O κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος καταδίκασε τα φαινόμενα βίας που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και υποστήριξε πως δεν διακρίνει πολιτική ευθύνη για τον θάνατο του μαθητή.

«Καταδικάζω όλες τις μορφές βίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Η άσκηση βίας δεν είναι συμβατή με το δημοκρατικό πολίτευμα» τόνισε και σε ερώτηση τι παραπάνω θα κάνει η κυβέρνηση για την προστασία των πολιτών είπε: «Περιμένετε και θα δείτε».

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ανέφερε ότι «οι ευθύνες πρώτα – πρώτα είναι σε αυτούς που καταφεύγουν στη βία και όχι στην Αστυνομία». Ερωτηθείς γιατί δεν έχει υποβάλει την παραίτησή του ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Βασίλης Τσιατούρας, δήλωσε πως δεν έχει να απαντήσει επ’ αυτού και πως ο κ. Τσιατούρας ασκεί τα καθήκοντά του.

Για τους κ.κ. Παυλόπουλο και Χηνοφώτη είπε ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας, ενώ δεν είπε τίποτα για το λόγο που δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είπε πως θα περίμενε να υπάρχει καταδίκη όσων έκαναν καταστροφές από κάποιους.

Σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛΑΣ παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο και στην Αστυνομία.

Για τον θάνατο του 16χρονου μαθητή, ο κ. Αντώναρος έκανε λόγο για άδικο χαμό και σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει καταδικάσει και στο παρελθόν συμπεριφορές από τους άντρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ, που δεν συνάδουν με τη συμπεριφορά που πρέπει να τους χαρακτηρίζει. Συμπλήρωσε πως δεν διακρίνει πολιτικές ευθύνες.

Πρόσθεσε επίσης πως ο θάνατος κάθε πολίτη είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, θλιβερό και τραγικό γεγονός. «Αν απευθυνθείτε στην ΕΛΑΣ, θα έχετε αρκετές περιπτώσεις που θα αποδεικνύουν ότι έχουν επιβληθεί ποινές σε όργανα της ΕΛΑΣ που παραβίασαν τον όρκο τους και δεν έδρασαν σύμφωνα με τους κανόνες και το καθήκον τους», ανέφερε, και σημείωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος δεν επιβράβευσαν ποτέ τέτοιες συμπεριφορές.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των καταστηματαρχών που καταστράφηκε η περιουσία τους, παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος δεσμέυθηκε για άμεση και πλήρη οικονομική αποζημίωση στους πολίτες των οποίων οι περιουσίε ςκαταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Για τη «ζαρντινιέρα»

Σε άλλο σημείο ο κ. Αντώναρος διαβεβαίωσε πως θα γίνουν οι έρευνες που επιβάλλεται, ενώ για τις ποινές που αποδόθηκαν σχετικά με το επεισόδιο της «ζαρντινιέρας» είπε πως δεν κρίνει τη δικαιοσύνη και σημείωσε πως έχουν επιβληθεί ποινές.

Δήλωσε βέβαιος πως οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη κάνουν τη δουλειά τους, ενώ ανέφερε πως δεν έχει υπόψη του καμία τέτοια εντολή, όταν ρωτήθηκε αν με εντολή από την κυβέρνηση δεν συνελήφθησαν οι λεγόμενοι γνωστοί – άγνωστοι.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές ανέφερε πως κάποιοι λίγοι έδρασαν με μόνο στόχο την καταστροφή και αμφισβήτησε την άποψη ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί όλες οι καταστροφές.