ΤΟΝ ΟΓΚΩΔΗ φάκελο με τα επιβαρυντικά στοιχεία για μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», τον οποίο έχει συγκεντρώσει ψηφίδα ψηφίδα τα τελευταία χρόνια,μελετά τώρα να καταθέσει η ΕΛ.ΑΣ. στις δικαστικές αρχές,υπό το βάρος της αιματηρής επίθεσης με στόχο τρεις αστυνομικούς των ΜΑΤ
στα Εξάρχεια με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του Διαμαντή Μαντζούνη. Στον φάκελο αυτό,σύμφωνα με πληροφορίες,περιέχονται στοιχεία από καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, από παρακολουθήσεις υπόπτων πριν και έπειτα από τρομοκρατικές ενέργειες,καθώς και από εσωτερικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.,τα οποία αφορούν τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης οργάνωσης.

O φάκελος της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα» έχει εμπλουτιστεί τις τελευταίες ημέρες από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά την αιματηρή επίθεση της προηγούμενης Δευτέρας στην οδό Ζαΐμη με θύμα τον 21χρονο αστυνομικό. Η τυχόν κατάθεση αυτών των στοιχείων στις δικαστικές αρχές θεωρείται τελευταία «γραμμή αμύνης» των αρχών ασφαλείας· ο αναγκαίος αντιπερισπασμός έναντι της νέας γενιάς τρομοκρατών, με την ελπίδα ότι μια τέτοια κίνηση θα τους σταματήσει και θα αποφευχθεί ο νέος κύκλος αιματηρών επιθέσεων, ο οποίος φαίνεται να ανοίγει.

Εκφράζονται ωστόσο επιφυλάξεις για αυτή την κίνηση, αφού πολλά από τα στοιχεία του φακέλου θεωρούνται δικαστικώς ανεπαρκή και εκτιμάται ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε σύνταξη κατηγορητηρίου. Ακόμη δεν δικαιολογούν γιατί η ΕΛ.ΑΣ., αφού υποτίθεται ότι γνώριζε στοιχεία για τον «Επαναστατικό Αγώνα», δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την επανεμφάνιση της οργάνωσης, όποια μορφή κι αν έχει λάβει εν τω μεταξύ, το τελευταίο εικοσαήμερο.

Η ιδρυτική ομάδα
Ενα μεγάλο μέρος των στοιχείων τα οποία έχουν συγκεντρωθεί αφορούν την ιδρυτική ομάδα του «Επαναστατικού Αγώνα», η οποία φαίνεται- σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- να αποτελείται από 4 ως 5 άτομα, ηλικίας περίπου 50 ετών, τα οποία λίγο ως πολύ μετείχαν σε οργανώσεις αντάρτικου πόλεως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Το πιο σημαντικό υλικό για την ηγετική ομάδα του «Επαναστατικού Αγώνα» προέκυψε μετά την ανεύρεση και την εκμετάλλευση, πριν από δύο χρόνια, ενός πληροφοριακού δελτίου που συνέταξε το 1993 ένας αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, την εποχή που προϊστάμενος αυτής της υπηρεσίας ήταν ο αποθανών Βασίλης Κωνσταντάρας.

Στο έγγραφο, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος παρουσιαζόταν με κωδικό όνομα, επικαλείτο τη μαρτυρία πληροφοριοδότη με αραβικό ψευδώνυμο και παρέθετε μια λίστα με 25 ονόματα ατόμων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την περιοχή της Μεσσηνίας και αλλού. Ανάμεσα σε αυτούς και ένας επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρούσε στη Γερμανία επαφές με άτομο που του είχε αποδοθεί ότι ήταν το 1975 από τα ιδρυτικά μέλη της 17Ν, χωρίς ωστόσο είτε ανακριτικά είτε δικαστικά να προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος του. Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στο έγγραφο, τα 25 αυτά άτομα είχαν κεντρική ή περιφερειακή συμμετοχή στην πολυμελή οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας», η οποία έδρασε από το 1975 ως το 1995 και επιθυμούσαν τη δημιουργία, εκείνη την περίοδο, ενός νέου μετώ που αντάρτικου πόλεως. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το τι απέγιναν τα άτομα αυτά και αν έχουν εμπλοκή και σήμερα σε ένοπλες οργανώσεις. Επειτα από πολύμηνη «εκκαθαριστική» διαδικασία εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε 4- 5 άτομα τα οποία φέρονταν να είχαν και τα τελευταία χρόνια ανάλογες αναζητήσεις στην ένοπλη δράση. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των υπόπτων ήταν ότι διατηρούσαν επαφές ακόμη και σήμερα με δύο από τους δημιουργούς άλλων ένοπλων οργανώσεων, οι οποίες έδρασαν από το 1975 και μετά. Για τους υπόλοιπους, από τη λίστα των 25, θεωρήθηκε ότι είχαν αδρανοποιηθεί και ότι δεν είχαν καμία συμμετοχή στον «ένοπλο αγώνα» τα τελευταία χρόνια.

Επί μήνες παρακολούθηση

Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ελέγχουν ένα από τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν από την έκρηξη κοντά στο σπίτι του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Γιώργου Βουλγαράκη στις 30 Μαΐου 2006

Το επόμενο βήμα των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ήταν να θέσουν υπό διαρκή, πολύμηνη παρακολούθηση τους 4- 5 υπόπτους ως μέλη της ηγετικής ομάδας προκειμένου να διαπιστώσουν με ποιους έρχονταν σε επαφή. Υπήρξε παρακολούθηση με ειδικές συσκευές όλων των τηλεφωνικών επαφών τους, σε έναν «ασφυκτικό κλοιό» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι οι ύποπτοι έρχονταν σε επαφή με 5- 6 άτομα ηλικίας 25 ως 35 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους νεαρούς συμμετείχαν στα τέλη του 2002 σε ομάδες υποστήριξης των κρατούμενων μελών της 17Ν. Τότε λοιπόν φαίνεταισύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- να στρατολογήθηκαν για να συμμετάσχουν στη νέα οργάνωση η οποία φιλοδοξούσε να αναλάβει τα σκήπτρα στο εγχώριο αντάρτικο πόλεως ύστερα από την εξάρθρωση της 17Ν.

Ορισμένοι από αυτούς οι οποίοι φέρονταν ως ύποπτοι για συμμετοχή στην εκτελεστική ομάδα του «Επαναστατικού Αγώνα» δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν βρεθεί στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ενας από αυτούς, ηλικίας περίπου 35 ετών, ο οποίος διαμένει στου Ζωγράφου, είχε θεωρηθεί από τους βασικούς υπόπτους για συμμετοχή στη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη τον Δεκέμβριο του 2004 στην Κηφισιά, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν εξαιρετικά πιθανό η επίθεση κατά του ειδικού φρουρού να ήταν και αυτή έργο του «Επαναστατικού Αγώνα», που στόχευε στην αρπαγή του όπλου του μόνο, όπως έπραξε και την άνοιξη του 2007 με την αναίμακτη αφαίρεση του όπλου ΜΡ-5 από τον ειδικό φρουρό έξω από την κατοικία του τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου .

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι καθώς η επιχείρηση της Κηφισιάς δεν πήγε καλά και άφησε πίσω της έναν νεκρό, κάτι που δεν ήθελαν σε αυτή τη φάση οι τρομοκράτες, ο «Επαναστατικός Αγώνας» απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη. Πάντως, ο 35χρονος ύποπτος για την επίθεση στην Κηφισιά λίγες ημέρες μετά την επίθεση αναχώρησε για χώρα της Λατινικής Αμερικής, απ΄ όπου επέστρεψε πολλούς μήνες αργότερα, σε μια κίνηση που ενίσχυσε τις υποψίες της ΕΛ.ΑΣ.

Υποψίες για τους δράστες
Οι υποψίες διευρύνθηκαν μετά τη διαπίστωση ότι ο 35χρονος διέμενε πολλές φορές σε περιοχή της Φωκίδας, κοντά σε ορυχείο της περιοχής Προσηλίου, απ΄ όπου κλάπηκε τον Ιούλιο του 2003 μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, τα οποία χρησιμοποιούσε στις βομβιστικές επιθέσεις του ο «Επαναστατικός Αγώνας». Μάλιστα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν από τους πρώτους στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα μετά την επίθεση κατά των τριών αστυνομικών στα Εξάρχεια, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.

Παράλληλα, στην ίδια εκτελεστική ομάδα φαίνεται ότι συμμετείχαν και άλλοι δύο νεαροί για τους οποίους επίσης υπήρχαν, εδώ και μία τριετία, ενδείξεις συμμετοχής στις επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, αλλά και εναντίον του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη, με αφορμή την προηγούμενη θητεία του στο τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Βασιζόμενη σε αυτούς τους συνδυασμούς, από το καλοκαίρι του 2007 η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία «πολιορκούσε» και με τη χρήση τεχνικών μέσων αυτή την ομάδα των οκτώ ως δέκα υπόπτων για συμμετοχή είτε στην ηγετική είτε στην εκτελεστική ομάδα του «Επαναστατικού Αγώνα». Συγχρόνως παρακολουθούσε τη δραστηριότητα και άλλων υπόπτων για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις, αλλά και ληστείες τραπεζών την τελευταία δεκαετία.

Στόχος το Κοινοβούλιο
Η Αστυνομία φοβάται και για νέα επίθεση

Oπως λένε σήμερα αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας: «Η συνεχής παρακολούθηση των υπόπτων φαίνεται ότι τους οδήγησε στην απόφαση να σταματήσουν τα χτυπήματα. Αυτή ήταν και η δική μας επιδίωξη,αφού ύστερα από την επίθεση με ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ- τον Ιανουάριο του 2007- υπήρχαν απειλές μέχρι και για χτύπημα στο Κοινοβούλιο. Και ταυτοχρόνως κανένα στοιχείο επαρκές για τη σύλληψη των δραστών». Ετσι, η οργάνωση από τότε σιώπησε παρ΄ ότι μεσολάβησαν σημαντικά συμβάντα, τα οποία «θα μπορούσαν να “συγκινήσουν” και να ενεργοποιήσουν μια ομάδα ένοπλης δράσης,όπως οι συνεχείς αποκαλύψεις οικονομικοπολιτικών σκανδάλων ή το πολύνεκρο εργατικό ατύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα το περασμένο καλοκαίρι» όπως λένε χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί.

Από το σημείο αυτό και έπειτα ωστόσο η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας παρουσίασε σειρά καθοριστικών προβλημάτων. Δεν εντοπίστηκε η γιάφκα της οργάνωσης, ούτε κατέστη δυνατόν να υπάρξει σύγκριση με δείγματα DΝΑ ή αποτυπώματα που βρέθηκαν σε τόπους επιθέσεων του «Επαναστατικού Αγώνα», όπως σε αυτή κατά του ειδικού φρουρού του κ. Κεδίκογλου ή στο τηλεκοντρόλ που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση έξω από το σπίτι του κ. Βουλγαράκη στον Λυκαβηττό. Οι αστυνομικοί ποτέ δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την εμπλοκή των υπόπτων. Ολα έμειναν αίολα και επιπλέον επήλθε και εφησυχασμός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αφού «τώρα που ξέρουν ότι τους... ξέρουμεδεν θα αποτολμήσουν να προετοιμάσουν τρομοκρατική επίθεση». Τελικά, στην οδό Ζαΐμη, πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού, και λίγες ημέρες νωρίτερα στην Πολυτεχνειούπολη στου Γουδή, διαψεύστηκαν οικτρά.

Ορισμένα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», τα οποία πιθανότατα ένιωσαν ότι δεν απειλούνταν από τις αστυνομικές έρευνες, πήραν από τη γιάφκα της οργάνωσης (πιθανολογείται ότι είναι στο κέντρο της Αθήνας, ακόμα και στα Εξάρχεια, κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας) τα Καλάσνικοφ και το ΜΡ-5 και τα παρέδωσαν σε νέα μέλη της ομάδας, τα οποία φαίνεται ότι στρατολογήθηκαν τις ημέρες των συγκρούσεων του Δεκέμβρη, μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Την ίδια περίοδο που η ΕΛ.ΑΣ. θεωρούσε βέβαιο ότι ο «Επαναστατικός Αγώνας» είχε τελειώσει!

Εξετάζεται επιπλέον η περίπτωση σε αυτή την κίνηση να προχώρησε και κάποιος από την προαναφερόμενη «λίστα των 25», του οποίου ο ρόλος του στο αντάρτικο πόλεως είχε υποτιμηθεί και η παρακολούθησή του δεν ήταν όσο στενή θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια. Ανώτατοι αξιωματικοί προειδοποιούν πάντως ότι «όσο δεν εμφανίζεται προκήρυξη για ανάληψη της ευθύνης των χτυπημάτων», παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης και νέας επίθεσης, η οποία «θα πρέπει να αναμένεται από ώρα σε ώρα».

Νέα στοιχεία
Κρίσιμες καταθέσεις μαρτύρων

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φέρεται να συνέλεξε σημαντικά στοιχεία για τη δραστηριότητα του «Επαναστατικού Αγώνα» από τις αναλυτικές πληροφορίες που έδωσαν σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. δύο άτομα, τα οποία εκτιμάται ότι γνώριζαν λεπτομέρειες για τις κινήσεις και τις διασυνδέσεις των μελών του. Τα άτομα αυτά φέρεται ότι είχαν προσωπική γνωριμία με υπόπτους για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», ωστόσο σύμφωνα με την Αστυνομία δεν έχουν άμεση εμπλοκή στη δράση της οργάνωσης. Κανείς από τους δύο πάντως δεν δέχθηκε να δώσει ένορκη κατάθεση στους αστυνομικούς. Οι μαρτυρίες τους αποτέλεσαν- όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις- το υλικό για τη σύνταξη πληροφοριακών δελτίων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τα οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν κατά τις έρευνες.

Τα χτυπήματα της οργάνωσης από το 2003 ως σήμερα

Στις 23 Δεκεμβρίου 2008 έγινε επίθεση με δύο Καλάσνικοφ από τον χώρο του παλιού πολυβολείου στην Πολυτεχνειούπολη κατά λεωφορείου των ΜΑΤ. Για την επίθεση αυτή ακόμη δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση

5.9.2003 Διπλή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από το ωστικό κύμα της δεύτερης έκρηξης.

14.3.2004 Υστερα από προειδοποιητικά τηλεφωνήματα εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από τη Citibank στο Ν. Ψυχικό. Εξουδετερώθηκε με δύο ελεγχόμενες εκρήξεις.

5.5.2004 Βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί ήταν τρεις και μάλιστα ο τρίτος εξερράγη με χρονική διαφορά 15-20 λεπτών από τους δύο πρώτους.

29.10.2004 Εκρηξη βόμβας στη γέφυρα της Πέτρου Ράλλη με στόχο δύο λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. που μετέφεραν αστυνομικούς στις φυλακές Κορυδαλλού. Βρέθηκε καλώδιο ενεργοποίησης, μήκους 30 μέτρων, που ξεκινούσε από τη βόμβα και κατέληγε μέσα στο μικρό πάρκο το οποίο βρίσκεται ακριβώς στην έξοδο της γέφυρας προς τη λεωφόρο Κηφισού.

2.6.2005 Εκρηξη βόμβας στο υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στο προαύλιο του υπουργείου και προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

12.12.2005 Εκρηξη στο υπουργείο Οικονομίας στη πλατεία Συντάγματος με τραυματισμό τριών πολιτών καθώς δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ. παρά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος είχε μεγάλη ισχύ, ήταν ωρολογιακός και είχε τοποθετηθεί στο κουτί μεταφοράς που ήταν προσαρμοσμένο στο πίσω μέρος μοτοσικλέτας.

30.5.2006 Εκρηξη με τηλεχειρισμό αυτοσχέδιου μηχανισμού στην οδό Δοξαπατρή στο Κολωνάκι κοντά στο σπίτι του τότε υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ποδήλατο που ήταν σταθμευμένο ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα.

12.1.2007 Επίθεση με ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από την οδό Λαμψάκου στην πρόσοψη της πρεσβείας των ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι ο δράστης σκόπευσε γονατιστός και με κλίση του εκτοξευτή προς τα πάνω με γωνία. Η ρουκέτα πέρασε πάνω από τον θυρεό της πρεσβείας και κατέληξε σε τουαλέτα ορόφου όπου βρίσκονταν τα γραφεία του πρεσβευτή.

30.4.2007 Επίθεση με υποπολυβόλο ΜΡ5 και χειροβομβίδα στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας. Τότε στον χώρο της επίθεσης περισυνελέγησαν 30 σφαίρες που προέρχονταν από υποπολυβόλο ΜΡ5 διαμετρήματος εννέα χιλιοστών, όμοιο με αυτά που άγνωστοι άρπαξαν λίγες ημέρες νωρίτερα από τον αστυνομικό που φρουρούσε την κατοικία του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ.Κεδίκογλου και από τον ειδικό φρουρό Χ.Αμανατίδη το 2004. Κατά την αποχώρησή τους οι τρομοκράτες πέταξαν μία χειροβομβίδα.

Δεν έχει (ακόμη) αναλάβει την ευθύνη
23.12.2008 Ενοπλη επίθεση με δύο Καλάσνικοφ από τον χώρο του παλιού πολυβολείου στην Πολυτεχνειούπολη κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, το οποίο έβγαινε από την πύλη των εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Κατεχάκη και τελικό προορισμό το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας πίσω από το Πολυτεχνείο.

5.1.2009 Ενοπλη επίθεση με Καλάσνικοφ, υποπολυβόλο ΜΡ5 και χειροβομβίδα εναντίον τριών ανδρών των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτου στα Εξάρχεια, πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού. Βαριά τραυματισμένος ο 21χρονος αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Στο σημείο βρέθηκαν 27 κάλυκες απο Καλάσνικοφ (ήταν ένα από τα δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ένοπλη επίθεση στου Γουδή) και 4 κάλυκες των 9 χιλιοστών που προέρχονται απο υποπολυβόλο ΜΡ5, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση εναντίον του Β Δ ΑΤ Νέας Ιωνίας.