Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για την αποκρυπτογράφηση των προθέσεών του ήταν οι δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις του Πρωθυπουργού, την Τετάρτη στο Μega και την Πέμπτη στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Στις έμμεσες και κομψές διατυπώσεις που επέλεξε ο κ. Κ. Καραμανλής συμπεριέλαβε και ορισμένες φράσειςκλειδιά από τις οποίες προκύπτουν σαφώς τα σχέδιά του για τα πρόσωπα που σκοπεύει να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ο εκλογικός του σχεδιασμός για τις προσεχείς εθνικές εκλογές, ο ανομολόγητος φόβος του για την εύθραυστη πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, η δυσφορία του για τη δελφινομαχία που έχει ξεσπάσει και πάλι στην παράταξή του και βεβαίως η απόφασή του να λάβει νέα οικονομικά μέτρα- χωρίς, όμως, νέους φόρους- αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Πρώτα απ΄ όλα αποκάλυψε την έντονη δυσαρέσκειά του, την οποία δεν εκδήλωνε τόσο καιρό, για τις ηγετικές κινήσεις κάποιων υπουργών του οι οποίοι θεώρησαν ότι η εποχή Καραμανλή πλησιάζει στο τέλος της. «Είμαι μαχητής. Απολαμβάνω την εκλογική μάχη και δεν σκέφτομαι να αποχωρήσω στα 53 μου» είπε ο Πρωθυπουργός στον κ. Ι. Πρετεντέρη το βράδυ της Τετάρτης και, όσοι υπουργοί του ετοίμαζαν δείπνα συνωμοσίας και αρχηγικές πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές, έσπευσαν την επομένη να τις ματαιώσουν, διαπιστώνοντας ότι ρισκάρουν την οργή του Μεγάρου Μαξίμου.

Ακόμη πιο απειλητικός όμως εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός με τους βουλευτές της ΝΔ που πίστευαν ότι η αλαζονική συμπεριφορά τους περνάει απαρατήρητη από τον αρχηγό τους. «Είμαι αρχηγός του κόμματος και με αυτή την έννοια αξιολογώ όλες τις συμπεριφορές και την κατάλληλη ώρα κρίνω» φρόντισε να τονίσει ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξή του στο Μega, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποκλείσει από τους συνδυασμούς της ΝΔ στις επόμενες εκλογές όποιον βουλευτή ή πρώην υπουργό του θεωρεί ότι μπορεί να τον αμφισβητήσει ή αγνοεί τις παραινέσεις του για σεμνότητα και μετριοπάθεια. Αντιθέτως ο κ. Καραμανλής σχεδόν προανήγγειλε την οριστική συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των αποκαλούμενων «βατοπαιδινών» βουλευτών του, ιδίως μετά τη διατύπωση που χρησιμοποίησε στο ντιμπέιτ.

Σ ε ό,τι αφορά τώρα την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά τις ευρωεκλογές, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα λάβει πρόσθετα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας όμως ότι προς το παρόν δεν μελετά την επιβολή νέων φόρων επειδή δεν θα έχουν υψηλή εισπρακτική απόδοση.

Παρά το γεγονός εξάλλου ότι δήλωσε ρητά πως δεν σκέφτεται τις πρόωρες εκλογές, αποκλείοντας τέτοιο ενδεχόμενο για το φθινόπωρο, κορυφαία στελέχη του δήλωναν μετά τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις πεπεισμένοι ότι θα το πράξει, επικαλούμενοι κυρίως την αμήχανη απάντησή του για τους λόγους που τον οδήγησαν στον τερματισμό των εργασιών της Βουλής.