από metereologos.gr
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
 
 

Επεκτείνεται η δίωξη για περιύβριση αρχής

Η τελική διατύπωση και ποιοι ζήτησαν τη διάταξη
Επεκτείνεται  η δίωξη για  περιύβριση αρχής
Εικόνα στο κέντρο της Αθήνας από τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου. Αν κάποιος φοράει μάσκα και συλληφθεί σε επεισόδια για διατάραξη κοινωνικής ειρήνης, θα βρεθεί κατηγορούμενος για κακούργημα, ενώ θα είναι δυνατή η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και της αλληλογραφίας του (ΑΡ/ ΑΘ. ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων η περιύβριση εις βάρος των οποίων θα διώκεται αυτεπάγγελτα. Η περιύβριση εις βάρος υπουργών, βουλευτών, δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών, διοικητών οργανισμών και κρατικών τραπεζών και κάθε άλλου δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος εντάσσεται στο άρθρο 13 του Ποινικού Κώδικα, από όποιον φοράει κουκούλα θα διώκεται πλέον αυτεπαγγέλτως. Αυτό αποφασίστηκε τελικά χθες, αφού προηγουμένως η διατύπωση της διάταξης είχε αλλάξει τουλάχιστον δύο φορές.

Την Τρίτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν.Δένδιας, επικαλούμενος τις ύβρεις που ακούνε από τους κουκουλοφόρους οι αστυνομικοί, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης για κάθε δημόσιο λειτουργό. Χθες το πρωί την περιόρισε μόνο στους αστυνομικούς και μόνον από κουκουλοφόρους, ενώ το απόγευμα εμφανίστηκε η νέα διευρυμένη διατύπωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία δεν είχε θέσει θέμα αλλαγής του νόμου για να προστατευθούν οι υβριζόμενοι αστυνομικοί. Αιτήματα τέτοιου είδους έχουν υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαστές και εισαγγελείς για χάρη των οποίων (και με τη βοήθεια της συγκυρίας) εισήχθη η διάταξη, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η κριτική και να αποτρέπονται ή να σταματούν δημοσιεύματα που στρέφονται εναντίον επιλογών τους.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προχθές μετά την Κυβερνητική Επιτροπή τόνισε για την εξύβριση ότι η κυβέρνηση « στηρίζει σε μια δύσκολη φάση την Ελληνική Αστυνομία και γι΄ αυτό θα εισαγάγει την τροπολογία αυτή στη Βουλή».

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να διευκρινίσει ο κ. Δένδιας ποιοι περιλαμβάνονται στην έννοια του δημόσιου λειτουργού. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εύσχημα απέφυγε να εξειδικεύσει τις κατηγορίες των δημόσιων λειτουργών που υπάγονται στη νέα ρύθμιση.

Η χθεσινή αρχική διατύπωση ανέφερε ότι θα είναι « αυτεπάγγελτη η δίωξη για εξύβριση εάν ο παθών είναι αστυνομικός κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και εξυβρίζεται από κουκουλοφόρο». Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι στη διάταξη αυτή πλέον των αστυνομικών υπάγονται και οι αναφερόμενοι στο άρθρο 13 του Ποινικού Κώδικα δημόσιοι υπάλληλοι.

Παραλλήλως, χθες ανακοινώθηκαν και νέες διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ετσι γίνονται αυστηρότερες οι ποινές για τα εγκλήματα της σωματικής βλάβης (απρόκλητης, βαριάς, θανατηφόρας) που τελούνται κατά δικαστικών λειτουργών, αστυνομικών, κ.ά., κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

« Επικίνδυνη » χαρακτήριζαν χθες νομικοί τη νέα διάταξη που ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά την άρση του απορρήτου.

Ειδικότερα, προβλέπεται η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των επιστολών (με βούλευμα ή με εισαγγελική παραγγελία) των προσώπων που διαπράττουν όλα τα κακουργήματα που αναφέρονται στον Ποινικό Κώδικα και για τα κακουργήματα που αφορούν τη λαθρομετανάστευση.

Μάλιστα, οι νομικοί για να καταδείξουν την επικινδυνότητα της διάταξης αυτής ανέφεραν ως παράδειγμα ότι σε περίπτωση κατά την οποία συλληφθεί κάποιος σε επεισόδια για διατάραξη κοινωνικής ειρήνης και φοράει μάσκα για την προστασία του από τα δακρυγόνα θα βρεθεί κατηγορούμενος για κακούργημα.

Αυτομάτως για το άτομο αυτό είναι δυνατή η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και της αλληλογραφίας του. Τέλος, επέρχεται αλλαγή και στη διάταξη εκείνη που αφορά τους κουκουλοφόρους.

Ετσι, προστέθηκε χθες ότι όσοι διαπράττουν ληστείες και φοράνε κουκούλα θα αντιμετωπίζουν πρόσθετες ποινές.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουκούλες, άσυλο, κάμερες το κυβερνητικό τρίπτυχο «νόμου και τάξης» 
ΠΑΣΟΚ: «Εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι» με την ασφάλεια 
Αντιδημοκρατικά, απαράδεκτα και προβληματικά τα μέτρα 
Από νωρίς αισθητή η παρουσία της Αστυνομίας στο κέντρο 
Δεν βρίσκουν πρόθυμους... 
Κάμερες και άσυλο μετά τις κουκούλες  
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-