Απολύτως ταυτισμένος με την αμετανόητη και σε πολλά σημεία της προκλητική στάση του εντολέα του Επαμεινώνδα Κορκονέα εμφανίστηκε ο δικηγόρος κ. Αλ. Κούγιας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του προτού ξεκινήσουν οι απολογίες των δύο ειδικών φρουρών, και κυρίως η φράση με την οποία θέτει υπό την κρίση της Δικαιοσύνης ακόμη και το αν έπρεπε να πεθάνει ή όχι ο 15χρονος Αλέξανδρος!

Συγκεκριμένα, ο κ. Κούγιας είπε: «Αν έπρεπε ή όχι να πυροβολήσει ο αστυνομικός, αν έπρεπε να χαθεί αυτό το παιδί και ποιο αδίκημα θα αποδοθεί στον αστυνομικό, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη».

Επίσης, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ανέλαβε την υπεράσπιση των δύο ειδικών φρουρών, παραδέχθηκε ότι η υπόθεση «προκάλεσε κοινωνική κατακραυγή» .

Ωστόσο ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως «όλα είναι δυστυχώς μια παρεξήγηση».

Ο κ. Κούγιας δεν δίστασε να επιτεθεί κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και του πολιτικού κόσμου αναφέροντας: «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου προς κορυφαίους πολιτικούς ταγούς, από τους πλέον κορυφαίους, οι οποίοι στο πλαίσιο μιας καθαρά πολιτικής αντιμετώπισης να σώσει ο καθένας το τομάρι του, δεν σκέφτηκαν ούτε το παιδί αυτό και το εκμεταλλεύθηκαν, παρ΄ ότι είναι το μεγάλο θύμα της ιστορίας». Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα μίλησε για «επιπολαιότητα κάποιων οι οποίοι κοίταξαν για δικούς τους λόγους είτε να αποσύρουν το ενδιαφέρον από το Βατοπαίδι είτε να σώσουν την πολιτική τους περιουσία».

Α κόμη, ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι από την ιατροδικαστική έκθεση, την κατάθεση του ιατροδικαστή κ. Χρ. Λευκίδη και «πληροφορίες» από τεχνικούς συμβούλους για τη συνεχιζόμενη βαλλιστική έρευνα προκύπτει πως πρόκειται για «τραγωδία», η οποία είναι αποτέλεσμα «μιας ενέργειας του αστυνομικού να πυροβολήσει στον αέρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το βλήμα εξοστρακίστηκε, έχουμε πύλη εισόδου από πάνω προς τα κάτω». Και υποστήριξε ότι «το βλήμα είναι λειασμένο σε όλη τη μία πλευρά του» και ότι αποδεικνύεται «αναμφισβήτητα ότι πρόκειται για εξοστρακισμό» .

Μετά την απόφαση για προφυλάκιση των δύο ειδικών φρουρών ο κ. Κούγιας περιορίστηκε να δηλώσει ότι θλίβεται για το παιδί που χάθηκε.