Διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων η περιύβριση εις βάρος των οποίων θα διώκεται αυτεπάγγελτα. Η περιύβριση εις βάρος υπουργών, βουλευτών, δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών, διοικητών οργανισμών και κρατικών τραπεζών και κάθε άλλου δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος εντάσσεται στο άρθρο 13 του Ποινικού Κώδικα, από όποιον φοράει κουκούλα θα διώκεται πλέον αυτεπαγγέλτως. Αυτό αποφασίστηκε τελικά χθες, αφού προηγουμένως η διατύπωση της διάταξης είχε αλλάξει τουλάχιστον δύο φορές.

Την Τρίτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν.Δένδιας, επικαλούμενος τις ύβρεις που ακούνε από τους κουκουλοφόρους οι αστυνομικοί, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης για κάθε δημόσιο λειτουργό. Χθες το πρωί την περιόρισε μόνο στους αστυνομικούς και μόνον από κουκουλοφόρους, ενώ το απόγευμα εμφανίστηκε η νέα διευρυμένη διατύπωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία δεν είχε θέσει θέμα αλλαγής του νόμου για να προστατευθούν οι υβριζόμενοι αστυνομικοί. Αιτήματα τέτοιου είδους έχουν υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαστές και εισαγγελείς για χάρη των οποίων (και με τη βοήθεια της συγκυρίας) εισήχθη η διάταξη, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η κριτική και να αποτρέπονται ή να σταματούν δημοσιεύματα που στρέφονται εναντίον επιλογών τους.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προχθές μετά την Κυβερνητική Επιτροπή τόνισε για την εξύβριση ότι η κυβέρνηση « στηρίζει σε μια δύσκολη φάση την Ελληνική Αστυνομία και γι΄ αυτό θα εισαγάγει την τροπολογία αυτή στη Βουλή».

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να διευκρινίσει ο κ. Δένδιας ποιοι περιλαμβάνονται στην έννοια του δημόσιου λειτουργού. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εύσχημα απέφυγε να εξειδικεύσει τις κατηγορίες των δημόσιων λειτουργών που υπάγονται στη νέα ρύθμιση.

Η χθεσινή αρχική διατύπωση ανέφερε ότι θα είναι « αυτεπάγγελτη η δίωξη για εξύβριση εάν ο παθών είναι αστυνομικός κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και εξυβρίζεται από κουκουλοφόρο». Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι στη διάταξη αυτή πλέον των αστυνομικών υπάγονται και οι αναφερόμενοι στο άρθρο 13 του Ποινικού Κώδικα δημόσιοι υπάλληλοι.

Παραλλήλως, χθες ανακοινώθηκαν και νέες διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ετσι γίνονται αυστηρότερες οι ποινές για τα εγκλήματα της σωματικής βλάβης (απρόκλητης, βαριάς, θανατηφόρας) που τελούνται κατά δικαστικών λειτουργών, αστυνομικών, κ.ά., κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

« Επικίνδυνη » χαρακτήριζαν χθες νομικοί τη νέα διάταξη που ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά την άρση του απορρήτου.

Ειδικότερα, προβλέπεται η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των επιστολών (με βούλευμα ή με εισαγγελική παραγγελία) των προσώπων που διαπράττουν όλα τα κακουργήματα που αναφέρονται στον Ποινικό Κώδικα και για τα κακουργήματα που αφορούν τη λαθρομετανάστευση.

Μάλιστα, οι νομικοί για να καταδείξουν την επικινδυνότητα της διάταξης αυτής ανέφεραν ως παράδειγμα ότι σε περίπτωση κατά την οποία συλληφθεί κάποιος σε επεισόδια για διατάραξη κοινωνικής ειρήνης και φοράει μάσκα για την προστασία του από τα δακρυγόνα θα βρεθεί κατηγορούμενος για κακούργημα.

Αυτομάτως για το άτομο αυτό είναι δυνατή η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και της αλληλογραφίας του. Τέλος, επέρχεται αλλαγή και στη διάταξη εκείνη που αφορά τους κουκουλοφόρους.

Ετσι, προστέθηκε χθες ότι όσοι διαπράττουν ληστείες και φοράνε κουκούλα θα αντιμετωπίζουν πρόσθετες ποινές.