«ΕΠΕΙΤΑ από πολύ καιρό βλέπουμε ένα… αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ». Οι αστυνομικές αρχές είναι επιφυλακτικές, αλλά για πρώτη φορά μετά τις
τελευταίες επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» έχουν προκύψει,κυρίως από ανάλυση τεχνικών στοιχείων και κλήσεων κινητών τηλεφώνων,κάποια στοιχεία που ίσως μπορεί να αξιοποιηθούν. «Πιστεύουμε ότι το αργότερο σε έναν μήνα θα έχει αποσαφηνισθεί
αν αυτά τα στοιχεία οδηγήσουν σε απτές αποδείξεις και αποτελέσματα» εκτιμά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικώνπου παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις έρευνες για τη δράση των ένοπλων οργανώσεων.

Η έκρηξη βόμβας με τηλεχειρισμό την Πέμπτη το βράδυ εναντίον των γραφείων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου επιβεβαίωσε τους φόβους της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας ότι η «νέα γενιά τρομοκρατών» δεν πρόκειται να περιορίσει ή να ανακόψει τη δράση της, όπως συνέβαινε σε άλλες εποχές μεταξύ των χτυπημάτων της τρομοκρατίας. Θα συνεχίσουν να χτυπούν με εναλλασσόμενες μεθόδους και με συνεχείς αλλαγές στοχεύσεων όλες οι ομάδες ταυτοχρόνως. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η τελευταία επίθεση είναι έργο της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και φοβούνται ότι σύντομα η οργάνωση θα χτυπήσει ξανά, ενώ υπάρχει πάντα και η απρόβλεπτη «Σέχτα Επαναστατών», η επανεμφάνιση της οποίας θεωρείται πιθανότατη.

«Ζούμε ημέρες του 1991.Τότε που με αφορμή την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ,μετά την επέμβαση του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ, υπήρξε το ανεπανάληπτο ρεκόρ των 22 ένοπλων επιθέσεων από οργανώσεις “αντάρτικου πόλης” στην Αθήνα» παρατηρεί προβληματισμένος ανώτατος αξιωματικός. Ηδη εφέτος έχουν σημειωθεί επτά σοβαρές επιθέσεις μέσα σε περίπου δυόμισι μήνες. «Φοβόμαστε ότι οι διάδοχοι της 17Ν θα χτυπούν τις επόμενες εβδομάδες ασταμάτητα,σε μια έξαρση της ένοπλης δράσης που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα.Και αυτές οι ένοπλες επιθέσεις πλαισιώνονται με τις σχεδόν καθημερινές εμπρηστικές επιθέσεις από αντιεξουσιαστικές οργανώσεις» σημειώνει.

Ενδείξεις για την ταυτότητα των δραστών;
Παρά τις άσχημες εξελίξεις, τις τελευταίες ημέρες ανώτατοι αξιωματικοί και στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών- έπειτα από μια περίοδο όπου δεν εξέφραζαν παρά την… απελπισία τους λόγω έλλειψης οποιουδήποτε σημαντικού στοιχείου- εκφράζουν για πρώτη φορά συγκρατημένη αισιοδοξία για τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την τελευταία φάση της δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα».

«Προσπαθούμε ξεκινώντας από το μηδέννα συγκεντρώσουμε,έστω ενδεικτικά,στοιχεία για τη νέα σύνθεση της εκτελεστικής ομάδας του “Επαναστατικού Αγώνα”,που καταφέρνει πια να χτυπά σχεδόν δύο-τρεις φορές τον μήνα,ενώ ως τον Δεκέμβριο του 2008 η συχνότητα των επιθέσεών της ήταν μία έως δύο φορές τον χρόνο» αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και παραδέχονται: «Τα μέλη των ένοπλων οργανώσεων έχουν πια εντυπωσιακή επιχειρησιακή ικανότητα και κάνουν επίδειξη ισχύος.Την Πέμπτη μάς χτύπησαν στο…πρόσωπο,δίπλα από το κτίριο της ΓΑΔΑ.Αν δεν αντιδράσουμε,δεν ξέρουμε πού θα σταματήσουν».

Αξιωματικοί που ασχολούνται με τη βομβιστική επίθεση στην οδό Κόνιαρη την περασμένη Πέμπτη συμπεραίνουν ότι οι επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» όσο περνά ο καιρός μοιάζουν ολοένα περισσότερο με τη δράση της οργάνωσης «ΕΛΑ-1η Μάη», που έδρασε την περίοδο 1990-1995 και προχώρησε μέσα σε μία πενταετία σε 27 επιθέσεις. Η οργάνωση αυτή πραγματοποιούσε επιθέσεις με τους ίδιους τρόπους, με παρόμοιους στόχους και με σχεδόν την ίδια συχνότητα. Χτυπούσε και εκείνη με ωρολογιακούς και τηλεχειριζόμενους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ σε δύο-τρεις περιπτώσεις είχε δημιουργηθεί και πάλι θόρυβος με τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματά της που υποστήριζε ότι έκανε πριν από επιθέσεις. Επιπλέον στο στόχαστρό του είχε θέσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ο «ΕΛΑ-1η Μάη», καθώς και τα γραφεία της Citibank, το υπουργείο Οικονομίας και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως προσφάτως έκανε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «η επίθεση εναντίον των γραφείων της ΚΕΔ με τη σακούλα-βόμβα που είχαν αφήσει οι δράστες στην οδό Κόνιαρη έχει σημαντικές ομοιότητες με την τηλεχειριζόμενη βόμβα που είχε εκραγεί στις 19 Νοεμβρίου 1994 σε σημείο όπου στάθμευε λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ.στον Περισσό, δίπλα στις γραμμές των ΗΣΑΠ. Και εκείνη είχε τοποθετηθεί σε μια νάιλον τσάντα που είχε κρεμαστεί σε κάγκελα». Από την ισχυρή έκρηξη με τηλεκοντρόλ είχε σκοτωθεί τότε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Βέλλιος και είχαν τραυματιστεί άλλοι 12 αστυνομικοί. Από τις δικαστικές διαδικασίες που ακολούθησαν την περίοδο 2003-2005 σχετικά με τη δράση της 17Ν και του ΕΛΑ δεν είχε διαπιστωθεί ούτε ποιος ήταν ο κατασκευαστής αυτών των βομβών ούτε ποιοι είχαν ενεργοποιήσει τον τηλεχειρισμό.

Οι αστυνομικοί σε μια προσπάθεια να προβλέψουν το… μέλλον στέκονται σε ορισμένες επιθέσεις της οργάνωσης «ΕΛΑ-1η Μάη» οι οποίες έγιναν με βόμβες που είχαν τοποθετηθεί με μαγνήτες σε φωτεινούς σηματοδότες, όπως η επίθεση στις 26 Φεβρουαρίου 1992 εναντίον διερχόμενης κλούβας των ΜΑΤ στο Θησείο. Επιπλέον έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε επιθέσεις που έκανε η ίδια οργάνωση εναντίον αυτοπτών μαρτύρων άλλων επιθέσεων, οι οποίοι είχαν δώσει σημαντικές καταθέσεις στην Αστυνομία.

Στοιχεία για τη δράση ομάδας αντιεξουσιαστών
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι διαθέτουν σοβαρά στοιχεία για τη δράση ομάδας αντιεξουσιαστών που έχει προχωρήσει σε εμπρηστικές επιθέσεις, ενώ παράλληλα συμμετείχε και σε άλλου τύπου επιδρομές. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς, σε σημεία όπου εκδηλώθηκαν εμπρηστικές ενέργειες ή επιθέσεις κουκουλοφόρων υπήρξαν ορισμένα ευρήματα που αξιολογούνται τώρα με προσοχή από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Παράλληλα συγκεντρώνονται πληροφορίες και από άλλες πηγές. Επειτα από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη τις έρευνες για τη δράση των αντιεξουσιαστών χειρίζονται από κοινού οι προϊστάμενοι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας κκ. Ι. Ραχωβίτσας , Δ. Χωριανόπουλος και Δ. Σοφιός. Μάλιστα έχει ζητηθεί να υπάρξουν νέες επιχειρησιακές δράσεις και χρήση νέων τεχνικών μέσων από την ομάδα περίπου 60 αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας που έχει αναλάβει την εποπτεία των αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.

Τι δείχνει η ανάλυση των προκηρύξεων
Περιμένουν νέο χτύπημα κατά δημόσιας υπηρεσίας
Oι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται ιδιαίτερα στο περιεχόμενο των τριών τελευταίων προκηρύξεων του «Επαναστατικού Αγώνα». Στην προκήρυξη που έστειλε η οργάνωση μετά τις δύο επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ υπήρξε σαφής αναφορά στα σκάνδαλα του Βατοπαιδίου, των ομολόγων και σε άλλα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη την τελευταία διετία. Ωστόσο τα επόμενα χτυπήματα της οργάνωσης έγιναν εναντίον της Citibank. Η στόχευση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου για τη υπόθεση του Βατοπαιδίου περιλαμβανόταν στη… μεθεπόμενη ενότητα χτυπημάτων της οργάνωσης σε μια νέα προσπάθεια αιφνιδιασμού των διωκτικών αρχών.

Τώρα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι η επόμενη επίθεση θα γίνει πάλι εναντίον δημόσιας υπηρεσίας που έχει συσχετισθεί με την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας ή με τα σκάνδαλα των άγονων γραμμών, των ομολόγων κτλ. Μάλιστα αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν απέκλειαν «η οργάνωση να…θυμηθεί,αρκετούς μήνες αργότερα, την υπόθεση της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος το περασμένο καλοκαίρι και την οποία μνημονεύει επίσης στην προκήρυξη που έστειλε μετά τις επιθέσεις στα ΜΑΤ».

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν εντυπωσιασθεί από τις ομοιότητες που παρουσιάζει η τελευταία προκήρυξη που έστειλε ο «Επαναστατικός Αγώνας» σχετικά με το υποτιθέμενο «προειδοποιητικό τηλεφώνημα» για την επίθεση στη Citibank με προκήρυξη που είχε στείλει στις 31 Μαρτίου 1995 η οργάνωση «17Ν» σχετικά με το αν είχε προειδοποιήσει ή όχι για την εκτόξευση ρουκέτας εναντίον τότε του τηλεοπτικού σταθμού Μega.

Οι ειδικοί αναλυτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και στην πολυσέλιδη προκήρυξη που έστειλε ο «Επαναστατικός Αγώνας» μετά την επίθεση στη Citibank. Οπως αναφέρουν, «από την περαιτέρω ανάλυση προκύπτει ότι η προκήρυξη αυτή περιέχει ορισμένες αναφορές για οικονομικά θέματα που θυμίζουν σε πολλά σημεία αντίστοιχες προκηρύξεις της “17 Νοέμβρη”». Εκτιμούν έτσι ότι ίσως «στη νέα φάση του αντάρτικου πόλης έχουν αρχίσει να εντάσσονται άτομα ηλικίας 50-60 ετών,που επαναδημιουργούν το άτυπο “διευθυντήριο” των ένοπλων οργανώσεωνπου είχε δραστηριοποιηθεί την περίοδο 1980-2000». Ιδιαίτερα απασχολούν τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορίες ότι τον τελευταίο καιρό έχουν επαναδραστηριοποιηθεί δύοτρία άτομα που είχαν θεωρηθεί βασικοί ύποπτοι για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις που έδρασαν κυρίως την περίοδο 1985-1995.