Σε τελικό ξεκαθάρισμα των σχέσεων με το ΚΚΕ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ. Η πρόσφατη επίθεση διαρκείας του κ. Θ. Πάγκαλου εις βάρος της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα και του κόμματος εν γένει φάνηκε καθαρά ότι είχε την κάλυψη της Ιπποκράτους από όπου προήλθε το σχόλιο: «κάθε κόμμα κρίνεται, και το ΚΚΕ έχει κριθεί από τους έλληνες πολίτες». Η απάντηση του κ. Γ. Παπανδρέου στην έγγραφη διαμαρτυρία της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα για τις ρήσεις Πάγκαλου σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες καθιστά σαφές ότι η σχέση μεταξύ των δύο κομμάτων περνά σε νέα φάση– ή οδεύει προς το τέλος της. Στο ΠαΣοΚ μπορεί να διαψεύδουν ότι στη φάση αυτή ο κ. Πάγκαλος λειτουργεί ως «λαγός» και προτιμούν να λένε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, όπως έχει κάθε δικαίωμα. Πολλά όμως στελέχη σπεύδουν να προσυπογράψουν ή να συνταχθούν, λέγοντας ότι όλα όσα αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ είναι τεκμηριωμένα.

Η απόφαση για τη ρήξη με το ΚΚΕ έχει ληφθεί εδώ και καιρό, όπως επιβεβαιώνουν κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ. «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτούς», διατυπώθηκε σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση με βουλευτή του ΠαΣοΚ, ο οποίος μετέχει στις συσκέψεις του πρωινού καφέ. Αλλοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υπογραμμίζουν ότι η κυρία Παπαρήγα έχει επιλέξειτακτική η οποία χαρακτηρίζεται από διάθεση συζήτησης με τον κ. Καραμανλή, με παράλληλη απόπειρα απαξίωσης του κ. Παπανδρέου, με τον οποίο προσφάτως αρνήθηκε ακόμη και να συναντηθεί.

Οσα είπε ο κ. Πάγκαλος σε πρόσφατη εκδήλωση μνήμης για τον Γρηγόρη Φαράκο στο Ναύπλιο πρώτη φορά συνάντησαν την –έστω σιωπηρή– αποδοχή της Ιπποκράτους.Αναφερόμενος στον Εμφύλιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ τόνισε:

«Αν καταλάμβανε αυτό το ΚΚΕ τότε την εξουσία, οι συνέπειες θα ήταν, πιστεύω, τραγικές για τον τόπο. Κατ΄ αρχήν γιατί θα υπήρχε μια ευρύτατη σφαγή αντιφρονούντων, περιλαμβανομένων και μελών και στελεχών του ΚΚΕ. Και μετέπειτα θα ακολουθούσαμε τον δρόμο που ακολούθησαν οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και θα ήμασταν σήμερα σε μιαν αντίστοιχη κατάσταση με αυτές». Στην ίδια εκδήλωση, από την οποία το επίσημο ΚΚΕ απουσίαζε, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε: «Ο Γρηγόρης Φαράκος είχε πει ότι το ΚΚΕ είχε την πρόθεση να καταλάβει την εξουσία και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό το πράγμα το ΚΚΕ επισήμως δεν το έχει πει ποτέ». Λίγες ημέρες αργότερα μίλησε για «πολιτικές δολοφονίες» που έχει διαπράξει διαχρονικά η ηγεσία του ΚΚ, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές τον ίδιο τον Γρηγόρη Φαράκο.

Κατόπιν όλων αυτών είναι εμφανές ότι στο ΠαΣοΚ είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν προς το τέλος της σχέσης με τον Περισσό.

Η περίοδος κατά την οποία η ηγεσία του ΠαΣοΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου εμφανιζόταν διατεθειμένη έως και να συνδιαλεχθεί με τον Χαρίλαο Φλωράκηα κόμη και για τον σχηματισμό κυβέρνησης (σύμφωνα με τη σχετική φημολογία που είχε αναπτυχθεί το 1981), έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ηταν τότε η εποχή όπου το ΠαΣοΚ είχε κατηγορηθεί βασίμως ότι «έκλεβε» τα συνθήματα των κομμουνιστών, όπως το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», με στόχο και αποτέλεσμα την οικειοποίηση αριστερών ψήφων, ενώ ακόμη και η οργάνωση του κόμματος είχε διαμορφωθεί με σαφή λενινιστικά χαρακτηριστικά– πράγμα που έχει επιχειρηθεί να αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια, με μια στροφή σε δυτικού τύπου αστική κομματική οργάνωση.

Ηταν επίσης η περίοδος όπου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠαΣοΚ μετείχε οΜάρκος Βαφειάδης και στα γραφεία πολλών περιφερειακών οργανώσεων μπορούσε κανείς να δει φωτογραφίες τουΑρη Βελουχιώτη.

Οι σχέσεις ΠαΣοΚ- ΚΚΕ διερράγησαν ούτως ή άλλως με τη συγκυβέρνηση του 1989, ενώ πέρασαν σε αφασία κατά την περίοδο της προεδρίας του κ. Κ. Σημίτη.

Με την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Γ. Παπανδρέου και ειδικώς την τελευταία τριετία κατέστη σαφές ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι περισσότερο πρόθυμος να τοποθετήσει το ΚΚΕ στο κάδρο των πολιτικών του αντιπάλων, είτε κατηγορώντας στην αίθουσα του Κοινοβουλίου την κυρία Παπαρήγα ως «αριστερό ψάλτη της Δεξιάς» είτε δείχνοντας πως περισσότερο τον ενδιαφέρει η προσέγγιση με τους ανανεωτικούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη στάση αυτή ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κινηθεί πιο κοντά στην πολιτική γραμμή του παππού του και να αποστασιοποιηθεί από εκείνην του πατέρα του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις σχέσεις και τον τρόπο της συνομιλίας με την Αριστερά.

Οπως άλλωστε σημειώνει ο κ. Πάγκαλος σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του, όσα ο ίδιος είπε για το ΚΚΕ αντιστοιχούν απολύτως σε όσα πίστευε και διεκήρυττε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος ήταν διαπρύσιος αντικομμουνιστής και εμπνευστής του περίφημου «διμέτωπου αγώνα» κατά της Δεξιάς και του κομμουνισμού, διατηρώντας μάλιστα ως πρωθυπουργός την απαγόρευση του ΚΚΕ και χαρακτηρίζοντας σε γραπτά και ομιλίες του τον κομμουνισμό «εχθρό του Εθνους και της Δημοκρατίας». ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ στο προσεχές διάστημα η τακτική του ΠαΣοΚ να αποκτήσει κάποια νέα χαρακτηριστικά διμέτωπου αγώνα, προσαρμοσμένα στις συνθήκες της εποχής. Εν όψει ευρωεκλογών υπάρχουν σκέψεις η τακτική αυτή να εφαρμοστεί και κατά της κομμουνιστογενούς μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, η πολεμική όμως της Ιπποκράτους κατά του Περισσού φαίνεται πως μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις σχέσεις με την Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό της προηγούμενης Πέμπτης (ημέρας της γενικής απεργίας) στη Βουλή, κατά το οποίο ο κ. Αλ. Αλαβάνος έσπευσε να υπερασπιστεί τον κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε εις βάρος του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας απαξιωτικά για την εθνική συνείδηση του προέδρου του ΠαΣοΚ. «Τα όσα στολίστηκαν από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ δεν αφορούν μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση. Προσβάλλουν τον κοινοβουλευτισμό. Εγώ δεν ξεχνώ ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ήταν γιος εξόριστου για τη στάση του πάνω στα θέματα της Δημοκρατίας τον καιρό της δικτατορίας και το αντιμετωπίζουμε αυτό με σεβασμό. Νομίζω ότι κάποιοι πρέπει να μάθουν να σέβονται τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό εδώ μέσα» υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος. Την ίδια στιγμή οι βουλευτές του ΚΚΕ παρακολουθούσαν αμέτοχοι τη συζήτηση.