«Παιχνίδια» με προεκλογικό χρώμα, τα οποία αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τους κατηγορουμένους που έχουν ήδη κληθεί ή αναμένεται να κληθούν σε απολογία, παίζονται στην ανάκριση για την ελληνική πτυχή του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Αυτό εκτιμούν νομικοί κύκλοι αξιολογώντας δύο ζητήματα, και ειδικότερα:

* Την αμφιθυμία του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού στο αίτημα των επτά πρώτων κατηγορουμένων για παροχή νέας προθεσμίας, καθώς προτού γίνει γνωστό το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής την περασμένη Παρασκευή ήταν κάθετα αρνητικός, ενώ χθες είπε ξαφνικά «ναι» χορηγώντας τελικά προθεσμία για τις 20 Μαΐου.

* Την αναμενόμενη από μέρα σε μέρα αποστολή του νέου πακέτου των κλήσεων σε τουλάχιστον 18 πρόσωπα τα οποία, όπως και οι επτά κατηγορούμενοι που έχουν κληθεί πρώτοι, εμπλέκονται στην υπόθεση της σύμβασης 8002 του 1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ.

Και στα δύο αυτά θέματα, λένε οι ίδιοι κύκλοι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: να δοθούν οι απολογίες των «επτά» στις 20 Μαΐου, να ακολουθήσουν προφυλακίσεις ή να επιβληθούν υψηλόποσες εγγυήσεις, να χορηγηθεί και νέα προθεσμία, και τέλος να κληθούν ή να μην κληθούν σε απολογίες πριν από τις εκλογές οι τουλάχιστον 18 νέοι κατηγορούμενοι στους οποίους περιλαμβάνονται και πρόσωπα τα ονόματα των οποίων παραπέμπουν στην προ των εκλογών του 2004 κρατούσα κατάσταση. «Από αυτά τα πολλαπλά ενδεχόμενα θα εφαρμοστεί αυτό που θα εξυπηρετεί καλύτερα την κυβέρνηση σε επικοινωνιακό επίπεδο» επεσήμαιναν οι νομικοί που έκαναν λόγο για μια ιδιότυπη προεκλογική «ομηρεία» των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Και πρόσθεταν πως η εκτίμησή τους αυτή βασίζεται και στο γεγονός ότι ο ανακριτής απέρριψε από την πρώτη στιγμή το αίτημα που προέβαλαν ορισμένοι εκ των επτά κατηγορουμένων να απολογηθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Ω στόσο δικαστικές πηγές έλεγαν ότι η αλλαγή στάσης του ανακριτή στο θέμα των προθεσμιών οφείλεται αφενός στην αναδιατύπωση των αιτημάτων των κατηγορουμένων και αφετέρου στην πρόθεσή του να προηγηθεί των απολογιών η πρόταση του εισαγγελέα επί αιτημάτων για νομικά ζητήματα που έχουν υποβάλει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων. Σημειώνεται ότι οι επτά κατηγορούμενοι που έχουν κληθεί πρώτοι από τον ανακριτή είναι έξι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, και συγκεκριμένα οι κκ. Μιχ. Χριστοφοράκος, Πρ. Μαυρίδης, Αλ. Αθανασιάδης, Ηλ. Γεωργίου, Εμμ. Σταυριανός και Χ. Καραβέλας, καθώς και ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ κ. Γ. Σκαρπέλης.

Στο μεταξύ οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Ζαγοριανός έλαβε νέα στοιχεία από τις ελβετικές αρχές από τα οποία προκύπτει η εκροή χιλιάδων ευρώ «μαύρου χρήματος» που εμβάστηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αμερική, στο Αζερμπαϊτζάν, και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Μπακού, στη Ρουμανία και στην Κύπρο. Τα επίμαχα ποσά-εμβάσματα δεν αφορούν τη σύμβαση του 1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ, ωστόσο, όπως λέγεται, είναι σχετικά με το χρονικό διάστημα προ των εκλογών του 2004. Ο ανακριτής θα υποβάλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις τέσσερις αυτές χώρες προκειμένου να ανοίξουν οι επίμαχοι λογαριασμοί και να αποκαλυφθούν οι δικαιούχοι τους.

Οι άλλες τρεις υποθέσεις
* Με προσκόμματα εξελίσσεται και η μεγάλη ανάκριση για τα «γαλάζια ομόλογα». Ο εφέτης ανακριτής κ. Γ.Λέκκας παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρώσει τους δύο από τους τρεις ερευνητικούς κύκλους της υπόθεσης και αναμενόταν ότι πριν από το Πάσχα θα είχε προχωρήσει στο βασικό κομμάτι της έρευνας για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, η αγοραπωλησία του οποίου ζημίωσε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην αποστολή κλήσεων στους κατηγορουμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τη σημειωθείσα καθυστέρηση οι κατηγορούμενοι για το εν λόγω ομόλογο δεν θα αργήσουν να περάσουν το ανακριτικό κατώφλι. Πληροφορίες λένε ότι ενδεχομένως στα τέλη της επόμενης εβδομάδας ο εφέτης ανακριτής να είναι σε θέση να τους αποστείλει κλήσεις σε απολογία.

* Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Κυρ. Καρούτσο έχει «σκαλώσει» η υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου, ο οποίος από την περασμένη Πέμπτη- οπότε και συνεκλήθη η Ολομέλεια των Εφετών ορίζοντας εφέτη ανακριτή για την υπόθεση- ως και σήμερα δεν έχει προβεί στην άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος των εμπλεκομένων μη πολιτικών προσώπων. Η άσκηση των ποινικών διώξεων- προσωποποιημένων ή κατά παντός υπευθύνου είναι ζητούμενο- είναι θέμα χρόνου, ωστόσο ήδη καθυστερεί, καθώς θα μπορούσε να είχε γίνει αμέσως μετά τη σύγκληση της Ολομελείας-, όπως είχε συμβεί στην υπόθεση των ομολόγων.

* Αιχμές κατά του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη άφησε χθες εμμέσως πλην σαφώς o βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ι. Μανώλης καταθέτοντας στον 20ό τακτικό ανακριτή κ. Απ. Ζαβιτσάνο για την υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός ΑΒΕΕ από την Cosmote.

Αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Μανώλη, σύμφωνα με τις οποίες ο κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κάτι σχετικό για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της επίμαχης εξαγοράς που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2006. Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο κ. Π.Βουρλούμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και της Cosmote, καταθέτοντας παλαιότερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε πει ότι η σύμβαση ήταν εν γνώσει του τότε υπουργού κ. Αλογοσκούφη.