Με βασικούς στόχους τη μεγιστοποίηση της συσπείρωσης των οπαδών της και την ελαχιστοποίηση της διαφοράς της από το ΠαΣοΚ κλιμακώνει από αύριο την προεκλογική της στρατηγική η κυβέρνηση, με τον κ. Κ. Καραμανλή να ανακοινώνει το πρωί τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του και το απόγευμα να πραγματοποιεί περιοδεία στην Πρέβεζα και ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αρτα. Αν και επισήμως δεν το ομολογεί, το Μέγαρο Μαξίμου έχει τοποθετήσει τον πήχη των προσδοκιών και των επιδιώξεων στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, εκτιμώντας πως αν η διαφορά της ΝΔ από το ΠαΣοΚ είναι στις ευρωεκλογές κάτω από 3% δεν θα έχει πολιτικό πρόβλημα στις 8 Ιουνίου. Αντιθέτως, αν η διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση υπερβεί τις τρεις μονάδες, τότε θεωρείται βέβαιο πως ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για να δείξει πως έχει κατανοήσει τα μηνύματα δυσαρέσκειας που θα έχει λάβει από το εκλογικό σώμα, με πιθανότερη πρωτοβουλία του τον ανασχηματισμό, αφού έχει ήδη απορρίψει προτάσεις για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Οπως έχει εκμυστηρευθεί ο κ. Καραμανλής σε συνεργάτες του, το 3% αποτελεί το ψυχολογικό όριο για την κοινή γνώμη βάσει του οποίου θα κρίνει αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ταυτόχρονα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υπενθυμίζουν ήδη πως στις ευρωεκλογές του 1999 η ΝΔ ήταν πρώτο κόμμα με τρεις μονάδες διαφορά από το ΠαΣοΚ, αλλά δέκα μήνες αργότερα ηττήθηκε στις εθνικές εκλογές. Με το παράδειγμα αυτό υποστηρίζουν πως μια διαφορά τριών μονάδων δεν θα συνιστά σε καμιά περίπτωση ψήφο αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, αλλά ούτε και απόδειξη παγίωσης ενός πολιτικού σκηνικού με κυρίαρχη δύναμη το ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας μάλιστα πως η ΝΔ και τις εποχές της κυριαρχίας της υποστήριζε ότι θεωρεί μη αναστρέψιμη μια διαφορά πάνω από έξι ποσοστιαίες μονάδες. Η θέση με την οποία η ΝΔ προσέρχεται στις ευρωεκλογές είναι πως δεν κρίνεται η κυβέρνηση, ομολογώντας όμως πως «κάθε κάλπη δίνει μηνύματα τα οποία πρέπει να αξιολογούνται».

Οποιες θέσεις κι αν υιοθετήσει πάντως, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ήδη πως θα έχει πολιτικό πρόβλημα αν η διαφορά της από το ΠαΣοΚ ξεφύγει πάνω από τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες και σοβαρό πρόβλημα αν η διαφορά υπερβεί τις τέσσερις μονάδες. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Καραμανλής είναι βέβαιο πως θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις τόσο στην πολιτική του όσο και στη σύνθεση της κυβέρνησής του, για να δείξει στους πολίτες πως έλαβε τα μηνύματά τους και αντιλαμβάνεται τη δυσαρέσκειά τους. Αν η διαφορά από το ΠαΣοΚ είναι μεγάλη, τότε είναι πιθανό να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε έναν νέο ανασχηματισμό, απομακρύνοντας και άλλους υπουργούς που καταγράφουν χαμηλή δημοτικότητα, ενώ αντιθέτως απορρίπτει την ιδέα εκτάκτου συνεδρίου, πιστεύοντας πως μια τέτοια κίνηση θα υποδαύλιζε την εσωστρέφεια που είναι λογικό να ξεσπάσει στο κυβερνών κόμμα. Ε να κακό εκλογικό αποτέλεσμα θα προκαλέσει επίσης κύματα έντονης κριτικής από κορυφαία στελέχη της ΝΔ τα οποία δεν συμμετέχουν αυτήν την περίοδο στη διαδικασία λήψης των κρίσιμων αποφάσεων, με επικεφαλής τον κ. Δ. Αβραμόπουλο που δεν κρύβει τη δυσφορία του επειδή δεν συμπεριελήφθη στη σύνθεση της κεντρικής επιτροπής ευρωεκλογών. Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται επίσης οι κκ. Γ. Βουλγαράκης και Β. Πολύδωρας επειδή παρακάμφθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο, του οποίου είναι και οι δύο μέλη, στις αποφάσεις. Οπως διευκρίνιζε όμως η Ρηγίλλης, το Πολιτικό Συμβούλιο ενέκρινε πάντα τους συνδυασμούς του κόμματος στις εθνικές εκλογές, όχι όμως και στις ευρωεκλογές.