Με αιχμή την οικονομία, με στόχο τον απεγκλωβισμό από τη σκανδαλολογία και με έμφαση στον καθαρά πολιτικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ζήτησε χθες με την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο τη συνδρομή και τη συμμετοχή όλων των μελών της κυβέρνησής του για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός, για να εξουδετερώσει την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη συγκάλυψη σκανδάλων και επιχειρώντας να κερδίσει πόντους στο ηθικό πεδίο, όπου έχει απολέσει την υπεροχή, προανήγγειλε, εφόσον είναι δυνατόν, και αν επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ο κ. Καραμανλής, καλλιεργώντας το έδαφος για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και με την επισήμανση ότι κάθε νέα εκτίμηση για την εξελισσόμενη οικονομική κρίση είναι δυσμενέστερη από την προηγούμενη, έστειλε ουσιαστικά το μήνυμα για τα νέα μέτρα. «Ολες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναθεώρησαν και εξακολουθούν να αναθεωρούν τους υπολογισμούς, τα σχέδια και τα προγράμματά τους. O λες οι χώρες αναπροσαρμόζουν τις πολιτικές και τις επιλογές τους. Η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε την ανάγκη άμεσα το κάθε υπουργείο να απαντήσει στο τριπλό ερώτημα: «Τι πρέπει να αλλάξει, να αναθεωρηθεί και να μεταρρυθμιστεί;».

Για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός επιμένει στον όρο «μεταρρυθμίσεις» με το επιχείρημα ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση λειτουργεί ως καταλύτης για ένα δεύτερο κύμα αλλαγών. Αν και απέφυγε να μιλήσει- όπως ήταν αναμενόμενο- για την ανάγκη λήψης νέων οικονομικών μέτρων, τα οποία δεν θα τα αποφύγει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές, αυτό που αναδείχθηκε είναι η επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση που θα γίνει τόσο ως την 7η Ιουνίου όσο και μετά. Επί της ουσίας θα χρησιμοποιήσει τον όρο «μεταρρυθμίσεις», στον οποίο όμως πρέπει να ξαναδώσει πολιτικό περιεχόμενο, για να δικαιολογήσει τα νέα φορολογικά μέτρα – και όχι μόνο- στους τομείς Θεσμοί, Κράτος, Οικονομία και Παιδεία.

Σ την προσπάθειά του να αποδυναμώσει την επιθετική ρητορική της αντιπολίτευσης, ειδικά μετά το κλείσιμο της Βουλής, αλλά και να εξουδετερώσει την κριτική ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει τα σκάνδαλα, επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα θεσμικό όπλο. Μιλώντας για διαφάνεια και ενδυνάμωση των θεσμών, ζήτησε από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κκ. Π. Παυλόπουλο και Ν. Δένδια, αντιστοίχως, να συνεννοηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα για να προετοιμάσουν το πλαίσιο για να ξεκινήσει ουσιαστικός και σε βάθος διαλόγου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

«Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές, συμβατές με το Σύνταγμα. Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεσηκαι, εφόσον είναι δυνατόν, την προώθηση ρυθμίσεων με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι οι προτάσεις που αφορούν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών κινούνται κατ΄ αρχήν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να ληφθούν υπόψη, όπως διευκρίνισε, οι περιορισμοί του Συντάγματος. Ιδιαίτερη δημόσια μνεία έκανε ο κ. Καραμανλής με τη δήλωσή του στην ανάγκη αξιολόγησης της πρότασης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνου, που ζήτησε οι δικογραφίες να μην εξετάζονται επί της ουσίας από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αλλά να αποστέλλονται στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Καραμανλής μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανέδειξε την κρισιμότητα των ευρωεκλογών που, όπως είπε, πρέπει να διεξαχθούν με καθαρά πολιτικούς όρους και εστίασε στην ανάγκη συμμετοχής, αφού στη ΝΔ φοβούνται την αποχή. Σε μια προσπάθεια να εξοστρακίσει τη σκανδαλολογία από την πολιτική αντιπαράθεση, τόνισε ότι στην προεκλογική περίοδο η αντιπαράθεση πρέπει να επικεντρωθεί στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, στα προβλήματα των πολιτών (καθημερινότητα) και στη σημασία της ΕΕ.