Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για έξι κακουργήματα και τρία πλημμελήματα άσκησε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Κυρ. Καρούτσος στην υπόθεση των παράνομων ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και του ελληνικού Δημοσίου. Οκτώ μήνες μετά την παραγγελία για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας και την ολοκλήρωσή της και 12 ημέρες μετά την απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών να αναθέσει την ανάκριση σε εφέτη εξαιτίας της σπουδαιότητάς της, ο Εισαγγελέας προχώρησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, δίχως δηλαδή να αντιστοιχίσει τη διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση. Παράλληλα ο κ. Καρούτσος με διάταξη που εξέδωσε αποφάνθηκε ότι δεν έχουν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση τα 33 από τα συνολικά 62 άτομα τα οποία εξετάστηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου διότι δεν προέκυψαν εις βάρος τους επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων.

Αντίθετα, ενδείξεις ενοχής προέκυψαν για τους υπόλοιπους 29 υπόπτους, μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, ο μοναχός κ. Αρσένιος αλλά και η σύζυγος του πρώην υπουργού κ. Γ.Βουλγαράκη, συμβολαιογράφος κυρία Αικατερίνη Πελέκη, όπως επίσης και ο πατέρας της και ο αδελφός της, δικηγόροι κκ. Διονύσιος και Δημήτρης Πελέκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των 29 κατηγορουμένων περιλαμβάνονται επίσης μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου αλλά και του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά τη διαδικασία της ανταλλαγής των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και του ελληνικού Δημοσίου. Η ποινική δίωξη θα προσωποποιηθεί εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων κατά το στάδιο της ανάκρισης από την εφέτη ανακριτή κυρία Ειρήνη Καλλού και αφορά τα κακουργήματα: απιστία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, απάτη από κοινού, ψευδή βεβαίωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, όπως επίσης ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια στα κακουργήματα της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης αλλά και τα πλημμελήματα: παράβαση καθήκοντος, παράνομη μεταβίβαση μνημείου και παράβαση του νόμου περί κτισμάτων.

Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας την εξέλιξη στην υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου υποστήριξαν χθες ότι «από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως και σήμερα έχει επιχειρηθεί- άλλοτε με πρωτοβουλίες ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών καιάλλοτε με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης- με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η υπόθεση των σκανδαλωδών ανταλλαγών να συγκαλυφθεί και σε κάθε περίπτωση να μην έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα».

Σ το πλαίσιο αυτό εντάσσονται, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι συνεχείς αρνήσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή και να ζητήσει αμέσως μετά την παραίτηση των εισαγγελέων κ. Ηλία Κολιούση και κυρίας Ελένης Σωτηροπούλου να σταλούν αντίγραφα της μη ολοκληρωμένης τότε δικογραφίας στη Βουλή· η πρόταση του κ. Γ. Σανιδά για τη σύγκληση της Ολομελείας Εφετών Αθηνών ώστε να οριστεί εφέτης ανακριτής ο οποίος θα διενεργήσει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα· η αιφνίδια κίνηση του Πρωθυπουργού να κλείσει το Κοινοβούλιο.