Τέσσερις μήνες μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ο κ. Γ.Βουλγαράκης διακόπτει τη σιωπή του για να ζητήσει συγγνώμη από τους οπαδούς της ΝΔ για τη συμπεριφορά του και για τα λάθη που έκανε όσο ήταν υπουργός. Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ομολογεί ότι υπέπεσε σε μια σειρά σφάλματα που εξέθεσαν τον ίδιο και την παράταξή του, τονίζοντας όμως
παράλληλα πως υπήρξε εύκολος στόχος αντικρουόμενων συμφερόντων.Ο κ.Βουλγαράκης διαψεύδει τις φήμες ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Α Δ Αθηνών και υποστηρίζει πως το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου δεν είχε καμία σχέση με την παραίτησή του. Ο πρώην απαντά και στα πυρά που δέχεται από υπουργούς και στελέχη της ΝΔ επισημαίνοντας πως κατανοεί την πικρία όσων έχουν χάσει τους υπουργικούς τους θώκους και καταφεύγουν σε υπαινιγμούς.

– Τώρα που «κρύωσε» κάπως η δική σας περίπτωση, γιατί πιστεύετε ότι είστε εκτός κυβέρνησης;Πληρώσατε τα λάθη σας ή τη «συγκυρία»;

«Η εύκολη και βολική απάντηση βεβαίως είναι να φορτώνει κανείς τα πάντα στη συγκυρία. Η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία έπαιξε ρόλο και υπήρξα εύκολος στόχος για αντικρουόμενα συμφέροντα. Το ότι όμως ήμουν εύκολος στόχος είναι αποκλειστικά και μόνο δική μου ευθύνη. Οφείλεται σε δικά μου λάθη και παραλείψεις, που και τους ψηφοφόρους της παράταξης πλήγωσαν και προσωπικά μου κόστισαν πολύ ακριβά. Αυτό δε, πρέπει να σας πω, μου στοίχισε σε προσωπικό επίπεδο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

– Ποιο ακριβώς; «Για έναν άνθρωπο που έχει ταυτίσει τη ζωή του με αυτή την παράταξη, που έχει ζήσει όλες τις μεγάλες της στιγμές, τις εύκολες και τις δύσκολες, που έχει δώσει αγώνες για αυτήν σε δύσκολες εποχές, το να έχει την αίσθηση ότι και εξαιτίας του η παράταξη είχε κόστος είναι ίσως η μεγαλύτερη τιμωρία. Θα ήθελα ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη από τον κόσμο της ΝΔ αν με τη συμπεριφορά μου τους πλήγωσα και τους έκανα να αισθάνονται άβολα. Και τους υπόσχομαι ότι θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω ουσιαστικά στην προσπάθεια αναστροφής του κλίματος».

– Ποιο ήταν το λάθος,κύριεΒουλγαράκη;Τι ήταν εκείνο που έπαιξε ρόλο στην παραίτησή σας;O προκλητικός τρόπος ζωής, το Βατοπαίδι;

«Το Βατοπαίδι δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την παραίτησή μου. Δεν παραιτήθηκα γι΄ αυτό άλλωστε. Θα είμαι όμως απόλυτα ευθύς μαζί σας. Εκανα το τεράστιο λάθος να θεωρήσω ότι μοναδικά στοιχεία αξιολόγησης ενός πολιτικού αποτελούν η αποτελεσματικότητα στο κυβερνητικό έργο που του έχει ανατεθεί και η χρηστή οικονομική διαχείριση στον τομέα ευθύνης του. Και οι δύο αυτές παράμετροι είναι βέβαια πολύ σημαντικές, παραγνώρισα όμως το ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία ένας πολιτικός δεν μπορεί να προκαλεί τους πολίτες με επιλογές lifestyle. Και δεν το λέω αυτό υποκριτικά, αλλά γιατί είναι ένα μάθημα που έχω εμπεδώσει καλά. Ο πολιτικός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέπει στους πολίτες να υποθέτουν ότι μπορεί να είναι αδιάφορος».

– Εχετε μετανιώσει για τη φράση σας «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»;

«Ναι, ήταν λάθος. Οι νόμοι δεν καλύπτουν όλα τα θέματα ηθικής. Θα ήθελα όμως να σας θυμίσω ότι εγώ δεν έκανα τότε μια γενική πολιτική τοποθέτηση.

Οταν μου καταλόγιζαν ότι είχα μια offshore που δεν είχα, ότι φοροαπέφευγα ενώ δεν το έκανα, ότι υπάρχει ζήτημα με το πόθεν έσχες μου, το οποίο είναι γνωστό ότι έχει ελεγχθεί διαχρονικά από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, προσπαθούσα να αποδείξω ακριβώς το αντίθετο από αυτό που μου καταμαρτυρούσαν. Ισχυριζόμουν, δηλαδή, ότι οι επιλογές μου ήταν και νόμιμες και ηθικές».

– Με το Βατοπαίδι; «Με το Βατοπαίδι, κύριε Χιώτη, δεν είχα την παραμικρή εμπλοκή ή ανάμειξη, όπως δεν θα μπορούσε να έχει κανένας υπουργός Πολιτισμού πριν από εμένα ή μετά από εμένα. Γι΄ αυτό άλλωστε δεν κλήθηκε κανένας άλλος υπουργός Πολιτισμού στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής».

Τότε γιατί το ΠαΣοΚ σάς συμπεριέλαβε στην πρόταση για Προανακριτική;

«Διότι με στοχοποίησε πολιτικά. Είναι σαφές ότι το ΠαΣοΚ ενδιαφέρεται να προσπορίσει μόνο μικροκομματικά οφέλη και όχι για την ουσία της υπόθεσης.

Οταν, δηλαδή, είναι γνωστό σε όλους ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είχα καμία αρμοδιότητα, κανένα έγγραφο δεν φέρει την υπογραφή μου, σε τίποτα δεν ρωτήθηκα και δεν γνωμοδότησα, κανέναν χώρο δεν αποχαρακτήρισα ή χαρακτήρισα ως αρχαιολογικό, δεν έχω πάει ποτέ στο Βατοπαίδι ούτε καν στο Αγιον Ορος και παρ΄ όλα αυτά προτείνεται η διερεύνηση πιθανόν ποινικών ευθυνών μου, χρειάζεται κάτι παραπάνω για να γίνει κατανοητό ότι το ΠαΣοΚ είναι παντελώς αναξιόπιστο και παίζει με τους θεσμούς;

Η συγκεκριμένη πρόταση για μένα δεν έχει καμία αξία και αθροίζεται με όλες όσες έχουν γίνει στο παρελθόν, σε διάφορες εποχές, από πολιτικούς για τους αντιπάλους τους».

– Αναμείχθηκε ωστόσο η σύζυγός σας.Δεν έπρεπε να αποφύγει την εμπλοκή της στα συμβόλαια αυτά;

«Κατ΄ αρχάς είναι άλλο πράγμα η αναζήτηση πολιτικών ή ποινικών ευθυνών για έναν πολιτικό και διαφορετικό αυτό που κάνει ένας εργαζόμενος στο πλαίσιο της εργασίας του.

Βεβαίως έχει πει και η ίδια ότι, αν γνώριζε το βάθος της υπόθεσης, δεν θα είχε την παραμικρή εμπλοκή. Ο συμβολαιογράφος άλλωστε καταγράφει τη συμφωνία των μερών. Ούτε την αποφασίζει ούτε νομοθετεί γι΄ αυτήν.

Δεν έχω όμως καμία αμφιβολία πως ό,τι έκανε το έκανε σωστά. Είμαι δε βέβαιος ότι, αν το επίθετό της δεν ήταν Βουλγαράκη αλλά οποιοδήποτε άλλο, δεν θα ησχολείτο κανένας μαζί της».

– Ακόμη και η Δικαιοσύνη; «Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη στην περίπτωση της συζύγου μου θα προσεγγίσει το θέμα όχι με βάση την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα αλλά με βάση την ισχύουσα νομοθεσία περί συμβολαιογράφων και τα πραγματικά περιστατικά».

Αληθεύουν οι φήμες ότι μπορεί να αποχωρήσετε από την Α Δ Αθηνών; «Δεν έχουν απολύτως καμία βάση. Εγώ ποτέ δεν δείλιασα, κύριε Χιώτη. Θα είμαι παρών στην Α Δ Αθηνών, όπως ήμουν πάντα.

Είμαι στην πρώτη γραμμή από παιδί και δίνω ιδεολογικές και πολιτικές μάχες, ανεξαρτήτως συγκυρίας. Ούτε golden boy υπήρξα ποτέ ούτε είδα φως στη Νέα Δημοκρατία και μπήκα…

Βεβαίως έχω πλήρη εικόνα για τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Να είστε όμως βέβαιος ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να βοηθήσω την παράταξη και να τιμήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια».

– Πώς νιώθετε όταν ακούτε διαδόχους σας στα υπουργεία που θητεύσατε να βάλλουν εναντίον σας με υπαινιγμούς;

«Για τον κάθε πολιτικό, κύριε Χιώτη, μιλάει το έργο του.

Η ασφαλής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ο ανασχεδιασμός της αντεγκληματικής πολιτικής και η αναδιάρθρωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι επιστροφές αρχαιοτήτων και οι θεσμικές παρεμβάσεις στον πολιτισμό, όπως π.χ. η χορηγική πολιτική ή το Κέντρο Χορού και Θεάτρου, η ολοκλήρωση της παραχώρησης των εμπορευματικών σταθμών των λιμένων σε χρόνο-ρεκόρ και ο νέος ακτοπλοϊκός χάρτης της χώρας είναι μερικά από τα έργα που ταυτίστηκαν με την παρουσία μου στους διάφορους τομείς ευθύνης που μου είχε αναθέσει ο Πρωθυπουργός.

Και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί από όπου πέρασα παρήγαγα έργο ορατό και μετρήσιμο. Στο πλαίσιο αυτό ακούω με κατανόηση τους όποιους υπαινιγμούς, ειδικά όταν είναι προφανές ότι διατυπώνονται υπό το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης από την απώλεια του υπουργικού θώκου.

Θα ήθελα απλώς να προσθέσω ότι προσωπικά για λόγους αρχής δεν έκανα ποτέ ανάλογους υπαινιγμούς όχι μόνο για συνάδελφο που ανήκει στην ίδια παράταξη αλλά και για τους πολιτικούς μου αντιπάλους». Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Εχουμε μία οργάνωση που δεν διστάζει να δολοφονήσει»
Εχει ευθύνη η Αστυνομία που υποτίμησε την επανεμφάνιση των τρομοκρατών;

«Δεν νομίζω ότι συνιστά υπεύθυνη στάση η εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων και η απαξίωση των αρχών ασφαλείας που συντελούν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τόσο τις δυσκολίες των ερευνών όσο και τον επαγγελματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Σας θυμίζω ότι η σύλληψη των μελών της “17 Νοέμβρη” έγινε έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες και αφού προηγήθηκε η κοινωνική και πολιτική απομόνωση των τρομοκρατών. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμώ ότι, αντί να λειτουργούμε ως τιμητές, οφείλουμε όλοι- πολιτικοί, ΜΜΕ, κοινωνικοί φορείς- να επαναβεβαιώσουμε τη θέση ότι και η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση είναι μια εγκληματική συμμορία που στερείται κάθε ηθικού και πολιτικού ερείσματος και που η συνέχιση της δράσης της έχει τεράστιο εθνικό και κοινωνικό κόστος».

– Υπήρξατε θύμα επίθεσης του «Επαναστατικού Αγώνα».Ποιο πιστεύετε ότι είναι το προφίλ του και ποιοι οι στόχοι του;

«Από την ως σήμερα δράση του διαφαίνεται ότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη οργάνωση, που δεν υπολογίζει ούτε κατ΄ ελάχιστον την αξία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό, αν θέλετε, είναι το νέο στοιχείο στην υπόθεση, ότι δηλαδή έχουμε μια οργάνωση με εκτελεστικό πυρήνα που δεν διστάζει να δολοφονήσει». – Πιστεύετε ότι καθοδηγείται από στελέχη της «17 Νοέμβρη» που παραμένουν ασύλληπτα;

«Εκτιμώ ότι είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να είμαι απόλυτος από τη στιγμή που δεν γνωρίζω συγκεκριμένα στοιχεία βάσει των ερευνών που ήδη διεξάγονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
«Εκτιμώ ότι οι εκλογές είναι μακριά»
– Πώς νιώσατε όταν πληροφορηθήκατε ότι από την κυβέρνηση αποχώρησε άλλη μια γενιά πολιτικών που ξεκινήσατε μαζί τον Μάρτιο του 2004;

«Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει διαχρονικά, αλλά και με αυτόν τον ανασχηματισμό, ότι δεν λειτουργεί με όρους γενεών αλλά με πολιτικά κριτήρια. Συνεπώς δεν συμφωνώ με τον ισχυρισμό σας και μια προσεκτικότερη ανάγνωση του κυβερνητικού σχήματος το αποδεικνύει».

Μετά τον ανασχηματισμό και τις πρωτοβουλίες που πήρε ο Πρωθυπουργός εκτιμάτε ότι διαμορφώνονται συνθήκες για πρόωρες εκλογές; «Μετά τον ανασχηματισμό και τις πρωτοβουλίες που πήρε αλλά και που θα πάρει ο Πρωθυπουργός διαμορφώνονται οι συνθήκες για να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα προβλήματα των πολιτών, με κορυφαίο τη μείωση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι το διακύβευμα όχι μόνο της κυβερνητικής πολιτικής αλλά συνολικά της ελληνικής κοινωνίας. Ολα τα άλλα σενάρια που αποτελούν διαχρονικά το αγαπημένο σπορ των παραπολιτικών στηλών έχουν τη δεδομένη συγκυρία δευτερεύουσα σημασία».

– Εσείς πιστεύετε ότι οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να προηγηθούν των ευρωεκλογών;

«Εγώ, όπως ήδη σας είπα, πιστεύω ότι η κυβέρνηση αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενάμιση χρόνο μετά τις προηγούμενες εκλογές και εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης συγκυρίας- οικονομική κρίση, αναταραχή στην Παιδεία, ανοικτά εθνικά θέματα-, οφείλουν να επιδείξουν μια υπεύθυνη στάση και να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα. Από ακριβώς αυτή τη στάση μας θα κριθούμε και στις επόμενες εκλογές, που εκτιμώ ότι θα είναι μακριά».