ΜΗΝΥΜΑ για πολιτική στον χώρο της Παιδείας που θα διαφοροποιηθεί σαφώς από εκείνη των προκατόχων του έδωσε τις προηγούμενες
ημέρες ο κ. Α.Σπηλιωτόπουλος. Ο νέος υπουργός κρατάει κλειστό- τουλάχιστον επί του παρόντος- το θέμα των κολεγίων, «παγώνει» το κατεστημένο της επιτροπής Βερέμη στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) και ανοίγει εκ του μηδενός το εξεταστικό σύστημα.
Οπως αναφέρουν μάλιστα πληροφορίες, ο νέος υπουργός Παιδείας αναμένεται να διαμορφώσει το προφίλ του «καθαρίζοντας» επιτροπές και οργανισμούς του υπουργείου Παιδείας που χειρίζονταν στο παρελθόν κρίσιμα ζητήματα στον χώρο της Παιδείας.

Πρώτο πεδίο παρέμβασης του κ. Α.Σπηλιωτόπουλου φαίνεται ότι αποτελεί το ΕΣΥΠ. Η συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα της επιτροπής του Συμβουλίου για το Εξεταστικό, χωρίς να έχει ενημερωθεί για αυτήν ο υπουργός Παιδείας και χωρίς να προεδρεύει ο υπεύθυνος ειδικός γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κ. Αθ.Κυριαζής, οδήγησε στην υποβάθμισηπριν καν από τη σύνταξή της της πρότασης για προπαρασκευαστικά έτη πριν από την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μέσα στα λύκεια και μάλιστα σε απογευματινές ώρες. Ο υπουργός Παιδείας αντιμετώπισε ψυχρά τις πληροφορίες για τη σύνταξη πρότασης για το εξεταστικό σύστημα από το ΕΣΥΠ και τα μέλη μιας επιτροπής που είχαν ορισθεί την περίοδο που θήτευε στο υπουργείο Παιδείας η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου. «Είπα από την πρώτη στιγμή ότι ο διάλογος για τέτοια ζητήματα, όπως το ζήτημα της εισαγωγής των παιδιών στα πανεπιστήμια,θα κινηθεί πάνω σε tabula rasa,θα είναι δηλαδή σε μηδενική βάση,δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, δεν υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις» δήλωσε χαρακτηριστικά. Και σημείωσε αναφερόμενος στην πρόταση του ΕΣΥΠ: «Επί της ουσίας,αν η πληροφορία αυτή ευσταθεί, είναι μία από τις πολλές απόψεις.Θα ακουστούν όλες και προφανώς το υπουργείο Παιδείας,επειδή δεν έχει προειλημμένες αποφάσεις,θα συζητήσει τα πάντα,και βεβαίως όταν θα έχουν ωριμάσει τα θέματα θα συνθέσει».

Συζητήσεις με τον κ. Μπαμπινιώτη

Ο νυν και η πρώην. Με την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου είχε συνεργασία την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος- όπως και ο προκάτοχός του κ. Ευρ. Στυλιανίδης – στρέφεται περισσότερο προς την πλευρά του πρώην πρύτανη κ. Γ.Μπαμπινιώτη , με τον οποίο είχε ήδη μια μεγάλη συζήτηση περί των θεμάτων της Παιδείας. Ο κ. Μπαμπινιώτης έχει καταθέσει και νέα πρόταση για το εξεταστικό σύστημα, η οποία βασίζεται στην ιδέα της κατάργησης του ενιαίου χαρακτήρα των εξετάσεων με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου εξεταστικού κέντρου, στο οποίο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να απευθύνεται όποτε νιώθει έτοιμος, διατηρώντας απεριόριστο το δικαίωμα βελτίωσης της βαθμολογίας του.

Δικαστική «βόμβα» για τα κολέγια
Ενα άλλο κεφάλαιο το οποίο ο υπουργός Παιδείας θέλησε να «κλείσει» προτού καλά καλά «ανοίξει» είναι εκείνο των ιδιωτικών κολεγίων. Η είδηση ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε ιδιωτικό κολέγιο το οποίο προσέφυγε κατά του ελληνικού Δημοσίου επειδή ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) δεν αναγνωρίζει τα πτυχία των αποφοίτων του που δίνονται με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising), έπεσε σαν βόμβα στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο κατ΄ αρχάς δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Χρειάστηκε να περάσει μία ημέρα για να δηλώσει ο κ. Σπηλιωτόπουλος ότι η απόφαση είναι πρωτόδικη και δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει, ανοίγοντας έτσι το κεφάλαιο των ένδικων μέσων με τη δικαστική προσβολή της απόφασης.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας σημείωναν ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος επιδιώκει να αντιμετωπίσει το θέμα «εξαρχής». Ηδη προτού δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου ο κ. Σπηλιωτόπουλος ερωτηθείς για το τι «μέλλει γενέσθαι» με το θέμα των κολεγίων σημείωσε ότι στο θέμα αυτό πρέπει να μπει μια τελεία…

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μία από τις κύριες επιδιώξεις του νέου υπουργού είναι να επανέλθει η ηρεμία στον χώρο της Παιδείας και το θέμα των κολεγίων αποτελεί «κόκκινο πανί» για πανεπιστημιακούς, φοιτητές και γενικά για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ηδη με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Λ.Απέκης επανειλημμένως έχει τονίσει ότι η αναγνώριση των κολεγίων… βγάζει στους δρόμους την πανεπιστημιακή κοινότητα. Απόφοιτοι και ιδιοκτήτες κολεγίων σημειώνουν ωστόσο ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου «ανοίγει τον δρόμο» σε χιλιάδες πτυχιούχους κολεγίων για να καταθέσουν τους τίτλους τους προς αναγνώριση στον ΔΟΑΤΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, ο ΔΟΑΤΑΠ θα πρέπει να εξετάζει αν οι πραγματοποιηθείσες σπουδές είναι ισότιμου επιπέδου με τις σπουδές που πραγματοποιούνται στα ανώτατα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι αν έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

«Με την αναγγελία της απόφασης χιλιάδες απόφοιτοι μας τηλεφώνησαν και μας είπαν ότι θα καταθέσουν τους τίτλους τους στον ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ιδιοκτητών Κολεγίων κ. Κ.Καρκανιάς. Σύμφωνα με ιδιοκτήτες κολεγίων, αν ο ΔΟΑΤΑΠ αρνηθεί να εξετάσει ακαδημαϊκά τους τίτλους τους, υπάρχει το ενδεχόμενο σημαντικός αριθμός αποφοίτων να προσφύγει στα δικαστήρια.

Ροκανίζει τον χρόνο
Από την πλευρά του ο ΔΟΑΤΑΠ δεν δείχνει, προς το παρόν, διατεθειμένος να αλλάξει την τακτική του στο ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων, με το σκεπτικό ότι αφενός η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, αφετέρου δεν αφορά άμεσα τον Οργανισμό καθώς η αγωγή του ιδιωτικού κολεγίου στρέφεται εναντίον του Δημοσίου και όχι του ΔΟΑΤΑΠ.

Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του σκοπεύει να «ροκανίσει τον χρόνο» και ο κ. Σπηλιωτόπουλος να έχει στη διάθεσή του τον απαιτούμενο χρόνο για να βάλει τη δική του «πινελιά» στο ζήτημα. Ηδη υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των κολεγίων που ψηφίστηκε επί υπουργίας του κ. Στυλιανίδη. Ιδιοκτήτες κολεγίων σημειώνουν ότι έχουν υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτεί ο νόμος στο υπουργείο Παιδείας, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει απαντήσεις.