Τάραξαν τα νερά με την κάθοδό τους στον ευρωεκλογικό στίβο, έχοντας την περιβαλλοντική διάσταση προμετωπίδα στο πρόγραμμά τους και πλήθος προσωπικοτήτων μεγάλης αναγνωρισιμότητας στο ψηφοδέλτιό τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με επικεφαλής τον νομαρχιακό σύμβουλο Θεσσαλονίκης κ. Μ.Τρεμόπουλο έχουν φέρει τα πάνω κάτω στις δημοσκοπήσεις. Ακόμη και στην τέταρτη θέση τούς δείχνει μία εξ αυτών.

Είναι αμφίβολο αν ο κόσμος γνωρίζει τις θέσεις τους για το «πράσινο new deal» με βασική ιδέα τη δυνατότητα κάθε πολίτη για πράσινες επενδύσεις, παράλληλα με το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα.

Το σίγουρο είναι ότι «πατάνε» στην ψήφο διαμαρτυρίας στο όνομα του περιβάλλοντος. Οι πρόσφατες δηλώσεις τους ότι είναι πρόθυμοι να συμπράξουν κυβερνητικά είτε με τη ΝΔ είτε με το ΠαΣοΚ, υπό προϋποθέσεις, τούς δίνει αβάντα σε εκείνους που κάνουν προβολή στις εθνικές εκλογές και αναζητούν λύση μπροστά στον φόβο της ακυβερνησίας. Οι Πράσινοι πάντως αντιμετωπίζουν βολές «και από τα αριστερά τους και από τα δεξιά τους». Από τη μια η στήριξη της πολιτικής της ΕΕ και η στάση των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, όπου συντάχθηκαν υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, της Νίκαιας, καιτο ότιτάχθηκαν με την ψήφο τους κατά της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων σε κράτη-μέλη της ΕΕ για το Ευρωσύνταγμα. Παράλληλα, τους κατηγορούν για τη συμμετοχή κομμάτων-μελών της ευρωομάδας τους στις κεντροαριστερές κυβερνήσεις οι οποίες πρωτοστάτησαν στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και στην αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Οι Οικολόγοι ανταπαντούν ότιο Φίσερ και ο Κον Μπεντίτ αντιπροσώπευαν στο θέμα των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας 4 από τα 31 «πράσινα» κόμματα της Ευρώπης.

Τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια
Ψηφοδέλτια από όλο το πολιτικό φάσμα, υποφωτισμένα στην κεντρική σκηνή, διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Η «Δράση», η οποία ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με επικεφαλής τον κ. Στ. Μάνο ενώ σε αυτή συμμετέχουν επίσης οι κκ. Β. Κοντογιαννόπουλος , Ι. Μπουτάρης κ.ά. Επικαλούνται τον κοινό νου για τη λύση των προβλημάτων και δέχονται, υπό προϋποθέσεις, να συνεργαστούν σε κυβερνητικό συνασπισμό με ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία.

Στο νεοσυσταθέν σχήμα «Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο» (ΠΑΜΜΕ) συμμετέχουν η «Δημοκρατική Αναγέννηση» με επικεφαλής τον κ. Στ. Παπαθεμελή αλλά και προσωπικότητες όπως ο κ. Κ. Ζουράρις. Στοχεύει «να βάλει φρένο στη σκοπιανή και διεθνή προπαγάνδα κατά της χώρας».

Με τίτλο «Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κατεβαίνει στις εκλογές ένα νέο πολιτικό σχήμα συνεργασίας 11 οργανώσεων και σχημάτων από τον χώρο της Αριστεράς. Από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προέρχονται επίσης το Μ-Λ ΚΚΕ, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα/ ΕΕΚ- τροτσκιστές και η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (ΟΑΚΚΕ). Θέση στην Ευρωβουλή διεκδικούν επίσης το Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΣΚΕ) που διατυπώνει το αίτημα για άμεση αποχώρηση από την ΕΕ, η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» (ΦιΣ) με πρόεδρο τον κ. Φ. Περλικό ο οποίος προτείνει μέσω ενός νέου ευρωπαϊκού Συντάγματος να ιδρυθούν οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ο συνταγματάρχης ε.α.- οικονομολόγος κ. Μ. Καλλιγιάννης που ηγείται του κόμματος «Libertas. eu- Κόμμα Φιλελευθέρων» και προβάλλεται ως συνέχεια των ιδεωδών του κόμματος που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1910.

Στις ευρωεκλογές συμμετέχουν επίσης η «Ενωση Κεντρώων» του κ. Β. Λεβέντη, το κόμμα «Οικολόγοι Ελλάδας» του κ. Κ. Παπανικόλα , οι «Ελληνες ΟικολόγοιΔημοσθένης Βεργής», το κόμμα «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο» που διεκδικεί την αναγνώριση μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα και η «Χρυσή Αυγή», ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα και εκφραστής της νεοναζιστικής ιδεολογίας.