Η τελευταία πολιτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ευρωεκλογές έγινε χθες, μία ανάσα πριν από το στήσιμο της κάλπης, μέσω της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Αθήνα, μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων όπως τόνιζαν με ικανοποίηση στελέχη του κόμματος στην πλατεία Κοτζιά.

Το σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Ανατρέπουμε το σκηνικό. Αλλάζουμε το τοπίο». Από τη μια κάλεσε τον κόσμο του ΠαΣοΚ, τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, τους οικολογικά ευαισθητοποιημένους πολίτες και τους ριζοσπάστες των κινημάτων να συμβάλουν με την ψήφο τους στη δημιουργία ενός τρίτου ενωτικού πόλου απέναντι στον δικομματισμό.

Από την άλλη εγκάλεσε και προκάλεσε τις ηγεσίες του ΚΚΕ και των Οικολόγων να αναλάβουν την ευθύνη τους ώστε μετεκλογικά με τη στάση τους να μην επιτρέψουν σε εκείνους που δημιούργησαν την κρίση να τη διαχειριστούν σε βάρος των εργαζομένων. «Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι εδώ μπροστά μας. Μια μεγάλη ενωτική δύναμη της Αριστεράς, που μπορεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, μπορεί να προκαλέσει ενωτικές διεργασίες, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

O κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμη την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, τονίζοντας ότι αν η ΝΔ καταγράψει ένα τόσο χαμηλό ποσοστό δεν θα μπορέσει να προωθήσει τα μέτρα «που έχει κρυμμένα στο συρτάρι του ο κ. Παπαθανασίου» , ενώ αν το ίδιο συμβεί και με το ΠαΣοΚ δεν θα μπορεί «με την ίδια αλαζονεία να μιλά για αυτοδυναμία» και να αποφεύγει να πάρει σαφή θέση στις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Προειδοποίησε ότι με επίκεντρο την κρίση, την επομένη των εκλογών, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση με μέτρα για το Ασφαλιστικό, για την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, για τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών. Επιπλέον, κατήγγειλε την ηγεσία του ΠαΣοΚ για συμπόρευση με τη ΝΔ, καθώς «ψήφισαν κατά 97% τα ίδια στο Ευρωκοινοβούλιο» και στη Συνθήκη της Λισαβόνας, «χέρι χέρι». Το μήνυμα της 7ης Ιουνίου θα πρέπει να είναι « Φτάνει πια. Ως εδώ» κι αυτό δεν μπορεί να δοθεί με την αποχή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή το βράδυ είναι η τρίτη πολιτική δύναμη, σημείωσε, ανοίγει από Δευτέρα ο δρόμος για ευρύτερες διεργασίες. Και συμπλήρωσε: «Για την κοινή δράση και την ενότητα Αριστεράς και οικολογίας. Για νέους, ακόμη πιο αποφασιστικούς αγώνες, που θα υπερασπιστούν αποτελεσματικά την κοινωνία στις επιθέσεις που σχεδιάζονται».

Ε τσι, απευθύνθηκε στον κόσμο του ΠαΣοΚ «που βλέπει τις προσδοκίες του να μειώνονται», ενώ λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα για εμφύλιους στην Αριστερά», προέβαλε την αναντιστοιχία των ενωτικών διαθέσεων του κόσμου του ΚΚΕ με την ηγεσία του Περισσού που δεν θέλει την ενότητα δράσης. Τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν επιλέξει να συγκεντρώσουν ψήφους χαλαρής διαμαρτυρίας, ενώ υπογράμμισε ότι «εμείς τα οικολογικά μας παράσημα δεν τα κερδίζουμε στα τηλεοπτικά στούντιο, αλλά στους αγώνες και στις συγκρούσεις» . Την ίδια ώρα, οι αναφορές του στην Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σε έμμεση αντιπαραβολή προς την ηγεσία του ΚΚΕ: «Η Αριστερά που δεν τρώει από τα έτοιμα των αγώνων του χθες, αλλά οργανώνει τους αγώνες του αύριο. Η Αριστερά που χαλάει τα σχέδιά τους και δεν περιμένει να ακούσει συγχαρητήρια ούτε από τους σχολιαστές των δελτίων ειδήσεων των οχτώ, ούτε από τον κ. Καρατζαφέρη, ούτε από τον Πρωθυπουργό».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας προέβαλε ως μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σωστή πολιτική ότι «σε όλο αυτό το διάστημαενοχλήσαμε πολλούς» και υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τον Δεκέμβρη των νέων. Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν ο Δ. Παπαδημούλης και ο Ι. Θεωνάς, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΚΟ κ. Αλ. Αλαβάνος, όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.