Χιλιάδες αγρότες και πολίτες στο Ηράκλειο αναμένουν τις πρώτες πρωινές ώρες τους παραγωγούς της Κρήτης να επιστρέψουν από τον Πειραιά, επιφυλάσσοντάς τους αποθεωτική υποδοχή. Χθες στις 14.00, έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών που βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρ.Μαρκογιαννάκης απέσυρε τις αστυνομικές δυνάμεις από τον χώρο του λιμανιού. Η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού αποτελούσε προϋπόθεση, προκειμένου οι κρητικοί αγρότες να επιβιβαστούν στα πλοία και να επιστρέψουν στο νησί. Το κλίμα είχε βαρύνει ιδιαίτερα, καθώς είχαν προηγηθεί τα επεισόδια την ώρα που στο λιμάνι βρισκόταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των παραγωγών και του κ. Μαρκογιαννάκη υπήρξαν πολύωρες.

Η συντονιστική επιτροπή των αγροτών βρισκόταν μέσα στο πλοίο «Κρήτη Ι», ενώ ρόλο εκπροσώπων τους στις διαπραγματεύσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης είχαν αναλάβει ο πρόεδρος των αγροτικών ενώσεων Ηρακλείου κ. Ζ. Σπυριδάκης και ο καταγόμενος από τα Χανιά πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γ.Γωνιωτάκης.

«Δεν φεύγουμε αν δεν αποχωρήσουν πρώτα τα ΜΑΤ.Είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτό», τόνιζε γύρω στις 13.00 από μικροφώνου ο κ. Σπυριδάκης, ζητώντας παράλληλα από τους παριστάμενους αγρότες «ψυχραιμία,αυτοσυγκράτηση και τήρηση του λόγου τιμής που ξέρουν οι Κρητικοί να δίνουνμόλις τα ΜΑΤ φύγουν». «Να μας αδειάσουν τη γωνιά και να μην τους προκαλέσουμε,έχουμε νικήσει» κατέληξε ο πρόεδρος των ενώσεων Ηρακλείου υπό τη θύελλα των χειροκροτημάτων.

Ολο αυτό το διάστημα η ατμόσφαιρα λόγω των δακρυγόνων που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα ήταν ακόμη αποπνικτική. Μπροστά μάλιστα από τις μπουκαπόρτες των πλοίων ήταν ορατά τα υπολείμματα των χημικών και των δακρυγόνων. Σε σωρούς βρίσκονταν και τα αποκαΐδια από τις φωτιές που είχαν ανάψει οι αγρότες για να προστατευθούν από το νέφος των δακρυγόνων.

Λίγο πριν από τις 14.00 ανακοινώθηκε στους αγρότες ότι τα ΜΑΤ θα αποχωρούσαν, ενώ την ίδια ώρα οι κλούβες της Αστυνομίας έκαναν ελιγμούς για να περάσουν μπροστά από τους συγκεντρωθέντες. Οι παραγωγοί της Κρήτης υποδέχτηκαν την είδηση με χειροκροτήματα και επευφημίες. Την ώρα που τα ΜΑΤ αποχωρούσαν πεζή, βαδίζοντας δίπλα από τα αστυνομικά οχήματα, πολλοί ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες και σφυρίγματα, ενώ άλλοι χειροκροτούσαν ειρωνικά. Μάλιστα σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις η άτυπη ομάδα περιφρούρησης που είχαν συστήσει οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι κρητικοί αγρότες σταμάτησε κάποιους αγανακτισμένους που ήθελαν να εκσφενδονίσουν πέτρες ή ξύλα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων.

Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν να ξεκινήσει η επιβίβαση των αγροτών και η μεταφορά των οχημάτων τους στο «Φαιστός Παλλάς», στο «Λατώ» και στο «Κρήτη Ι», με τα οποία λίγες ώρες αργότερα αναχώρησαν για το λιμάνι του Ηρακλείου. Την ίδια στιγμή, επί ποδός βρίσκονταν στο νησί κάτοικοι και φορείς. Στα Χανιά παραγωγοί και εκπρόσωποι φορέων συγκεντρώθηκαν και απέκλεισαν εκ νέου τις οικονομικές υπηρεσίες του νομού, ενώ κατέλαβαν και το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ολοι οι δήμοι της περιοχής πλην των Χανίων παρέμειναν κλειστοί, έπειτα από απόφαση της τοπικής ΤΕΔΚ, ενώ χειρόφρενο έβαλαν τα ταξί για τέσσερις ώρες. Επίσης «λουκέτα» μπήκε και στα βενζινάδικα ως τις 10 το πρωί.

Στο Ηράκλειο αγρότες και εκπρόσωποι φορέων τερμάτισαν αργά το απόγευμα την κατάληψη στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ κλειστοί ήταν οι δήμοι, αλλά και οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Επίσης οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο της Εθνικής οδού Χανίων- Ρεθύμνου και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ
Κατόπιν εορτής αποζημιώσεις και στους Κρητικούς
Κατόπιν εορτής και… δακρυγόνων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκης δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ότι οι Κρητικοί θα αποζημιωθούν όπως όλοι οι αγρότες από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συνάντηση που είχε με έλληνες ευρωβουλευτές και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ο κ. Χατζηγάκης, ο οποίος επικρίνεται για τους χειρισμούς του και από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, είπε ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα κάνει πράξη τις επόμενες ημέρες την πολιτική του ανοιχτού και γόνιμου διαλόγου με όλους τους αγρότες και όλους τους παράγοντες της γεωργίας, δίνοντας προτεραιότητα στα μεγάλα προβλήματά τους» και διαβεβαίωσε ότι στο πακέτο των 500 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα προϊόντα της Κρήτης για τα οποία θα χορηγηθούν αποζημιώσεις ανάλογες με εκείνες των άλλων ελλήνων αγροτών.

Είναι προφανές ότι ο κ. Χατζηγάκης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς, εκτός των κινητοποιήσεων που αναμένεται να «φουντώσουν» στην Κρήτη, δεν γνωρίζει πώς θα δικαιολογηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κονδύλια που μοίρασε, κυρίως προς τους θεσσαλούς αγρότες, με τη μορφή αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ.

Σήμερα ο υπουργός θα έχει συνάντηση με την επίτροπο κυρία Μάριαν Φίσερ Μπελ, αρμόδια για τη γεωργία. Οπως είπε χθες στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα προασπίσει «όλα τα κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας που προέκυψαν από τις ζημιές ολόκληρου του έτους 2008». Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνονται τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας στο μέλλον και ιδιαίτερα μετά το 2013 οπότε θα περιορισθούν και άλλο οι επιδοτήσεις. «Σε όλες τις επαφές μου στις Βρυξέλλες δίνω μάχη για το καλύτερο δυνατό της ελληνικής γεωργίας,με σοβαρότητα και με αξιόπιστα επιχειρήματα.Χωρίς επιπόλαιους και επικίνδυνους λαϊκισμούς για εσωτερική κατανάλωση» κατέληξε ο κ. Χατζηγάκης.

Βολές από ΚΚΕ και ΣΥΝ

Την άμεση ικανοποίηση των «δίκαιων», όπως τα χαρακτήρισε, αιτημάτων των αγροτών ζήτησε από τον Προμαχώνα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση με τη βία των αγροτών αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάστρωση της αγροτικής πολιτικής καταλόγισε χθες στη διάρκεια της επίσκεψής του στο λιμάνι του Πειραιά ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Σπ. Χαλβατζής. «Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους και να εγκαταλείψουν τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου προκειμένου να επιτύχουν τις λαϊκές διεκδικήσεις τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ηρθατε για διάλογο και αντιμετωπίσατε τη βία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης» υπογράμμισε στη διάρκεια της δικής του συζήτησης με τους αγρότες ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στο λιμάνι επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος. Την άμεση ικανοποίηση των «δίκαιων», όπως τα χαρακτήρισε, αιτημάτων των αγροτών ζήτησε από τον Προμαχώνα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος επισκέφθηκε τους αγρότες που έχουν αποκλείσει τον συνοριακό σταθμό. Μάλιστα ο κ. Αλαβάνος κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό αναφορικά με τα αγροτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Κρήτης, ζητώντας απάντηση για το αν υπάρχει πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανάπτυξης της Μεγαλονήσου.