Η εφέτης κυρία Ειρήνη Καλλού είναι η δικαστής η οποία ορίστηκε από την Ολομέλεια Εφετών Αθηνών για να διενεργήσει την ανάκριση στο μεγάλο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Στο σύνολό τους οι εφέτες της Ολομέλειας- πλην του εφέτη κ. Κωνσταντίνου Μπαλτά ο οποίος μειοψήφησε- είχαν την άποψη ότι εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης η διενέργεια της ανάκρισης πρέπει να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή και όχι σε πρωτοδίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαλτάς υποστήριξε ότι η Ολομέλεια δεν έπρεπε να αποφανθεί σχετικά, καθώς η δικογραφία έπρεπε να βρίσκεται στη Βουλή. Αναφέρθηκε μάλιστα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά: «Αν η Ολομέλεια διορίσει εφέτη-ανακριτή, είναι σαν να καθιστά έγκυρες τις αντισυνταγματικές ενέργειες του κ.Σανιδά» είπε. Μεταξύ άλλων ανέπτυξε την άποψη ότι οι εισαγγελείς οι οποίοι διενήργησαν την έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος είχαν δικαίωμα να διαβιβάσουν στη Βουλή τη δικογραφία. «Αλλά ακόμη και αν δεχθούμε ότι τον τελευταίο λόγο τον είχε ο κ.Σανιδάς» είπε ο κ. Μπαλτάς, «ο ρόλος του αυτός είναι αποκλειστικά και μόνο διεκπεραιωτικός,γιατί αλλιώς αλλοιώνεται η ουσιαστική κρίση των εισαγγελέων αλλά και της Βουλής» . Τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή ζήτησε από την Ολομέλεια Εφετών με έγγραφο αίτημά της και η εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση, πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Σταματούλα Μαντέλη.

Το Σώμα των Εφετών όρισε, επίσης, αναπληρωτή εφέτη ανακριτή τον εφέτη κ. Νικήτα Χριστόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπερψηφίστηκαν η κυρία Καλλού και ο κ. Χριστόπουλος, δηλαδή η πρόταση της τριμελούς διοίκησης του Εφετείου. Η μειοψηφούσα πρόταση ήταν του εισηγητή, προέδρου Εφετών κ. Γιώργου Μπατζαλέξη, ο οποίοςείχε προτείνει τον κ. Χριστόπουλο και τον εφέτη κ. Δ. Μόκα . Κατόπιν του ορισμού εφέτηανακριτή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κ. Καρούτσος τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στην άσκηση των ποινικών διώξεων.