Ως πολιτικό ορόσημο αντιμετωπίζεται από το ΠαΣοΚ η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου. Το σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από οκτώ και πλέον χρόνια έχει δώσει στα περισσότερα στελέχη του την αυτοπεποίθηση ότι όταν οι κάλπες των ευρωεκλογών ανοίξουν, θα φανεί ότι οι πολίτες στρέφονται έπειτα από πολύ καιρό και πάλι στο ΠαΣοΚ. Εν όψει της αναμέτρησης αυτής, στην Ιπποκράτους έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται τα σενάρια της «επόμενης ημέρας». Μια νίκη θα ερμηνευτεί από το ΠαΣοΚ ως προάγγελος πολιτικών εξελίξεων, μια ήττα ως συνήθως δεν συζητείται και εκ των πραγμάτων θεωρείται «σενάριο καταστροφής». Είναι φανερό από τις συζητήσεις με στελέχη του ΠαΣοΚ ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει το άγχος της διαφοράς, με το βλέμμα στραμμένο και στη χαμηλή συσπείρωση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις- που θεωρητικώς τουλάχιστον παρουσιάζει περιθώρια βελτίωσης. Πρόκειται για μια συζήτηση στην οποία το ΠαΣοΚ (ή τουλάχιστον κάποια στελέχη του) ενεπλάκη μάλλον παρασυρόμενο από την τακτική που ακολούθησε η ΝΔ. Σύμφωνα με αυτή, μια νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με λιγότερες από τρεις μονάδες διαφορά θα είναι διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση, η οποία ελπίζει σε μια επανάληψη του σεναρίου του 1999-2000, όταν ο κ. Κ.Σημίτης είχε χάσει τις ευρωεκλογές και ακολούθως κέρδισε τις εθνικές εκλογές. Τις τελευταίες ημέρες η Ιπποκράτους έχει σκοπίμως επιχειρήσει να εξαφανίσει τον λεγόμενο πήχη της νίκης. Λένε ότι πρώτος στόχος είναι η πρωτιά στις ευρωεκλογές ως προάγγελος της νίκης και της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές. Υπάρχουν μάλιστα στελέχη όπως, π.χ., οι κκ. Μ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Φλωρίδης οι οποίοι με δημόσιες παρεμβάσεις τους έχουν απορρίψει κάθε συζήτηση για το ποσοστό της νίκης. Επισημαίνουν ότι είναι πολιτικά ανορθόδοξο και αυτοκτονικό να συζητεί το ΠαΣοΚ για τη διαφορά όταν έχει όλες τις ενδείξεις πως επίκειται η πρώτη του εκλογική νίκη από το 2000 κι έπειτα.

Είναι αισθητό τις τελευταίες ημέρες ότι η Ιπποκράτους δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας, σε περίπτωση που το ΠαΣοΚ είναι πρώτο στις εκλογές, αλλά δεν επιτύχει μια σαρωτική νίκη.

Το σενάριο το οποίο επεξεργάζονται θέλει την εκδήλωση επιφυλάξεων και αντιδράσεων ως προς τη στρατηγική του κόμματος, ως προς τη σαφήνεια των πολιτικών του δεσμεύσεων και ως προς τη δυνατότητα εμπέδωσης ενός αισθήματος πολιτικής ηγεμονίας (κατά την ορολογία που έχουν υιοθετήσει οι κκ. Ευ. Βενιζέλος , Α. Λοβέρδος κ.ά.).

Παρά ταύτα, η κυρίαρχη εκτίμηση της Ιπποκράτους είναι ότι το ΠαΣοΚ θα είναι νικητής των εκλογών και ότι στη συνέχεια οι εσωκομματικές αναταράξεις θα πρέπει να αναμένονται στον χώρο της ΝΔ. Σε περίπτωση μιας «καθαρής» νίκης, το επιτελείο του κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να καλλιεργήσει το έδαφος εν όψει εθνικών εκλογών και αναμένεται ότι τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την επίτευξη της περίφημης «πανστρατιάς».

Η απάντηση που θα ακούγεται είναι προφανής, όπως λένε στελέχη του κόμματος. «Η νίκη είναι νίκη» θα τονίζουν και θα ετοιμάζονται για μια εξοντωτική μάχη στις εθνικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, αναμένεται ότι θα τεθεί σε μια διαφορετική βάση η στρατηγική του κόμματος. Κυρίαρχο ζητούμενο θα γίνει, μοιραία, η αναπροσαρμογή των προγραμματικών θέσεων του κόμματος στις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες και η επιθετικότερη τακτική έναντι της ΝΔ και του κ. Καραμανλή προσωπικώς.