«Ηθελημένο λάθος » είναι οι αναφορές πολιτικών και νομικών ότι θα στρέφεται εναντίον κάθε πολίτη αυτεπάγγελτη δίωξη για περιύβριση αρχής, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια, ο οποίος επανήλθε μία ακόμη φορά στο θέμα των νέων ρυθμίσεων την Παρασκευή για να διευκρινίσει ότι τα μέτρα λαμβάνονται αποκλειστικά κατά των κουκουλοφόρων και της δράσης τους. Λάθος χαρακτήρισε και τους ισχυρισμούς πανεπιστημιακών, δικηγόρων κ.ά. ότι μετατρέπεται σε «ιδιώνυμο» αδίκημα η χρήση της κουκούλας αφού, όπως είπε, θα είναι μεν επιβαρυντική, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ο φέρων τελεί άλλα αδικήματα. Εν όψει των διαστάσεων που έχει λάβει η δράση ομάδων αντιεξουσιαστών και άλλων ατόμων το τελευταίο διάστημα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδάς ζήτησε παράλληλα προχθές να αναζητηθούν ευθύνες από τις πρυτανικές αρχές, αλλά και κάθε άλλον υπεύθυνο, σε περίπτωση που βρίσκονται υπό κατάληψη πανεπιστήμια και κτίρια του Δημοσίου. Ο εισαγγελέας παρήγγειλε στις εισαγγελίες όλης της χώρας να ερευνήσουν ποια κτίρια βρίσκονται υπό κατάληψη στις περιοχές τους, ποιοι διαμένουν σε αυτά και αν λειτουργούν ως εργαστήρια εγκλήματος όπου παρασκευάζονται βόμβες μολότοφ και διακινούνται όπλα και εκρηκτικά.

Ωστόσο οι δικηγόροι συνεχίζουν να αμφισβητούν τον στόχο των ρυθμίσεων παρά τις διευκρινίσεις. Χθες προχώρησαν σε έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας των 64 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στη συμπρωτεύουσα, με μοναδικό θέμα τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητώντας τις απόψεις του ομότιμου καθηγητή του Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ κ. Ι. Μανωλεδάκη και του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ. Χριστόφ.Αργυρόπουλου .

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ.Παξινός κατηγόρησε τον κ. Δένδια ότι δημιουργεί σύγχυση με τις εξαγγελίες του, μιλώντας για « πελατειακό τρόπο διαχείρισης της εξουσίαςπου καταδυναστεύει τη δημόσια ζωή και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα, ανευθυνότητα και αναξιοπιστία». Αναφερόμενος στα επεισόδια, ο πρόεδρος του ΔΣΑ υπογράμμισε ότι « τα όσα διαδραματίζονται στο κέντρο των Αθηνών με τους κουκουλοφόρους να εγκληματούν,να λεηλατούν καινα καταστρέφουν προκαλούν αγανάκτηση και αποτροπιασμό». Αλλά καθώς η Αστυνομία «με τις γνωστές αγκυλώσεις και υπερβολές της βρέθηκε στη δίνη των γεγονότων,κατηγορούμενη πότε για αδράνεια και πότε για υπερβάλλοντα ζήλο», το υπουργείο Δικαιοσύνης επαναφέρει για να διορθώσει την κατάσταση αδικήματα όπως της «καταργηθείσης, μετά πολλών επαίνων ως αναχρονιστικήςκαι αντιδημοκρατικής» περιύβρισης αρχής.