Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακή. Οι αναμνήσεις ζωντάνεψαν για πολλούς. Η Ιστορία υπενθύμισε τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις του παρελθόντος. Στο πανηγυρικό και επετειακό κλίμα της εκδήλωσης δήλωσε την παρουσία της και μια γλυκιά μελαγχολία για τους απόντες και ειδικά για τον μεγάλο απόντα, μιας μεγάλης στιγμής για την Ελλάδα. Ο χώρος του Ζαππείου Μεγάρου έδειχνε άδειος χθες βράδυ για πολλούς από τους συνεργάτες, τους φίλους, τους συγγενείς, τους υποστηρικτές του, τα πολιτικά «παιδιά» του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν απών, αλλά ταυτόχρονα παρών. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδος στην ΕΟΚ ταξίδεψε τους παρισταμένους σε μια ιστορική στιγμή για τον τόπο. Τους οδήγησε σε σκέψεις για το ποιο θα ήταν το μέλλον της Ελλάδας, αν δεν εντασσόταν στη μεγάλη οικογένεια των εννέα- τότε- κρατών-μελών της ΕΟΚ.

Το ρολόι του χρόνου γύρισε 30 χρόνια πίσω. Στις 28 Μαΐου του 1979 στο Ζάππειο Μέγαρο ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έβλεπε έναν μεγάλο στόχο του να πραγματοποιείται. Με την παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων, τους ηγέτες των κρατών, από τα τότε κράτη-μέλη της ΕΟΚ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άλλαζε σελίδα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Χθες η απουσία του υπενθύμισε στους παρισταμένους, όπως έλεγαν οι ίδιοι στα «πηγαδάκια», τη μεγάλη προσωπικότητά του και το κενό που άφησε. Υπενθύμισε, σύμφωνα με πολλούς υπουργούς, και την εμβέλεια του αρχηγού Καραμανλή και την ορθότητα των επιλογών του.

Μπορεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να έλειπε, αν και ήταν παρών μέσα από τις μεγάλες φωτογραφίες που στόλιζαν το περιστύλιο του Ζαππείου και το βλέμμα του «μαγνήτιζε» τους παρευρισκομένους, φίλους αλλά και πολιτικούς αντιπάλους του. Εκεί όμως ήταν και ο στενός του φίλος, όπως και το 1979, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, ο οποίος τον τίμησε με την παρουσία και τα θερμά του λόγια. Ο σημαντικός γάλλος πολιτικός και φανατικός φιλέλληνας ήρθε μιαν ακόμη φορά στη χώρα μας για να υπενθυμίσει την παρουσία του Καραμανλή, όπως και το 2004 με τη συμπλήρωση 30 ετών από τη Μεταπολίτευση, οπότε αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία.

«Εδώ έζησα μια από τις καλύτερες ημέρες της ζωής μου. Είχα την αίσθηση ότι ξεπλήρωνα ένα χρέος αναγνώρισης απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό. Πάντα έρχομαι με συγκίνηση στην Ελλάδα, στην οποία οφείλουμε πολλά» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε πάρα πολλές φορές και έδειχνε βαθύτατα συγκινημένος, ενώ τόνισε με έμφαση πως όχι μόνο η Ελλάδα έχει ανάγκη την ΕΕ αλλά και η ΕΕ έχει ανάγκη την Ελλάδα.

Και πώς να μην ήταν συγκινημένος, άλλωστε, καθώς χωρίς υπερβολή το όνομά του στη χθεσινή εκδήλωση, λόγω της φιλικής στάσης του υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της ένταξης στην ΕΟΚ, τον κατέταξε στον κατάλογο των μεγάλων ιδρυτών και πατέρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ του Μonnet, του Schuman, του Αdenauer, του de Gasperi. Και όπως ανέφερε ο έμπιστος και στενός επί πολλά χρόνια συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή πρώην υπουργός κ. Π. Μολυβιάτης (πρόεδρος του Ιδρύματος), με την ένταξη στην ΕΟΚένα πράγματι ιστορικό γεγονόςετέθησαν τα θεμέλια για να υπάρξει ευημερία, ειρήνη και ασφάλεια, αλλά και η σταθερότητα του πολιτεύματος. Στην ιστορικότητα της κίνησης αναφέρθηκε και ο αδελφός του Κωνσταντίνου Καραμανλή βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Αχ.Καραμανλής, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας σημείωσε ότι η ένταξη υπήρξε αποτέλεσμα συνειδητής οραματικής επιλογής και παροιμιώδους αποφασιστικότητας.

Οι ομιλίες όλων- ειδικά του Πρωθυπουργού- αποτέλεσαν σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, για το ποιος συνέβαλε αποφασιστικά στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και εργαζόμαστε σταθερά, συνεχώς, για μια δυνατή Ελλάδα σε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής .

O Πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία και απάντησε στο ΠαΣοΚ και σε όσους θέτουν θέμα κατάργησης του συμφώνου σταθερότητας, τονίζοντας με έμφαση την ανάγκη διατήρησής του, ενώ εξήρε την επιλογή του θείου του και ιδρυτή της ΝΔ για τα οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η ευρωζώνη αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της ΕΕ ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία και τόνισε, υπονοώντας το ΠαΣοΚ, ότι δεν είναι ώρα για παραπληροφόρηση. Μάλιστα υπογράμμισε πως η εφαρμογή της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης συνιστά σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να σηματοδοτήσει την έξοδο της ΕΕ από την περίοδο περίσκεψης και να δώσει απαντήσεις σε καίριας σημασίας ζητήματα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλιας, οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας κκ. Κ. Στεφανόπουλος και Χρ. Σαρτζετάκης , η συντριπτική πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου, αρκετοί βουλευτές, η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ κυρία Μαριέττα Γιαννάκου και οι άλλοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης μαζί με τα άλλα ηγετικά στελέχη της Ρηγίλλης, ο αποχωρών από την πολιτική πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κ. Ι. Βαρβιτσιώτης. Η δελφινομαχία των τελευταίων ημερών δεν απασχόλησε την «καραμανλική σύναξη» για την οποία η «μετακαραμανλική εποχή» αργεί. Οι κύριοι δελφίνοι, όμως, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος και Αντ.Σαμαράς κάθησαν σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους. Οσο για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη απουσίαζε, γιατί όπως ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη εόρταζε και είχε καλεσμένους στην οικία του στη Γλυφάδα. Επί της ουσίας ήταν παρόντες όλοι οι «καραμανλικοί» αλλά και σημαίνοντα στελέχη του ΠαΣοΚ την εποχή της προεδρίας του Ανδρέα Παπανδρέου , όπως οι κκ. Αντ. Λιβάνης, Αν. Πεπονής, Γ.-Α.Μαγκάκης, κ.ά. Επίσης στελέχη του εκσυγχρονιστικού «στρατοπέδου», όπως ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης , κ.ά. Το «παρών» έδωσαν πολλοί παράγοντες του δημόσιου βίου που είχαν την τύχη να γνωρίσουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως ο εκδότης του «Βήματος» κ. Στ. Ψυχάρης, ο καθηγητής καρδιολογίας και προσωπικός ιατρός του ιδρυτή της ΝΔ κ. Ευτ. Βορίδης και πολλοί άλλοι. Στο Μουσείο Ακροπόλεως ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν

Την τύχη να ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακροπόλεως – το οποίο εγκαινιάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια και επισημότητα στις 20 Ιουνίου παρουσία πολλών ξένων ηγετών- είχε χθες ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν (δεξιά). Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ο οποίος αργά χθες το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο εξύμνησε με την ομιλία του τον ελληνικό πολιτισμό, τόσο τον αρχαίο όσο και τον βυζαντινό, «ταξίδεψε» στην αρχαία Ελλάδα, θαυμάζοντας τα εντυπωσιακά εκθέματα του νέου Μουσείου. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου της Ακροπόλεως κ. Δ. Παντερμαλής (μέσον) αναλύει ένα από τα εκθέματα στον φιλέλληνα επισκέπτη και στον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά(ΑΠΕ)