Πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της προσεχούς Κυριακής απηύθυνε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στη μεγαλύτερη ίσως πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠαΣοΚ στη συμπρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε βέβαιος για τη νίκη στις ευρωεκλογές και τόνισε ότι «με τη συμμετοχή μας, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με την αποχή, αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για μας».

Απευθυνόμενος στις χιλιάδες των πολιτών που είχαν γεμίσει την πλατεία Αριστοτέλους, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση μεταξύ άλλων και για απόπειρες οικειοποίησης έργων των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ και είπε: «Τώρα έρχονται εδώ για να εγκαινιάσουν τα δικά μας έργα, τα έργα που φέρουν την υπογραφή του ΠαΣοΚ. Εργα όπως η Εγνατία που άλλαξαν την παραγωγική και γεωπολιτική θέση και τη δυναμική της πόλης και της περιφέρειας από την Ηπειρο και τη Μακεδονία ως τη Θράκη».

Διακόπτοντας συχνά την ομιλία, οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν πολλές φορές το σύνθημα «Το ΄πε το ΄πε ο παπαγάλος, ότι στο Μαξίμου πάει άλλος» και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ περιέγραψε τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής ως μάχη κατά των δυνάμεων του κατεστημένου. Μίλησε για τα «συμφέροντα, που δεν αντέχουν ένα κράτος δικαίου» και δεν «αντέχουν το ΠαΣοΚ να μιλάει για τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν». Ε ν τω μεταξύ στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αlpha ο κ. Παπανδρέου αποσαφήνισε ότι ακόμη κι αν ο κ. Κ. Παπούλιας είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το ΠαΣοΚ θα προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο του 2010, εφόσον δεν έχουν στηθεί νωρίτερα οι κάλπες. Ως προς το ενδεχόμενο να προτείνει η ΝΔ τον κ. Κ. Σημίτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «δεν θα μας δημιουργήσει κανένα εσωτερικό πρόβλημα» και τόνισε κατόπιν πιεστικών ερωτήσεων: «Εμείς στηρίζουμε τον κύριο Παπούλια. Αυτό το οποίο επισημαίνω είναι η αλλαγή στάσης εκ μέρους του κυρίου Καραμανλή ύστερα από τόσα χρόνια». Απέφυγε πάντως να δεσμευθεί για το αν θα στήριζε τον κ. Σημίτη σε μια τέτοια περίπτωση και επανέλαβε: «Θα στηρίξουμε τον κ. Παπούλια εφόσον ο ίδιος θέλει να είναι ξανά υποψήφιος. Από εκεί και πέρα δεν βλέπω τον λόγο για αυτή την ονοματολογία».

Ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησής του έπειτα από μία νίκη στις εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επανέλαβε ότι «στελέχη παλαιότερα που προκάλεσαν με αλαζονικές συμπεριφορές, δεν μπορούν να έχουν θέση στη δική μου κυβέρνηση του ΠαΣοΚ».