Νόμοι ή διατάξεις που να απαγορεύουν αυτοτελώς την παρουσία κουκουλοφόρων ή διαδηλωτών με καλυμμένα πρόσωπα υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία- τη μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου η χρήση κουκούλας αντιμετωπίζεται ως «ιδιώνυμο» έγκλημα. Ο βασικός νόμος για το ζήτημα των διαδηλώσεων και τις προϋποθέσεις για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Γερμανία θεσπίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και με ορισμένες επί μέρους τροποποιήσεις ισχύει ως σήμερα. Με αυτόν απαγορεύεται με ποινή φυλάκισης η χρήση οποιουδήποτε μέσου που αποκρύπτει μέρος ή το όλον του προσώπου. Ετσι, δεν επιτρέπεται πέρα από τη χρήση κουκούλας η συνδυαστική χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, τα κασκόλ γύρω από το κεφάλι, οι σκούφοι, τα μαντίλια ή τα ενδύματα που καλύπτουν τον λαιμό και τμήμα του κεφαλιού, ανεξαρτήτως πράξεων.

Παράλληλα απαγορεύεται η χρήση μέσων «παθητικού οπλισμού» ή αλλιώς άμυνας απέναντι στα χτυπήματα των κλομπ, την προέλαση «φαγάνας» (θωρακισμένου οχήματος της Αστυνομίας) ή οχημάτων με νεραντλίες και την πιθανή ρίψη χημικών και δακρυγόνων. Ετσι, συλλαμβάνονται με επαπειλούμενη ποινή φυλάκισης όσοι φορούν κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και πλαστικά προστατευτικά για τους αγκώνες ή τα πόδια.

Σκέψεις για αντίστοιχες ρυθμίσεις με τις προτεινόμενες από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης που θα επιβαρύνουν τη θέση εκείνων που συλλαμβάνονται να έχουν διαπράξει αδικήματα φορώντας κουκούλα υπάρχουν στη Γαλλία και στην Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στη Γαλλία ισχύουν αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις προϋποθέσεις που διέπουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, νομοθεσία του σημερινού προέδρου της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.