Την ίδια στιγμή που μαίνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δήμους και στο υπουργείο Οικονομίας λόγω της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων, ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου έστειλε χθες από τη Βουλή «μήνυμα» περιστολής δαπανών εκ μέρους των δήμων, ώστε «όπως όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση,έτσι και οι δήμοι» τόνισε. Ετσι παρά τις αντιδράσεις της ΚΕΔΚΕ, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπήρξε αμετακίνητος από τη θέση για μείωση από 2% σε 0,5% του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, το οποίο καταβάλλουν οι τουριστικές επιχειρήσεις προς τους δήμους για τις υπηρεσίες που παρέχουν (καθαριότητα, φωτισμό, τουριστικές υποδομές κτλ.). «Δεν μπορούμε να μη βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά εκεί όπου αναμένουμε ότι θα πληγούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή του σχεδίου νόμου για το σύστημα άυλων τίτλων και την κεφαλαιαγορά, υποστηρίζοντας την επίμαχη ρύθμιση κατά της οποίας έχουν στραφεί οι δήμοι, θεωρώντας ότι η ψήφισή της τινάζει στον αέρα τούς ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των δήμων και ιδιαίτερα των τουριστικών, τα έσοδα των οποίων θα υποστούν μείωση η οποία κυμαίνεται από 15% έως 60% (δηλαδή, σε πόρους άνω των 350 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους).

Ωστόσο ο κ. Παπαθανασίου εμφανίστηκε ανοιχτός στο να αναζητηθεί η δυνατότητα υποκατάστασης του τέλους παρεπιδημούντων. Οπως μάλιστα ανέφερε, έχει λάβει σχετική πρόταση από την ΚΕΔΚΕ, την οποία πάντως δεν έχει ακόμη μελετήσει. «Κάνουμε το τέλος 0,5% και μπορεί να υποκατασταθεί με κάτι άλλο ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα πιο δίκαια» αναγνώρισε, υπεραμυνόμενος πάντως ότι της εν λόγω ρύθμισης η οποία, όπως σημείωσε, «έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού κλάδου που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στη διεθνή οικονομική κρίση». Πρόσθεσε εξάλλου ότι «υπάρχουν περιθώρια στους τουριστικούς δήμους για περιστολή δαπανών» ώστε να εξοικονομήσουν πόρους, ενώ υπενθύμισε ότι στους δήμους αποδίδεται και το μεγαλύτερο μέρος των αυξημένων κατά 20% τελών κυκλοφορίας.

Αντίθετο με τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων εμφανίστηκε το ΠαΣοΚ, το οποίο διά στόματος του εισηγητή του κ. Μ.Ανδρουλάκη επισήμανε ότι «για μην πάθει “γρίπη” η τουριστική βιομηχανία θα πάθουν “πνευμονία” οι δήμοι». Εναντίον της μείωσης επίσης τάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Λαφαζάνης ο οποίος κατήγγειλε ότι με τη ρύθμιση «φεσώνονται οι δήμοι», σε αντίθεση με τον κ. Μ.Βορίδη (ΛΑΟΣ), ο οποίος χαρακτήρισε θετική τη μείωση του τέλους.

Πάντως, την ίδια στιγμή που ο κ. Παπαθανασίου εμφανιζόταν αμετακίνητος, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ.Μαρκόπουλος δήλωνε σε άλλη Κοινοβουλευτική Επιτροπή πως «αν υπάρξουν δήμοι με μεγάλη τουριστική κίνηση που θα χρειαστούν κάτι παραπάνω,εδώ είναι το κράτος».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε χθες ότι επίκειται ρύθμιση και για τις οφειλές παρελθόντων ετών των δήμων, οι οποίες θα εξοφληθούν μέσω της έκδοσης εντόκων ομολόγων αλλά δεν θα μπορούν να προεξοφλούνται άμεσα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το έλλειμμα.