Μάντης ακόμη μεγαλύτερων δεινών για τη χώρα από τη διεθνή κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για την ένταση και τη διάρκειά της, έγινε χθες ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Κ.Καραμανλής προανήγγειλε με σαφέστατο τρόπο νέα οικονομικά μέτρα τους προσεχείς μήνες, τονίζοντας πως, αν χρειαστεί, θα υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης που υπέβαλε η χώρα στην ΕΕ, ενώ κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επιμένουν στην τακτική τού «όχι σε όλα», αλλά και σε τακτικές υποδαύλισης απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, το οποίο πραγματοποίησε και πάλι την ώρα μετάδοσης των βραδινών δελτίων ειδήσεων, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την απογοήτευσή του, επισημαίνοντας ότι δεν διαπίστωσε διάθεση συνεννόησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια περίοδο όπου η κρίση κλιμακώνεται.

«Οι προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οργανισμώνγια το επόμενο διάστημα χειροτερεύουν.Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη σε ύφεση.Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προβλέπει την απόλυση, μέσα στον χρόνο, 50 εκατ. εργαζόμενων, από τους οποίους 3,5 εκατ.στην Ευρώπη. Υπάρχει,σε όλες τις χώρες,έντονη ανησυχία και αίσθημα ανασφάλειας» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε: «Δεν περιμένω βέβαια να συμφωνήσουμε όλοι σε όλα. Δεν περιμένω να εγκαταλείψουν τα κόμματα τις θέσεις τους.Δεν περιμένω να παραμεριστούν όλες οι διαφορές.Πιστεύω όμως- και το πιστεύω βαθιά- ότι στις έκτακτες συνθήκες της διεθνούς κρίσης μπορούμε και οφείλουμε να επιτύχουμε μια ευρύτερη συνεννόηση.Να αφήσουμε στην άκρη τις στείρες αντιπαραθέσεις. Το “όχι σε όλα”΄.Συνεννόηση που αφορά τα βασικά,τα ουσιώδη,τα αυτονόητα» .

Και ο κ. Καραμανλής κατέληξε: «Δυστυχώς δεν διαπίστωσα σήμερα να υπάρχει διάθεση συνεννόησης,ακόμη και σε αυτά τα αυτονόητα σημεία και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία που θα έπρεπε να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.Κάθε κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών και των πράξεών του.Για την κυβέρνηση δίλημμα δεν υπάρχει. Εχουμε επιλέξει τον δρόμο της υπευθυνότητας.Και σε αυτόν τον δρόμο επιμένουμε. Για εμάς η οικονομία, ειδικά τώρα,είναι μεγάλη εθνική υπόθεση.Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης και να εργαστούμε σκληρά για μια καλύτερη επόμενη ημέρα».