ΠΑΡΙΣΙ Η κυβέρνηση της Γαλλίας « πάγωσε » την προγραμματισμένη για σήμερα ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συνυπολογίζοντας, όπως φαίνεται, τη δυναμική που λαμβάνει το ξέσπασμα της ελληνικής νεολαίας με έναυσμα τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι γάλλοι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν από τις 5 Δεκεμβρίου, ζητώντας να μην προχωρήσει ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στις μεταρρυθμίσεις. Φόβους για εξεγέρσεις α λα ελληνικά εκφράζουν και άλλοι Ευρωπαίοι, όπως ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαβιέ Νταρκός ανέβαλε τη σχετική συνέντευξη Τύπου, παρά τις λεπτομερείς εξηγήσεις που ο ίδιος έδινε τις δύο τελευταίες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης.

Αιτία της αναβολής, όπως υποστηρίζεται επίσημα, είναι η επιθυμία κυβέρνησης και προεδρίας για περαιτέρω συζητήσεις με εκπροσώπους των μαθητών και συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες έχουν καλέσει τη νεολαία σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη.

«Η μεταρρύθμιση πρέπει να εξηγηθεί και να αναλυθεί περισσότερο.Αλλά θα πραγματοποιηθεί» δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος τόνισε ότι σχετικές εντολές έδωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί. «Πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση και να εξηγήσουμε στα λύκεια τι συμβαίνειώστε να κατευνάσουμε την οργή των μαθητών» παραδέχεται με επίσημη ανακοίνωση το Μέγαρο των Ηλυσίων.

O κ. Νταρκό επισήμανε: «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται άλλους είδους γεγονότα,βίας,κοινωνικής αναταραχής και καταστροφών.Δεν θέλω η μεταρρύθμιση να είναι όμηρος αυτών των κοινωνικών εντάσεων. Αυτή τη στιγμή το κλίμα δεν είναι κατάλληλο για νηφάλια συζήτηση ».

Τα σχέδια περιλαμβάνουν περικοπές 13.500 θέσεων εργασίας το 2009 και μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ηδη το 2007 και το 2008 η κυβέρνηση κατάργησε 19.700

θέσεις εργασίας με τη γνωστή μέθοδο: δεν αντικατέστησε εργαζομένους οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν.

Δεκάδες οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν ότι θα προκύψουν ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες διδασκαλίας, περικοπές στη διδακτέα ύλη και νέες στρατιές ανέργων.

Η εφημερίδα «Le Μonde» επισημαίνει ότι στην απόφαση για την αναβολή των ανακοινώσεων ελήφθη υπόψη η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Η ανησυχία κατά πόσον η οργή των νέων στην Ελλάδα είναι μεταδοτική εντείνεται καθημερινά στην Ευρώπη. «Μετά την Ελλάδα μπορεί να αναφλεγεί και η Γαλλία;» είναι ο τίτλος που είχε το πρωτοσέλιδο της «Liberation» την περασμένη Παρασκευή.

Στο βασικό σχόλιο της εφημερίδας, ο διευθυντής της Λοράν Ζοφρέν υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα ανησυχεί την Ευρώπη. Μια χώρα με ήρεμη πρόσοψη, χτυπημένη από τα προβλήματα που συναντάμε λίγο- πολύ παντού στην Ευρώπη, που ξαφνικά αναφλέγεται χωρίς να προϋπάρξει μηχανισμός πυροδότησης. Η Γαλλία, διχασμένη, γεμάτη αγωνίες,απογοητευμένη και χωρίς ψευδαισθήσεις, έχει στοιχεία από το προφίλ της Ελλάδας».

Οι γάλλοι μαθητές και φοιτητές έχουν προγραμματίσει δύο μεγάλες διαδηλώσεις σήμερα και την Πέμπτη.

OΤζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας επί Φρανσουά Μιτεράν, εξέφρασε τη Δευτέρα τη συμπάθειά του προς τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες ανάλογες εξεγέρσεις στη Γαλλία. «Ως εξωτερικός παρατηρητής ξέρω ότι θα πρέπει να μιλήσω πολύ προσεκτικά, αφού με κανέναν τρόπο δεν υποστηρίζω τις βιαιότητες. Θέλω όμως να εκφράσω την αγάπη μου και τη συμπάθειά μου προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαίαη οποίαείναι γεμάτη ενέργεια,ταλέντο και θέληση.Αυτό που ο ελληνικός λαός εκφράζει σήμερα μπορεί να το νιώσουν και άλλοι λαοί και ιδιαίτερα στη Γαλλία,όπου κινδυνεύουμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες» είπε ο κ. Λανγκ.