ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της περασμένης Πέμπτης ο κ. Κ. Καραμανλής επικοινώνησε με την πρώην υπουργό κυρία Μαριέττα Γιαννάκου και την ενημέρωσε για την απόφασή του
να την τοποθετήσει επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Για τους περισσότερους στη ΝΔ ήταν απλώς η καλύτερη δυνατή επιλογή που είχε ο Πρωθυπουργός, έστω κι αν αναζητούσε επί δύο εβδομάδες πιο εντυπωσιακές λύσεις.Για κάποιους άλλους ήταν η απάντησή του σε μια μερίδα υπουργών
του, οι οποίοι επέμεναν να αυτοπροτείνονται για την Ευρωβουλή,επιχειρώντας με αυτόν τον παλαιοκομματικό τρόπο να ανεβάσουν τις προσωπικές τους μετοχές και αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό να εγκαταλείψει μια ώρα αρχύτερα την ιδέα επιστράτευσης εν ενεργεία υπουργού του.
Oπως παρατηρούν συνεργάτες του κ. Καραμανλή, η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου διαθέτει όλα τα πολιτικά χαρακτηριστικά που αναζητούσε το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ίσως το συμπαθέστερο πρόσωπο της ΝΔ, κάτι που αποδεικνύεται και από όλες τις τελευταίες μετρήσεις και αποτελεί το ιδανικό αντίβαρο στην υποψηφιότητα της κυρίας Νίκης Τζαβέλλα, η οποία θα ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ. Ταυτοχρόνως σημειώνουν ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία από όλα τα πολιτικά πρόσωπα που κυκλοφορούσαν ως υποψήφια για να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αξιώματός της τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Προάγγελος η αγκαλιά
Ο κ. Καραμανλής φρόντισε από το περασμένο Σάββατο να προαγγείλει την επιλογή του, αγκαλιάζοντας την κυρία Γιαννάκου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και μνημονεύοντας λίγο αργότερα την προσφορά της, ενώ έχει ήδη δεχθεί την επιθυμία της να είναι ξανά υποψήφια στις εθνικές εκλογές, έστω κι αν για αυτονόητους λόγους αυτό δεν θα ανακοινωθεί όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος. Αντιθέτως, η κυρία Γιαννάκου θα δηλώσει μάλλον ότι θα παραμείνει ευρωβουλευτής για πέντε χρόνια, ακυρώνοντας το επιχείρημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως η ΝΔ τοποθετεί επικεφαλής με ημερομηνία λήξεως εξαπατώντας τους πολίτες.

Ο κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει σήμερα τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί στο Ζάππειο Μέγαρο και ήδη από χθες άρχισαν να ειδοποιούνται όσοι επιλέχθηκαν να το στελεχώσουν, αλλά και οι ευρωβουλευτές που η θητεία τους δεν θα ανανεωθεί.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής θα τονίσει πως πρωταρχικό του κριτήριο για την επιλογή των υποψηφίων ήταν το έργο τους και η ευρωπαϊκή τους εμπειρία, στην πραγματικότητα η επιλογή των προσώπων που καταλαμβάνουν τις εκλόγιμες θέσεις επιβεβαιώνει πως είναι προϊόν των πιέσεων που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός από τα κορυφαία του στελέχη για να προτιμήσει τους εκλεκτούς τους. Είναι προφανές ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα έχει τη σφραγίδα του κ. Γ. Σουφλιά, της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Ελ. Ζαγορίτη, ενώ αποκλείστηκαν πρόσωπα τα οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει στο παρελθόν πως θα τα ήθελε στα έδρανα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αν και η μάχη του παρασκηνίου εξελισσόταν ως αργά χθες το βράδυ (άλλωστε το ευρωψηφοδέλτιο του 2004 τροποποιήθηκε δύο ώρες πριν από την ανακοίνωσή του), πενταετές εισιτήριο για το Στρασβούργο φαίνεται πως έχουν εξασφαλίσει επίσης η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα, ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Παπαστάμκος , ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Κ. Πουπάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Γ. Παπανικολάου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Θ. Σκυλακάκης .

Ως και την τελευταία στιγμή ο κ. Καραμανλής προβληματιζόταν αν την τελευταία εκλόγιμη θέση θα εμπιστευτεί στον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκο ή στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ηλία Κουσκουβέλη, ως εκπρόσωπο της Θεσσαλονίκης αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Και δύο θέσεις μπαλαντέρ
Αν και οι εκλόγιμες θέσεις για τη ΝΔ είναι επτά, ωστόσο θεωρούν εκλόγιμες τις πρώτες εννέα θέσεις, επειδή θεωρείται βέβαιο πως θα πολιτευθούν στις προσεχείς εθνικές εκλογές η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου (Α Δ Αθηνών), αλλά και η κυρία Ρόδη Κράτσα (η οποία πιθανότατα θα διεκδικήσει την έδρα της μονοεδρικής Ζακύνθου). Εκτός απροόπτου, στην όγδοη θέση θα τοποθετηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ κ. Δ. Κατσιγιάννης, ενώ στην ένατη θέση θα τοποθετηθεί πιθανότατα ένας ακόμη υποψήφιος, που θα προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, ή ένας εκπρόσωπος των αγροτών, που για πρώτη φορά απουσιάζει από τις εκλόγιμες θέσεις του συνδυασμού της ΝΔ.

Για τις μη εκλόγιμες θέσεις εξάλλου προτιμήθηκαν εκπρόσωποι της ομογένειας, κοινωνικών φορέων, αλλά κι αρκετές γυναίκες για να εξισορροπηθεί η υπεροχή του ισχυρού φύλου στις εκλόγιμες θέσεις.