Σήμερα το μεσημέρι θα λύσει τη σιωπή του ο κ. Γ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΠαΣοΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος αναμενόταν να επιστρέψει από το Πεκίνο το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε και θα έκανε ο ίδιος τα τελευταία τηλεφωνήματα στα πρόσωπα που επέλεξε ως υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Για τη θέση του επικεφαλής ως και χθες το απόγευμα εξακολουθούσε να φέρεται ως επικρατέστερος (και να το δηλώνει σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες) ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Αν και εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί με τη σημερινή ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να επισημάνει την προσήλωσή του στο μοντέλο «Ραγκούση- Παπακωνσταντίνου» που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια, επιλέγοντας ως πρόσωπα αιχμής στην πολιτική αντιπαράθεση στελέχη νεότερης πολιτικής γενιάς.

Παρά ταύτα, τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες από την Ιπποκράτους ανέφεραν ότι ο κ. Παπανδρέου έχει μιλήσει και με άλλα στελέχη για τη θέση της/ του επικεφαλής, ούτως ώστε να μπορεί να ελιχθεί ως την τελευταία στιγμή, αναλόγως ίσως και της τελικής απόφασης του κ. Καραμανλή.

Οι φημολογίες
Τα κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ πάντως τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες ως πιθανοί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου διέψευδαν ή αρνούνταν κάθε σχετική φημολογία. Μεταξύ αυτών η κυρία ΑνναΔιαμαντοπούλου και οι κκ. Π.Ευθυμίου και Μ. Χρυσοχοΐδης.

Κάπως διαφορετική είναι η κατάσταση σε σχέση με την κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία έχει συζητήσει με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ τα ενδεχόμενα αξιοποίησής της (και) σε κάποια διεθνή θέση, ενώ αρνητικά απάντησε η κυρία Λούκα Κατσέλη. Την Πέμπτη και την Παρασκευή «έκλεισαν», σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εκλόγιμες θέσεις. Μία από αυτές αναμένεται να καταλάβει η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κυρία Χρυσούλα Σαατσόγλου Παλιαδέλη , η οποία υπήρξε στενή συνεργάτις του Μανόλη Ανδρόνικου, με σημαντική συνεισφορά στις ανασκαφές της Βεργίνας.

Σε εκλόγιμη θέση αναμένεται να βρίσκεται επίσης ο κ. Κρ. Αρσένης, ο οποίος έχει εξειδίκευση ως χωροτάκτης- οικονομολόγος. Εχει πλούσια δραστηριότητα στο οικολογικό κίνημα και είναι επικεφαλής του προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη στο Αιγαίο.

Ενα ακόμη πρόσωπο που συζητήθηκε και δεν αποκλείεται η συμμετοχή του στη λίστα, είναι ο εμπειρογνώμων του υπουργείου Εξωτερικών, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στη London School of Εconomics κ. Ηρ. Μοσκώφ. Πρόσωπο που διαχειρίστηκε τις «διερευνητικές επαφές» άφηνε να εννοηθεί ότι η συμμετοχή του σε εκλόγιμη θέση ή μη σχετίζεται και με το πόσοι Θεσσαλονικείς και διπλωμάτες θα συμπεριληφθούν τελικώς στο ψηφοδέλτιο.

Εξαιρετικά πιθανή εξακολουθούσε να είναι ως αργά το βράδυ της Παρασκευής η τοποθέτηση του κ. Δ. Δρούτσα, διπλωματικού συμβούλου του κ. Παπανδρέου, σε εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου. Ο κ. Δρούτσας πάντως συγκαταλέγεται σε εκείνους που συνομιλούν απευθείας και συχνά με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, κατορθώνοντας να περιορίσει τις «διαρροές».

Κάθε επικοινωνία με την Ιπποκράτους για το θέμα του ευρωψηφοδελτίου διέψευδε τις προηγούμενες ημέρες η κυρία Πετρούλα Ντελεδήμου , πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πάντως, η συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο δεν αποκλειόταν ως την τελευταία στιγμή, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα είναι σε εκλόγιμη θέση ή σε κάποια από τις θέσεις επιλαχόντων (για την περίπτωση παραίτησης κάποιου, όταν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές).

Οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ κυρίες Μαριλένα Κοππά, Αννυ Ποδηματά και ο κ. Στ. Λαμπρινίδης θεωρείται ότι θα είναι και στη νέα Ευρωβουλή, αν και για την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους ανέμεναν την επιστροφή και το τηλεφώνημα του κ. Παπανδρέου από την Κίνα χθες το απόγευμα. Στη σημερινή του δήλωση εξάλλου ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει και την κάθοδο στις εθνικές εκλογές όσων ευρωβουλευτών δεν ενταχθούν στην ευρωλίστα.

Μεταξύ εκείνων που αναμενόταν να προσεγγίσει εκ νέου χθες ο κ. Παπανδρέου συμπεριλαμβανόταν ο δικαστικός κ. Β.Φλωρίδης, ο οποίος όμως λέγεται ότι θα προκαλέσει έντονη εσωκομματική αντίδραση και ειδικότερα από την πλευρά του κ. Βενιζέλου. Συζήτηση έχει γίνει και με τον καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Δ. Νανόπουλο.

Από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης πιθανότητες συγκέντρωνε ως τις τελευταίες ώρες ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ι. Κουράκης, ο οποίος θα έλυνε και το πρόβλημα αξιοποίησης κάποιου στελέχους προσκείμενου στον κ. Βενιζέλο.

Οι εκσυγχρονιστές
Επικοινωνία έχει υπάρξει με τους κκ. Χρ. Ροζάκη, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Νικ. Διαμαντούρο, ο οποίος κατέχει τη θέση του ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ενώ πρόταση έγινε και στον κ. Ν. Θέμελη, στενό συνεργάτη του κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος δεν την αποδέχθηκε.