ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝδιλήμματα ανάμεσα στη νομιμότητα και στην παραβατικότητα,επισημαίνει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης
του ΠαΣοΚ κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδης στη συνέντευξη που παρεχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».Εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση επειδή,όπως λέει,επιχειρεί να λύσει εξαιρετικά σύνθετα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα,όπως αυτό των
κουκουλοφόρων, «βάζοντας μπροστά την ατζέντα του κ.Καρατζαφέρη».Και καλεί τον κ. Κ.Καραμανλή να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. «Θα ήταν η πιο έντιμη,γενναία και ελπιδοφόρα πράξη που μπορεί να κάνει» παρατηρεί.
– Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κάνει πιο αυστηρές τις ποινές για όσους διαπράττουν αδικήματα φορώντας κουκούλες και να διώκεται αυτεπαγγέλτως όποιος εξυβρίζει δημόσιο λειτουργό. Πιστεύετε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν; Θα περιορίσουν τη δράση των κουκουλοφόρων;

«Σε καμία περίπτωση. Οι ρυθμίσεις αυτές καθαυτές είναι αστείες. Πέραν του ότι δεν στέκουν νομικά, θα πέσουν και αυτομάτως σε αδράνεια διότι πολύ απλά προσκρούουν πρακτικά στην ίδια την κοινή λογική. Αυτό που με ανησυχεί και πρέπει να ανησυχεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες είναι η βαθιά συντηρητική και αναχρονιστική στροφή που επιχειρεί με τέτοια μέτρα η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι το ακροατήριο στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ. Οπως αντιλαμβάνεστε, η συνεργασία ΝΔΛΑΟΣ ή, αν θέλετε, η αφομοίωσή τους, μολονότι αποκηρύσσεται ρητορικά, συμβαίνει ήδη. Αλίμονο, όμως, αν επιχειρούμε να λύσουμε εξαιρετικά σύνθετα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, όπως αυτό των κουκουλοφόρων, βάζοντας μπροστά την ατζέντα του κ. Καρατζαφέρη. Ας παραδεχτεί επιτέλους ο κ. Καραμανλής ότι αποφάσισε να εκχωρήσει την πρωθυπουργία στον αρχηγό του ΛΑΟΣ και δευτερευόντως στον κ. Σουφλιά».

– Υπάρχει και η πρόταση να λειτουργήσουν οι κάμερες στο κέντρο για καλύτερη αστυνόμευση.

«Αυτά είναι ψευτοδιλήμματα, όταν έχουμε να κάνουμε με μια ευνομούμενη και θεσμικά ολοκληρωμένη πολιτεία που έχει ως πρώτιστο μέλημα τον σεβασμό και την προστασία των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα, αν με ρωτήσετε κατά πόσο η χώρα μας και η συγκεκριμένη κυβέρνηση πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, ιδίως όταν έχουμε τόσο πρόσφατη ακόμη την υπόθεση των υποκλοπών, μάλλον θα δυσκολευτώ να σας απαντήσω καταφατικά. Εξαρτάται συνεπώς από τη χρήση που γίνεται, τους χειριστές των τεχνικών αυτών μέσων, τις νομικές δικλίδες ασφαλείας για την προστασία της προσωπικότητας και της ιδιωτικότητας των πολιτών. Η τεχνολογία υπάρχει για να υπηρετεί την πρόοδο και να διευκολύνει τη συμβίωση των πολιτών εντός των οργανωμένων κοινωνιών, όχι για να καταστέλλει». – Οι περισσότεροι πολίτες όμως πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει, να ληφθούν κάποια μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Βεβαίως να ληφθούν μέτρα. Τέτοια όμως που να τοποθετούν το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις. Οχι να το κάνουν χειρότερο. Ας καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι με ψηφοθηρικά κριτήρια, επικοινωνιακές λογικές “δελτίων των οκτώ” και συντηρητικοποίηση του νομικού κεκτημένου της χώρας δεν λύνονται τέτοια σύνθετα ζητήματα. Το πρόβλημα των κουκουλοφόρων δεν είναι νομικό. Δεν προκύπτει από κενά της νομοθεσίας. Είναι βαθιά κοινωνικό και πολιτικό. Εντείνεται από την οικονομική κρίση και υποδαυλίζεται από το καθεστώς ανομίας, ακυβερνησίας και αυτοκατάργησης των Σωμάτων Ασφαλείας που συντηρεί όλο αυτό το διάστημα η ανεκδιήγητη κυβέρνηση της ΝΔ. Και φυσικά ανομία δεν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερους ή αυστηρότερους νόμους, αλλά ότι οφείλουμε να εφαρμόζουμε τους υπάρχοντες».

– Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της βίας στους δρόμους έχει λάβει διαστάσεις επειδή δεν καταδικάζεται από όλα τα κόμματα. Πιστεύετε ότι υπάρχει σύνδεση των ομάδων που προκαλούν επεισόδια με την Αριστερά;

«Δεν πιστεύω ούτε στις θεωρίες συνωμοσίας ούτε στην επιπόλαιη ενοχοποίηση πολιτικών χώρων. Αυτό που πιστεύω είναι ότι σήμερα η Ελλάδα παλεύει δυστυχώς ακόμη με τα φαντάσματα του Μαυρογιαλούρου και του Μάη του ΄68. Είμαστε μια χώρα εγκλωβισμένη από τη μια στον πολιτικό αναχρονισμό μιας όλο και περισσότερο “παλαιάς κοπής” Δεξιάς του ΄50 και από την άλλη στο αριστερό δήθεν και στο “όχι σε όλα” του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν αποτελούν το άλλοθι των δε για να μην προχωράει τίποτε στη χώρα. Δεν έχουμε όμως άλλα περιθώρια εφησυχασμού. Η κρίση είναι πολυεπίπεδη και έχει ήδη στρογγυλοκαθήσει στο σαλόνι μας. Γι΄ αυτό και είναι απολύτως αναγκαίο το ΠαΣοΚ να αναλάβει το τιμόνι της χώρας, ώστε ένα πραγματικά προοδευτικό, πλειοψηφικό και υπεύθυνο σχήμα διακυβέρνησης να αναμετρηθεί με τα εκρηκτικά προβλήματα με όρους, ανθρώπους και ιδέες τού σήμερα».

– Εσείς δηλαδή πώς θα αντιμετωπίζατε το πρόβλημα; Σε γεγονότα όπως της περασμένης Παρασκευής στο Κολωνάκιπρέπει να επεμβαίνει κατασταλτικά η Αστυνομία ή όχι;

«Το ερώτημά σας αντανακλά το κατάντημα στο οποίο έχει φέρει τη χώρα η ΝΔ. Και λυπούμαι που πρέπει να επαναλάβω το αυτονόητο. Και όποιος επιχειρεί να τα εφεύρει είτε δεν κάνει καλά τη δουλειά του είτε μας κοροϊδεύει- ή, στην περίπτωση της ΝΔ, και τα δύο. Δυστυχώς το έργο με την οικειοθελή αυτοκατάργηση του κράτους το έχουμε δει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα. Είναι καιρός να πέσουν οι τίτλοι τέλους».

– Η κυβέρνηση ωστόσο υποστηρίζει ότι και επί ΠαΣοΚ υπήρχε εγκληματικότητα, τρομοκρατία,γίνονταν θεαματικές αποδράσεις από τον Κορυδαλλό.Τι διαφορετικό συμβαίνει σήμερα και ασκείτε τόσο σκληρή κριτική;

«Οπως και επί Καποδίστρια διασώζονταν ακόμη ομάδες κλεφτών και αρματολών… Μα είναι επιχειρηματολογία αυτή από μια υπεύθυνη κυβέρνηση; Και πώς συνδέεται ακριβώς με τις επίσημες διαβεβαιώσεις του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη, αλλά και του Πρωθυπουργού, ότι στον τομέα της Ασφάλειας παρέλαβαν το 2004 ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει ποτέ η χώρα; Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι πολίτες θα αισθάνονταν πολύ ασφαλέστεροι αν οι επιδόσεις της κυβέρνησης μπορούσαν όντως να συγκριθούν με εκείνες του ΠαΣοΚ στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας».

– Τι φταίει για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει σήμερα η ΕΛ.ΑΣ.;

«Δυστυχώς το γενικότερο πνεύμα που χαρακτηρίζει εξαρχής την κυβερνητική αντίληψη και λειτουργία έχει κάνει το θαύμα του και στον τομέα της Ασφάλειας. Για κοιτάξτε τι συμβαίνει γύρω μας και σε άλλους κρίσιμους τομείς, από την Υγεία και την Παιδεία ως την οικονομία ή τους φορολογικούς ελέγχους… Εχει μείνει μήπως τίποτε όρθιο;».

– Ναι,αλλά δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί κοινωνική ειρήνημε δεδομένες τις συνθήκες στην οικονομία,τις απολύσεις,τους μετανάστες και ένα εκρηκτικό κοινωνικό περιθώριο;

«Ο Πρωθυπουργός έχει μία μόνο σοβαρή και πολιτικά υπεύθυνη επιλογή στα χέρια του: Να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Θα ήταν η πιο έντιμη, γενναία και ελπιδοφόρα πράξη που μπορεί να κάνει εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, προκειμένου να συμβάλει και αυτός θετικά, έστω την ύστατη αυτή ώρα της θητείας του, στην άρση των αδιεξόδων που η κυβέρνησή του δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια».

– Είχατε δηλώσει παλαιότερα ότι, αν υπάρχει ασύλληπτο μέλος της 17Ν,θα παραιτηθείτε.Τώρα με την αναβίωση της τρομοκρατίας λέγεται ότι ίσως υπάρχει κάποιο αόρατο συντονιστικό κέντρο από ασύλληπτα μέλη της 17Ν.

«Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά ότι η 17Ν είναι στη φυλακή με καταδικαστικές αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ολα τα άλλα είναι κουβέντα να γίνεται».

– Για μία ακόμη φορά καλείται η Σκότλαντ Γιαρντ να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση της Αντιτρομοκρατικής.Οι ξένοι θα διορθώσουν το «ράβε ξήλωνε» στις υπηρεσίες;

«Εχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές, καιτο έχω αποδείξει άλλωστε στην πράξη, ότι είμαι υπέρ των διεθνών συνεργασιών. Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της εγχώριας ή διεθνούς τρομοκρατίας, μπορεί να γίνει με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο όταν υπάρχει και λειτουργεί συστηματικά αυτή η αναγκαία συνθήκη. Ωστόσο αυτό δεν είναι ένα “κοσκινάκι” που το χρησιμοποιούμε όποτε μας βολεύει ή όποτε χρειαζόμαστε μια σανίδα σωτηρίας. Οι συνεργασίες απαιτούν συγκεκριμένη μεθοδολογία, ισοτιμία στη σχέση και στο περιεχόμενο των ανταλλαγών, συνέπεια και συνέχεια στον χρόνο. Τι από όλα αυτά ισχύει σήμερα; Δυστυχώς τίποτε. Και κάτι ακόμη: Δεν είναι πραγματικά κρίμα η Ελλάδα, που είχε φθάσει το 2004 στο σημείο να εξάγει τεχνογνωσία και να διαθέτει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευμένα, εξοπλισμένα και οργανωμένα Σώματα Ασφαλείας, σήμερα να καταφεύγει ξανά στον “ξένο παράγοντα”; Ας το αναλογιστούν αυτό και οι κυβερνώντες και οι πολίτες».