«Αν πούνε για εξοστρακισμό θα πάρω κι εγώ πέτρα» ήταν το μήνυμα ηλικιωμένης τηλεθεάτριας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Η γιαγιά είχε εξοργιστεί από τις φήμες που διακινούνται- σιγότερα ή δυνατότερα – το τελευταίο 48ωρο, σε μια προσπάθεια να τεκμηριωθεί η δικαιολογία του δράστη ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει αλλά να… εκφοβίσει.

Το σενάριο άρχισε να καλλιεργείται προτού ακόμη ξεκινήσει τη Δευτέρα η ιατροδικαστική εξέταση της σορού του 15χρονου από τον κ. Χρ.Λευκίδη, παρουσία του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας κ. Σίμου Μεσογείτη.

Ο ιατροδικαστής (με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μεσογείτη) ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωσή της ότι ο θάνατος του Αλέξη προκλήθηκε από το «τυφλό τραύμα θώρακος διά βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος» και αποτελεί «ανθρωποκτονία», χωρίς κανένα άλλο σχόλιο. Αμέσως όμως κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η σφαίρα που βγήκε από το σώμα του θύματος είναι «πεπλατυσμένη» και αστυνομικοί στην Ασφάλεια Αττικής άρχισαν να διακινούν ότι αυτό συμβαίνει «στις περιπτώσειςόπου έχουμε εξοστρακισμό».

Τις εντυπώσεις επιχείρησαν να διαλύσουν άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μέλη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, εξηγώντας ότι η αλλοίωση της σφαίρας δεν σημαίνει απαραίτητα εξοστρακισμό και στην προκειμένη περίπτωση δικαιολογείται από το γεγονός ότι το τραύμα δεν ήταν διαμπερές, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του παιδιού και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο. Η επαφή με το οστό είναι αρκετή για την αλλοίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδοχή τής εν ψυχρώ δολοφονίας συνηγορεί και η φορά (από πάνω προς τα κάτω) της σφαίρας, την οποία διαπίστωσαν οι ιατροδικαστές. Αν επρόκειτο περί εξοστρακισμού, οι ειδικοί λένε ότι η φορά θα ήταν αντίθετη. Ωστόσο, καθώς δεν ανακοίνωσαν επισήμως τα συμπεράσματά τους και έστειλαν το πόρισμα στην Ασφάλεια για να διαβιβαστεί στον ανακριτή και τη σφαίρα στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τη βαλλιστική εξέταση, τα σενάρια συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν χθες Τρίτη.

Από χθες το πρωί διάφορες πληροφορίες ήθελαν τον βαλλιστικό έλεγχο να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η Αστυνομία επισήμως απαντούσε ότι δεν επρόκειτο να γίνει αν προηγουμένως δεν οριστεί από την οικογένεια του θύματος τεχνικός σύμβουλος. Τις φήμες μετέτρεψε σε είδηση στις 10.37 ο ραδιοφωνικός σταθμός «9,84» μιλώντας για νέα δεδομένα στην υπόθεση και επικαλούμενος πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «η βαλλιστική έρευνα ολοκληρώθηκε και δείχνει ότι η σφαίρα έπληξε τον νεαρό ύστερα από εξοστρακισμό σε κολώνα ή μαρκίζα μπαλκονιού».

Ο βαλλιστικός έλεγχος δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει αν προηγουμένως δεν ορίσει τεχνικό σύμβουλο η οικογένεια, επέμενε επισήμως η Αστυνομία. Από την άλλη πλευρά ωστόσο επέμεναν και οι φήμες. Ως το μεσημέρι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν φροντίσει να πληροφορήσουν αρμοδίως πλην ατύπως ότι πράγματι η σφαίρα έχει σοβαρές αλλοιώσεις, τις οποίες, όπως υποστήριζαν, δεν αρκεί να προκαλέσει η πρόσκρουση σε οστό. Και εξηγούσαν ότι πιθανότατα από τις τρεις σφαίρες που έριξε ο δράστης, μία ευθεία μπροστά και δύο στον αέρα, βρήκε το θύμα κάποια από τις δύο τελευταίες, η οποία τον χτύπησε αφού προηγουμένως είχε χτυπήσει κάπου ψηλότερα στον δρόμο, σε πινακίδα, φανάρι ή οτιδήποτε άλλο και εξοστρακίστηκε στο σώμα του 15χρονου.

Ετσι δικαιολογούσαν και τη φορά. Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι μία αυτοψία στον τόπο της δολοφονίας μπορεί να αποδείξει αυτό το σενάριο, αλλά οι αστυνομικοί δεν μπορούν ακόμη να πλησιάσουν γιατί… «θα μας κάψουν». Παρ΄ όλα αυτά επισήμως σιωπή. Αλλωστε και αυτό το πόρισμα, όταν τελικά (και όπως) συνταχθεί, θα κατατεθεί στον ανακριτή.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ «ΣΗΜΑΔΕΥΕ» ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Εκθετη η ΕΛ.ΑΣ. και από φωτογραφία
Προτού σημειωθεί το επεισόδιο του Παλαιού Φαλήρου, «φωτιές» είχε ανάψει στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε χθες σε απογευματινή εφημερίδα και έδειχνε αστυνομικό των ΜΑΤ, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Κυριακής, στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως, να τείνει το υπηρεσιακό του περίστροφο προς ομάδα διαδηλωτών η οποία δεν διακρίνεται. Δίπλα του άλλος αστυνομικός προτείνει το χέρι σαν να κρατάει όπλο, ενώ με το άλλο κρατάει έτοιμη τη συσκευή για την εκτόξευση δακρυγόνων. Οι δύο αστυνομικοί και η υπόλοιπη διμοιρία που παρατάσσεται δίπλα τους δεν φαίνεται να απειλείται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο. Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Χθες το πρωί σε ερώτηση του «Βήματος» για το αν προτίθεται το Αρχηγείο να προβεί σε έρευνα σχετικά με το περιεχόμενο της φωτογραφίας η πρώτη αντίδραση στελέχους του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι αυτά «είναι shows που κάνουν οι δημοσιογράφοι». Η απάντηση στο ίδιο ερώτημα από τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου κ. Π. Στάθη αρχικά ήταν: «Ουδέν σχόλιον.Το Αρχηγείο δεν σχολιάζει φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε εφημερίδες». Λίγη ώρα αργότερα, και αφού ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της φωτογραφίας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Β. Τσιατούρας, ο κ. Στάθης έκανε «στροφή 180 μοιρών» και μιλώντας σε δημοσιογράφους διαβεβαίωνε ότι τελικά «το θέμα θα ερευνηθεί», χωρίς ωστόσο να δοθεί και οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση από την Αστυνομία. Ερωτηθείς για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος δήλωσε άγνοια και για τη φωτογραφία και για το περιστατικό.