Και νέες καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων στον 9ο τακτικό ανακριτή o οποίος διερευνά τις συνθήκες της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα ότι πυροβόλησε στον αέρα.

«Καταπέλτης» είναι ο Κωνσταντίνος Λίλας, ο οποίος καθόταν σε κοντινή καφετέρια και ο οποίος διέψευσε την εκδοχή που παρουσίασαν με τις απολογίες τους οι δύο ειδικοί φρουροί. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν είδε σκηνικό συμπλοκής παρά μόνον έναν αστυνομικό που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 15χρονο. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν με τις καταθέσεις τους και ο Ξενοφώντας Παπαδημητρίου, που είδε το χέρι του Κορκονέα να σημαδεύει, η Λητώ Βαλλιατζά , η οποία από το μπαλκόνι βιντεοσκόπησε με το κινητό της τις κινήσεις των δύο αστυνομικών και ο φίλος του Αλέξανδρου Νικόλαος Ρωμανός.

Ως χθες στον ανακριτή είχαν καταθέσει τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες. Τρεις την περασμένη Παρασκευή και ένας χθες. Ωστόσο, η προσέλευση μαρτύρων θα συνεχιστεί καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από δέκα πολίτες, οι οποίοι βρέθηκαν κοντά στη σκηνή του εγκλήματος, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν όσα είδαν το μοιραίο βράδυ της 6.12.2008 στα Εξάρχεια.

O λες οι μαρτυρίες διαψεύδουν τρεις βασικούς ισχυρισμούς των ειδικών φρουρών και συγκεκριμένα:

* Τα περί εποστρακισμού της σφαίρας. Οι μάρτυρες λένε ότι ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας στόχευσε ευθέως προς την πλευρά των παιδιών.

* Τα περί «σφοδρής επίθεσης» με κροτίδες, μολότοφ, μάρμαρα και σιδερένια τασάκια. Κανείς αυτόπτης δεν μίλησε για συμπλοκή και για απειλή κατά της ζωής των ειδικών φρουρών.

* Τα περί πολυάριθμης ομάδας νεαρών αναρχικών. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η παρέα του Αλέξανδρου δεν ξεπερνούσε τα 10 άτομα. Ειδικότερα, ο κ. Λίλας, ο οποίος κατέθεσε χθες στον ανακριτή, έκανε λόγο για περιστατικό που εξελίχθηκε σε δύο φάσεις.

Κατά την πρώτη οι δύο ειδικοί φρουροί βρίσκονταν μέσα στο περιπολικό και στη διασταύρωση των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ναυαρίνου και βρίζονταν με παιδιά που ήταν στη Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. Τότε, ο ένας εκ των δύο ειδικών φρουρών έριξε την κροτίδα κρότου- λάμψης.

Σ τη δεύτερη φάση του τραγικού περιστατικού οι δύο ειδικοί φρουροί έχουν επιστρέψει πεζή στο σημείο. «Ξανάρθαμε» είπαν στα παιδιά, τα οποία δεν ξεπερνούσαν τα δέκα, και άρχισε και πάλι η φραστική αντιπαράθεση. «Ο ένας αστυνομικός τραβάει το όπλο και ρίχνει» είπε ο μάρτυρας για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και πρόσθεσε: «Σημάδεψε ευθεία προς την κατεύθυνση των παιδιών.Ούτε πάνω ούτε κάτω». Συνεχίζοντας ο Κ. Λίλας είπε, στον ανακριτή, πως όσοι είδαν τη σκηνή πίστεψαν ότι το όπλο του αστυνομικού ήταν άσφαιρο ή είχε πλαστικές σφαίρες.

Επίσης, ο μάρτυρας είπε ότι είδε το παιδί να πέφτει στο έδαφος και τους δύο ειδικούς φρουρούς να απομακρύνονται πεζή και κατέληξε λέγοντας: «Αυτό που συνέβη ξεπερνούσε κάθε λογική».