαφορία των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και ο ανοιξιάτικος ουρανός που «άνοιξε» μετά τις εφτά το απόγευμα, κράτησαν στα σπίτια τους όλους τους μη οργανωμένους οπαδούς της ΝΔ και δεν επέτρεψαν στον κ. Κ. Καραμανλή να μείνει ικανοποιημένος από τη χθεσινή του συγκέντρωση στην εκλογική του περιφέρεια.

Μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της ομιλίας του Πρωθυπουργού, μια κατακλυσμιαία βροχή διέλυσε τα πάντα στην πλατεία Αριστοτέλους, σκορπίζοντας την απογοήτευση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι οπαδοί άρχισαν να ξαναπλησιάζουν την πλατεία λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ, αλλά χωρίς κανέναν ενθουσιασμό πλέον και χωρίς διάθεση για πανηγύρια. Το κλίμα ανέλαβαν να ζεστάνουν πυρήνες της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, αλλά το πλήθος που συγκεντρώθηκε χθες κάτω από τις ομπρέλες δεν ήταν τέτοιο ώστε να μπορούν να υπερηφανεύονται οι διοργανωτές.

Το στήσιμο της εξέδρας από την οποία μίλησε ο κ. Καραμανλής έγινε με τέτοιον τρόπο που φανέρωνε και την απαισιοδοξία των διοργανωτών για μια μεγάλη συγκέντρωση. Η εξέδρα στήθηκε δέκα μέτρα μετά τη συμβολή της πλατείας με την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, έτσι ώστε το συγκεντρωμένο πλήθος να είναι αναγκασμένο να συνωστιστεί μπροστά από τον Πρωθυπουργό για να εκτείνεται ως την Τσιμισκή. Η δικαιολογία των διοργανωτών ήταν ότι το ίδιο έκανε και το ΠαΣοΚ στην προχθεσινή του συγκέντρωση, αλλά για τη Νέα Δημοκρατία το σκηνικό σε τίποτα δεν θύμιζε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του 2004 και του 2007. Οι οπαδοί μετά βίας έφτασαν ως το ύψος της Τσιμισκή και τα πανό που στήθηκαν σε χαμηλό ύψος έκρυψαν απλώς τα κενά και τις ατέλειες.

Π αρότι επίσης αρνούνται οι διοργανωτές ότι μετέφεραν οπαδούς από τους γειτονικούς νομούς, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως ο χώρος της συγκέντρωσης γέμισε μόλις είκοσι λεπτά πριν ανέβει στην εξέδρα ο Πρωθυπουργός, ενώ και οι εκδηλώσεις των οπαδών- με εξαίρεση το μπλοκ της Νεολαίας – ήταν ασυνήθιστα συγκρατημένες. Οι κακές γλώσσες έκαναν λόγο για 80 πούλμαν μόνο από την Κατερίνη και τις Σέρρες και άλλα τόσα από τη Χαλκιδική. Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης τόνιζαν χθες ότι η προχθεσινή συγκέντρωση του ΠαΣοΚ ήταν εμφανώς πιο μαζική, αλλά και πιο ενθουσιώδης, χωρίς όμως αυτό να είναι και απόδειξη εκλογικού προβαδίσματος, αφού όπως τόνιζαν οι οπαδοί του ΠαΣοΚ στη συμπρωτεύουσα είναι πάντα πιο αυθόρμητοι και πιο «φασαριόζοι».